Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

11 μάρκες στη λίστα επικίνδυνης κανέλας με μόλυβδο

ΑρχικήΝέα11 μάρκες στη λίστα επικίνδυνης κανέλας με μόλυβδο
spot_img

O μόλυβδος έχει συσχετιστεί με μια σειρά από νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με προβλήματα με τα νεφρά, το αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγική υγεία

Ο μόλυβδος είναι ένα φυσικό τοξικό μέταλλο που μπορεί να αντικαταστήσει το ασβέστιο στα οστά και τα δόντια μας και μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα μας για δεκαετίες μετά την αρχική έκθεση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το βαρύ μέταλλο μπορεί να απελευθερωθεί πίσω στο αίμα μας.

Έχει συσχετιστεί με μια σειρά από νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με προβλήματα με τα νεφρά, το αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγική μας υγεία. Ωστόσο συχνά μολύνει τα τρόφιμα και τώρα η μία μετά την άλλη ανακαλούνται οι συσκευασίες αλεσμένης κανέλας από τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ λόγω ανησυχιών ότι το δημοφιλές μπαχαρικό μπορεί να περιέχει μόλυβδο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων παρατείνει τον αρχικό συναγερμό που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο ενώ στη λίστα των ανακλήσεων έχουν βρεθεί συνολικά 11 μάρκες.

Ο FDA προειδοποίησε ότι η έκθεση σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορεί να είναι «μη ασφαλής», ιδιαίτερα για μωρά και μικρά παιδιά και συμβουλεύει τους καταναλωτές να πετάξουν αυτά τα προϊόντα αν τα έχουν ήδη αγοράσει.

Η κανέλα Super Brand, που διανέμεται από την IHA Beverage στην Καλιφόρνια, είναι το πιο πρόσφατο προϊόν που εντάχθηκε στη λίστα μετά από δειγματοληψία από το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας και εντόπισε «υψηλά» επίπεδα μολύβδου.

Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 44.000 κουζίνες λόγω κινδύνου εγκαυμάτων και πυρκαγιάς

Μάρκες κανέλας που ανακλήθηκαν

Διαβάστε ακόμη: Σκάρτοι οι αποχυμωτές μεγάλων εταιρειών – Εργαστηριακή δοκιμή

«Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυξημένο μόλυβδο θα μπορούσε να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος/κολικούς, έμετο, αναιμία», ανέφερε η FDA. «Η μακροχρόνια έκθεση σε αυξημένο μόλυβδο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα πρόσθετα συμπτώματα: ευερεθιστότητα, λήθαργο, κόπωση, μυϊκούς πόνους ή μυϊκό τσούξιμο/κάψιμο, δυσκοιλιότητα, δυσκολία συγκέντρωσης/μυϊκή αδυναμία, απώλεια βάρους.

Η σοβαρότητα αυτών των επιδράσεων ποικίλλει ανάλογα με τη συγκέντρωση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσης. Εξαρτάται και από την ηλικία του καταναλωτή.

«Οι πολύ νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις από την έκθεση σε μόλυβδο λόγω του μικρότερου σωματικού τους μεγέθους και του γρήγορου μεταβολισμού και ανάπτυξής τους», ανέφερε ο FDA. «Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στον μόλυβδο στη μήτρα, τη βρεφική και την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικές επιπτώσεις, όπως μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες συμπεριφοράς και μειωμένο IQ».

Δείτε ακόμη: Το απλό κόλπο στο ψυγείο που κάνει κρέας, γάλα και τυρί να διαρκούν πολύ περισσότερο

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο