Στο νέο Βιβλίο του, ο Γιάννης Ζαμπετάκης διαλύει τον μύθο της χοληστερόλης, ως αιτία καρδιακών παθήσεων.
Ο συνεργάτης του Cibum.gr που αρθρογραφεί καθημερινά ως “Αριστερό Εξτρέμ”, Γιάννης Ζαμπετάκης, έχει γράψει 10 βιβλία σχετικά με την επιστήμη των τροφίμων. Στο πρώτο βιβλίο, συνεργάστηκε με τον Νίκο Γδοντέλη στο βιβλίο τους “HACCP: από το H έως το P”, το 2006. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε να γράψει για το ευρύ κοινό, χωρίς επιστημονική ορολογία μιας και ήθελε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ότι γνωρίζουμε σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. https://www.cambridgescholars.com/product/978-1-0364-1321-7
Περιγραφή του βιβλίου
Σήμερα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι η πιο σοβαρή πανδημία για τους ανθρώπους. Πολύ πιο επικίνδυνη από τον covid-19. 18.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα. Με αυτό το βιβλίο ο Γιάννης Ζαμπετάκης αποφάσισε να περιγράψει τι γνωρίζουμε σχετικά με αυτά τα νοσήματα αλλά και να δείξει πόσο λανθασμένη είναι η προσέγγισή μας σε αυτά τα νοσήματα.
Σήμερα, νομίζουμε (λανθασμένα) ότι η χοληστερόλη είναι η αιτία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και οι στατίνες είναι το φάρμακο που συνταγογραφείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν όμως, οι στατίνες ήταν η λύση, τότε γιατί κάθε χρόνο, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται;
Τα ερωτήματα που προσεγγίζει ο συγγραφέας είναι:
1. γιατί δεν πρέπει να εστιάζουμε στην χοληστερόλη αλλά στην φλεγμονή;
2. ποια είναι τα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση;
3. γιατί τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν μειώνουν το καρδιαγγειακό ρίσκο;
4. τι είναι οι μπλε ζώνες και τι μπορούμε να μάθουμε σχετικά με αυτές που θα επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής;
5. γιατί πρέπει να εστιάζουμε στην προσωποποιημένη διατροφή και άσκηση;
6. τι θα πρέπει να κάνουν οι οργανισμοί (π.χ. ΕΦΕΤ) που προτείνουν διατροφικές παρεμβάσεις και πρότυπα διατροφής (όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή);
Με το βιβλίο αυτό έγραψε για αυτά τα θέματα χωρίς δυσνόητη επιστημονική ορολογία και προτείνει μια νέα προσέγγιση στα καρδιαγγειακά νοσήματα μέσα από προσωποποιημένη άσκηση και διατροφή. Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να μειώσουν το καρδιαγγειακό ρίσκο αλλά και για τους διατροφολόγους και παθολόγους αλλά και τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης (R+D) νέων προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων.
Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι χημικός τροφίμων. Σπούδασε Χημεία στο ΕΚΠΑ και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία. Από το 2008, εργάζεται σε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Leeds (Αγγλία), Αθήνας και Limerick (Ιρλανδία). Ο κ. Ζαμπετάκης μελετά τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των τροφίμων (και ειδικότερα των πολικών λιποειδών) από το 2000. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 110 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις και είναι κάτοχος 2 πατεντών. Η φιλοσοφία του σχετικά με το πώς να προσεγγίζουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο