ΑρχικήΝέαΠλαστικές σακούλες σουπερμάρκετ: Η χώρα που χρησιμοποιεί τις περισσότερες - Σε ποια...

Πλαστικές σακούλες σουπερμάρκετ: Η χώρα που χρησιμοποιεί τις περισσότερες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

3 λεπτά ανάγνωσης

Κατανάλωση ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς στις χώρες της ΕΕ.

Το 2022, κάθε άτομο που ζούσε στην ΕΕ κατανάλωσε κατά μέσο όρο 66,6 ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς (LPCB) που παρέχονται στους πελάτες στο σημείο πώλησης αγαθών ή προϊόντων.  Πρόκειται για μείωση κατά 10,8 στη χρήση (-14%) ανά άτομο σε σύγκριση με το 2021 σύμφωνα με στοιχεία της eurostat. 

- Advertisement -

Συνολικά, 29,8 δισεκατομμύρια ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς καταναλώθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 4,7 δισεκατομμύρια σακούλες από το 2021.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat. Το άρθρο παρουσιάζει μια ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained σχετικά με την κατανάλωση πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

- Advertisement -

Μόνο 4 ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς ανά άτομο στο Βέλγιο

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση LPCB ανά άτομο το 2022 ήταν η Λιθουανία (249 σακούλες ανά άτομο), η Λετονία (193) και η Τσεχία (185), με την πλειονότητα της κατανάλωσης να σχετίζεται με πολύ ελαφριά πλαστικές σακούλες μεταφοράς (VLPCBs), δηλαδή σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 15 mm. Αντίθετα, οι χώρες που ανέφεραν τη χαμηλότερη κατανάλωση ήταν το Βέλγιο (4 σακούλες ανά άτομο), η Πολωνία (7) και η Πορτογαλία (13). H Ελλάδα είναι περίπου στη μέση της κατάταξης των χωρών με 87,7 σακούλες το χρόνο το άτομο.

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον θεσπίσει μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, όπως απαιτείται από την Οδηγία για τις Πλαστικές Σακούλες , η οποία στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση LPCB ώστε να μην υπερβαίνει τις 40 σακούλες ανά άτομο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (αυτός ο στόχος δεν περιλαμβάνει τα VLPCB).

Η διακύμανση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης οφείλεται κυρίως σε διαφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, που επηρεάζονται από οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες. Επιπλέον, ορισμένες χώρες εφάρμοσαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2018-2022, ενώ άλλες τα είχαν σε εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένας τρίτος παράγοντας είναι η χρήση διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού στις χώρες της ΕΕ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους