Και αν έχει μείνει πάνω το καλύτερο συστατικό από τη γέμιση της τούρτας;
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν είναι γρουσουζιά το να γλείφεις ένα μαχαίρι, σίγουρα όμως η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Δηλαδή, από πρώτη άποψη η πεποίηθηση έχει να κάνει περισσότερο με την ασφάλεια παρά με τη δεισιδαιμονία… Για κάποιους, βέβαια, η ιδέα να δελεάσουν τη μοίρα κάνοντας κάτι δυνητικά επιβλαβές ήταν πάντα αρκετή για να δώσουν τον χαρακτηρισμό «γρουσουζιά».
Από πού προήλθε η δεισιδαιμονία;
Τα μαχαίρια ήταν πάντα σύμβολα προστασίας και κινδύνου σε πολλούς πολιτισμούς. Σε ορισμένες παραδόσεις, οι λεπίδες πιστεύεται ότι έχουν μαγικές ιδιότητες, που χρησιμοποιούνται συχνά σε τελετουργίες για να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα.
Τα μαχαίρια είναι επίσης εργαλεία ακρίβειας και δεξιοτεχνίας. Το να χρησιμοποιήσετε ένα απρόσεκτα, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν σέβεστε τον σκοπό και την «ανδρεία» του μαχαιριού. Ιστορικά, οι τεχνίτες και οι πολεμιστές είχαν μεγάλη εκτίμηση στις λεπίδες τους.
- Δείτε επίσης: Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο;
Πρακτικοί λόγοι που ενισχύουν την πεποίθηση
Από πρακτική άποψη, το γλείψιμο ενός μαχαιριού είναι απλώς επικίνδυνο. Αυτός ο εγκόσμιος λόγος πιθανότατα ενίσχυσε τη δεισιδαιμονία με την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου όσοι απέφευγαν να γλείφουν μαχαίρια απέφευγαν και κοψίματα και μολύνσεις. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, σε περιόδους που οι ιατρικές γνώσεις ήταν περιορισμένες και τα αντισηπτικά ανήκουστα, η μόλυνση από ένα κόψιμο που προκάλεσε μια βρώμικη λεπίδα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο… Αν δεν είναι αυτό κακή τύχη, τι είναι;
Μύθοι και παραδόσεις
Οι μύθοι ήταν πάντα οι ιστορίες που χρησίμευαν ως προειδοποιητικές ιστορίες που εμπεδώνουν τη δεισιδαιμονία στην πολιτιστική συνείδηση. Μια δεισιδαιμονία σαν αυτή αγγίζει αυτόν τον ενστικτώδη φόβο και του δίνει σχήμα, μετατρέποντας το συναίσθημα σε έναν εμπειρικό κανόνα που παραδίδεται από γενιά σε γενιά.
Έτσι, ενώ το γλείψιμο ενός μαχαιριού δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι φέρνει κακή τύχη από μόνο του, υπάρχει μια πλούσια πολιτιστική ιστορία και πρακτική σοφία πάνω στο θέμα. Οι δεισιδαιμονίες συχνά ευδοκιμούν στο έδαφος του ανεξήγητου, αλλά από τη στιγμή που ρίχνουμε πάνω τους το φως της λογικής, συνήθως σβήνουν. Η ιδέα ότι μια πράξη τόσο κοσμική όσο το γλείψιμο ενός μαχαιριού θα μπορούσε να επηρεάσει την τύχη κάποιου αψηφά τη λογική εξήγηση. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κακή τύχη μπορεί να μεταδοθεί μέσω μιας λεπίδας που γλείφεται.
Δείτε ακόμη: Το χειρότερο μέρος που μπορείτε να βάλετε τις ντομάτες
Πολιτισμική Μεταβλητότητα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δεισιδαιμονίες συνδέονται πολιτισμικά. Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί κακή τύχη σε έναν πολιτισμό μπορεί να μην έχει καμία σημασία σε έναν άλλο. Αυτή η μεταβλητότητα υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι δεισιδαιμονίες δεν είναι καθολικές αλήθειες αλλά μάλλον πολιτιστικές αφηγήσεις που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Εάν το γλείψιμο μαχαιριών έφερνε πραγματικά κακοτυχία, αυτή η πεποίθηση δεν θα ήταν συνεπής σε όλους τους πολιτισμούς;
Η πίστη στις δεισιδαιμονίες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μειωμένη αίσθηση προσωπικής δράσης. Εάν αποφεύγετε να γλείψετε ένα μαχαίρι λόγω του φόβου της κακής τύχης, μπορεί να εγκαταλείψετε ένα κομμάτι της αυτονομίας σας σε μια αβάσιμη πεποίθηση. Το να αναγνωρίσετε ότι έχετε τον έλεγχο των πράξεών σας και των αποτελεσμάτων τους μπορεί να σας ενδυναμώσει. Αντί να αποδίδουμε γεγονότα στην τύχη, μπορούμε συχνά να βρούμε πιο πρακτικές εξηγήσεις για το γιατί συμβαίνουν τα πράγματα.
Στατιστική Ασημαντότητα
Σκεφτείτε για μια στιγμή όλους τους ανθρώπους που έγλειψαν ποτέ μαχαίρια χωρίς να βιώσουν κάποια αξιοσημείωτη ατυχία στη συνέχεια. Εάν το γλείψιμο ενός μαχαιριού ήταν πραγματικά οιωνός κακής τύχης, πιθανότατα θα υπήρχαν σημαντικά στατιστικά δεδομένα για να το υποστηρίξουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει—επειδή οι καθημερινές ενέργειες δεν συσχετίζονται με τυχαία γεγονότα.
Δείτε ακόμη: Ποιο είναι το πιο υγιεινό πλήρες γάλα; Το ελβετικό τεστ που δίνει την απάντηση χωρίς αμφιβολίες
Ο ρόλος της μεροληπτικής επιβεβαίωσης
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θυμούνται γεγονότα που επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους, ενώ αγνοούν εκείνα που δεν το κάνουν. Εάν κάποιος πιστεύει ότι το γλείψιμο ενός μαχαιριού φέρνει κακή τύχη και στη συνέχεια βιώσει κάτι ατυχές, είναι πιθανό να συνδέσει τα δύο γεγονότα ακόμα κι αν δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση.
Εάν διστάζετε στη σκέψη να γλείψετε ένα μαχαίρι λόγω φόβου για κακή τύχη, θυμηθείτε:
1. Εξορθολογήστε το : Αμφισβητήστε την πεποίθηση με τη λογική και αναζητήστε στοιχεία.
2. Πολιτιστική Επίγνωση : Αναγνωρίστε ότι οι δεισιδαιμονίες ποικίλλουν ανάλογα με τον πολιτισμό και δεν είναι καθολικά εφαρμόσιμες.
3. Ενδυναμώστε τον εαυτό σας : Οι πράξεις σας έχουν πρακτικές συνέπειες, όχι μαγικές.
4. Κοιτάξτε τα δεδομένα : Σκεφτείτε πόσες φορές δεν συνέβη τίποτα κακό μετά από αυτήν την πράξη.
5. Κατανοήστε την προκατάληψη : Προσπαθήστε να μην την αφήσετε να χρωματίσει την ερμηνεία σας για τα γεγονότα.
Θυμηθείτε, οι δεισιδαιμονίες αφορούν αυτό που πιστεύετε. Εάν αισθάνεστε άβολα αφού γλείψετε ένα μαχαίρι, ίσως είναι η διαίσθησή σας λέει: «Ε, ας μην το κάνεις αυτό». Από την άλλη πλευρά, αν δεν ανησυχείτε για τέτοια πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προκύψει τίποτα κακό από ένα γρήγορο γλείψιμο μετά το κόψιμο της τούρτας.