Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί: Υποχρεωτική η προσθήκη φολικού οξέος από το 2026 στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΨωμί: Υποχρεωτική η προσθήκη φολικού οξέος από το 2026 στη Βρετανία
spot_img

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει υποχρεωτικό εμπλουτισμό με φολικό οξύ των αλεύρων έως το 2026, με στόχο την πρόληψη 200 γενετικών ανωμαλιών ετησίως.

Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βρετανία και ανακοινώθηκε σήμερα, θα απαιτεί από τους μύλους και τους παραγωγούς αλευριού να εμπλουτίζουν το αλεύρι σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως με φολικό οξύ από τα τέλη του 2026. Ο εμπλουτισμός του αλευριού με φολικό οξύ, που εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Περίπου 200 περιπτώσεις ασθενειών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης σε βρέφη κάθε χρόνο θα προλαμβάνονται με τον εμπλουτισμό του αλεύρου σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως με φολικό οξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Η νέα νομοθεσία που εισάγεται σήμερα θα απαιτεί από τους μύλους και τους παραγωγούς αλευριού να εμπλουτίζουν το αλεύρι σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως με φολικό οξύ από τα τέλη του 2026. Ισχύει ωστόσο εξαίρεση από τις απαιτήσεις εμπλουτισμού για τους μυλωνάδες μικρής κλίμακας (που παράγουν λιγότερους από 500 μετρικούς τόνους αλεύρου ετησίως). Αυτό αφαιρεί τη δυσανάλογη επιβάρυνση των παραγωγών μικρότερης κλίμακας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα της πολιτικής για τη δημόσια υγεία.  

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος είναι η κύρια αιτία ασθενειών του νευρικού σωλήνα, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό σοβαρών και εξουθενωτικών καταστάσεων στα μωρά στη μήτρα, συμπεριλαμβανομένης της δισχιδούς ράχης.  Το αλεύρι στη Βρετανία, είναι ήδη ενισχυμένο με ασβέστιο, νιασίνη, θειαμίνη και σίδηρο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η κίνηση να συμπεριληφθεί το φολικό οξύ θα μειώσει τις αλλοιώσεις του νευρικού σωλήνα κατά 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα βελτιώσει την υγεία των εγκύων γυναικών. Θα προσφέρει επίσης εξοικονόμηση περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS, σε 10 χρόνια και θα τονώσει την οικονομία κατά περισσότερα από 90 εκατομμύρια £ σε 10 χρόνια.

Ο Andrew Gwynne, υπουργός Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης, δήλωσε:  ” Η μετατόπιση της φροντίδας από την ασθένεια στην πρόληψη είναι μία από τις κορυφαίες φιλοδοξίες του 10ετούς σχεδίου υγείας μας, καθώς εργαζόμαστε για να κάνουμε το NHS μας κατάλληλο για το μέλλον. Αυτά τα μέτρα είναι μια απλή και αποτελεσματική παρέμβαση για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας στα μωρά, δίνοντάς τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή”.

Το NHS συνιστά στις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος για περίπου τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες και για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη. Αυτή η σύσταση θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την εισαγωγή των νέων κανονισμών για το αλεύρι. Υπολογίζεται ότι οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τη βιομηχανία τροφίμων για να τους υποστηρίξει ώστε να εφαρμόσουν τις αλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία θα εισαγάγουν τους δικούς τους κανονισμούς. 

Τη νομοθετικής ρύθμισης, προγήθηκε δημόσια διαβούλευση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με τις προτάσεις που κοινοποιήθηκαν επίσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, εκπληρώνοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις.    

Οι τροποποιητικοί κανονισμοί που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Αγγλία διασφαλίζουν ότι οι κανόνες είναι ισχυροί και κατάλληλοι για το σκοπό τους, με τις αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, να υποστηρίξουν τη βιομηχανία και να βοηθήσουν τις αρχές ελέγχου.   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο