Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οδηγίες για αποφυγή ανακλήσεων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων

ΑρχικήΝέαΟδηγίες για αποφυγή ανακλήσεων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων
spot_img

Οι οδηγίες διαμορφώθηκαν από εμπειρογνώμονες του FDF με την υποστήριξη της FSA και καθορίζουν τα βασικά ζητήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί τροφίμων

Η Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF) εξέδωσε οδηγίες με σκοπό να βοηθήσει τους παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν τα περιστατικά που σχετίζονται με αλλεργιογόνα και τις ανακλήσεις τροφίμων που περιέχουν τέτοια συστατικά.

Οι οδηγίες διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από όλα τα μέλη του FDF και με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA), και καθορίζουν τα βασικά ζητήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί τροφίμων, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν τη διαχείριση και διερεύνηση περιστατικών τροφικής αλλεργίας.

Η FDF τονίζει ότι η διασφάλιση ότι όλες οι συσκευασίες τροφίμων έχουν τις σωστές και πλήρεις πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα είναι απαραίτητη, καθώς χωρίς αυτή, τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών που έχουν κάποια ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Να σημειωθεί ότι οι ανακλήσεις μεγάλης κλίμακας έχουν σημαντικό εμπορικό αντίκτυπο στους κατασκευαστές – ιδιαίτερα στις μικρότερες επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ

Η καθοδήγηση επισημαίνει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για καθεμία από τις τέσσερις κύριες αιτίες περιστατικών αλλεργιογόνων:

  1. Εσφαλμένη δήλωση αλλεργιογόνων συστατικών  – Σημαίνει ότι ένα αλλεργιογόνο που χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα δεν δηλώνεται ή δηλώνεται εσφαλμένα, η δεν ειναι γραμμένο στη γλώσσα της αγοράς στην οποία πωλείται το προϊόν
  2. Αναντιστοιχία προϊόντος και συσκευασίας – Σημαίνει ότι η συσκευασία δεν αντιπροσωπεύει με ακρίβεια το προϊόν μέσα, για παράδειγμα, ένα προϊόν βρίσκεται σε λάθος συσκευασία ή έχει μπει σε αυτό λανθασμένη ετικέτα
  3. Εσφαλμένοι ισχυρισμοί «χωρίς» αλλεργιογόνα  – Σημαίνει ότι ένα προϊόν ενώ αναγράφει «χωρίς αλλεργιογόνα» στην πραγματικότητα περιέχει αλλεργιογόνο είτε ως συστατικό είτε ως μολυσματικό
  4. Μη δήλωση ακούσιας παρουσίας αλλεργιογόνου  – Σημαίνει ότι η έκφραση «μπορεί να περιέχει…» δεν έχει δηλωθεί στην ετικέτα όπως απαιτείται

Με μια λεπτομερή επισκόπηση κάθε σεναρίου, η καθοδήγηση παρέχει μια σαφή ανάλυση των αιτιών και μέτρα για την αποτροπή επανεμφάνισής τους, καθιστώντας την πολύτιμη πηγή για την πρόληψη ανακλήσεων που σχετίζονται με αλλεργιογόνα.

Ο Olayemi Fashesin-Souza, Regulatory Manager, The Food and Drink Federation, δήλωσε: «Μερικές φορές, τα τρόφιμα πρέπει να ανακληθούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών. Οι πιο πρόσφατες οδηγίες μας προσφέρουν στους κατασκευαστές μια προληπτική προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση των ανακλήσεων που σχετίζονται με αλλεργιογόνα. Με την εφαρμογή αυτής της καθοδήγησης, οι εταιρείες, ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις, μπορούν να βελτιώσουν την ισχύ των διαδικασιών τους για την ασφάλεια των τροφίμων και να σταματήσουν τυχόν προβλήματα προτού προκύψουν».

Ο Darren Whitby, Επικεφαλής Περιστατικών και Ανθεκτικότητας, Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων, πρόσθεσε: «Η αποτελεσματική διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής είναι σημαντική για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και για τη διασφάλιση της παρουσίας και της παροχής πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα με ακρίβεια. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιστατικό τροφίμων.

«Η FSA συνήθως ειδοποιείται και διαχειρίζεται περίπου 300 περιστατικά που σχετίζονται με αλλεργιογόνα κάθε χρόνο. Εάν συμβεί κάποιο περιστατικό, συνιστούμε στις επιχειρήσεις τροφίμων να διενεργούν αξιολογήσεις κινδύνου για να διαπιστώσουν πώς και γιατί προέκυψε το πρόβλημα. Αυτή η νέα καθοδήγηση που δημοσιεύτηκε από το FDF βοηθά τις εταιρείες να εντοπίσουν τις υποκείμενες αιτίες για να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών και στη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης τροφικών αλλεργιογόνων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο