Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ υποστηρίζουν ότι ένα ρόφημα πλούσιο σε φλαβανόλες μπορεί να υπερασπιστεί τον οργανισμό υπό συνθήκες στρες.
Μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Function υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και κακάο μπορεί να σας προστατεύσει από τις αρνητικές συνέπειες των λιπαρών γευμάτων, ειδικά σε περιόδους έντασης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιλογές τροφίμων που γίνονται εν μέσω στρες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το στρες επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Σε προηγούμενες εργασίες τους, ανακάλυψαν ότι ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αγγειακή λειτουργία και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, συστατικά όπως οι φλαβανόλες στο πράσινο τσάι και το κακάο έχουν προστατευτική επίδραση στην αγγειακή υγεία εν μέσω καθημερινού στρες.
Τώρα, η πιο πρόσφατη έρευνά τους υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κακάο πλούσιου σε φλαβανόλες παράλληλα με ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις βλαβερές επιδράσεις τέτοιων τροφών στο αγγειακό σύστημα κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.
Η Dr. Catarina Rendeiro, επίκουρη καθηγήτρια στις επιστήμες διατροφής, δήλωσε: «Η έρευνα έχει να κάνει με την υγεία και την υγεία των ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη από διατροφή: «Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι στρεσαρισμένοι, τείνουν να προτιμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την αγγειακή αποκατάσταση του οργανισμού από το στρες. Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν η προσθήκη μιας τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη στο λιπαρό γεύμα θα ανακούφιζε τον αρνητικό αντίκτυπο του στρες στον οργανισμό».
Η Rosalind Baynham, η οποία ηγήθηκε της μελέτης ως ερευνήτρια, φώτισε τη σημασία ορισμένων ενώσεων που βρίσκονται στα καθημερινά τρόφιμα. Η ίδια εξήγησε: «Οι φλαβανόλες είναι ένας τύπος ένωσης που απαντάται σε διάφορα φρούτα, λαχανικά, τσάι και ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των μούρων και του μη επεξεργασμένου κακάο. Οι φλαβανόλες είναι γνωστό ότι έχουν οφέλη για την υγεία, ιδίως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας».
Η ίδια ανέλυσε περαιτέρω τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη μελέτη της, λέγοντας: «Πήραμε μια ομάδα νεαρών υγιών ενηλίκων και τους δώσαμε ως πρωινό δύο κρουασάν βουτύρου με 10 γραμμάρια αλατισμένου βουτύρου, 1,5 φέτα τυρί τσένταρ και 250ml πλήρες γάλα, και είτε ένα ρόφημα κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες είτε ένα ρόφημα κακάο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες. Μετά από μια περίοδο ξεκούρασης, ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα νοητικό τεστ μαθηματικών το οποίο αυξανόταν σε ταχύτητα για οκτώ λεπτά, ειδοποιώντας τους όταν έκαναν λάθος απάντηση».
Αναλύοντας λεπτομερώς τις παρατηρήσεις, πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της οκτάλεπτης περιόδου ανάπαυσης και του οκτάλεπτου τεστ νοητικών μαθηματικών, μετρήσαμε τη ροή του αίματος στο αντιβράχιο, την καρδιαγγειακή δραστηριότητα και την οξυγόνωση των ιστών του προμετωπιαίου φλοιού (PFC). Μετρήσαμε επίσης την αγγειακή λειτουργία με τη χρήση της διαστολής με τη μεσολάβηση της ροής του Brachial (FMD), η οποία αποτελεί προγνωστικό μέτρο για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτή η εργασία στρες προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, παρόμοιες με το στρες που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην καθημερινή ζωή».
Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ροφήματα κακάο που παρασκευάστηκαν με τη διάλυση 12 γραμμαρίων σκόνης κακάο σε 250 ml πλήρους γάλακτος. Η σκόνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια αλκαλοποιημένη σκόνη κακάο με μειωμένες φλαβανόλες στα 5,6mg ανά μερίδα, ενώ η σκόνη κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες ήταν μη αλκαλοποιημένη και περιείχε 695mg συνολικές φλαβανόλες ανά μερίδα.
Η αλκαλοποίηση, μια συνήθης διαδικασία στην παραγωγή σοκολάτας που ενισχύει τη γεύση, δυστυχώς μειώνει επίσης την περιεκτικότητα σε φλαβανόλες. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε συνδυασμό με το ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μείωσαν την αγγειακή λειτουργία κατά 1,29% FMD, με αποτελέσματα που διαρκούσαν έως και 90 λεπτά μετά το στρες.
Αντίθετα, το ρόφημα κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη βρέθηκε να είναι «αποτελεσματικό» στην πρόληψη αυτής της μείωσης της αγγειακής λειτουργίας μετά από στρες και πρόσληψη λίπους. Η διαστολή με τη μεσολάβηση της βραχιόνιας ροής ήταν «σημαντικά υψηλότερη» όταν καταναλώθηκε το κακάο υψηλής φλαβανόλης σε σύγκριση με την επιλογή χαμηλής φλαβανόλης τόσο στα 30 όσο και στα 90 λεπτά μετά το στρεσογόνο γεγονός.
Ο Δρ Rendeiro σχολίασε τις επιπτώσεις: «Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση ή η κατανάλωση μιας τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για τον μετριασμό ορισμένων επιπτώσεων των φτωχότερων επιλογών τροφής στο αγγειακό σύστημα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να λαμβάνουμε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι τρώμε και πίνουμε κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους».
Σε μια πρόσφατη ενημέρωση για την υγεία, συνέστησε ότι όταν οι καταναλωτές αναζητούν σκόνη κακάο, θα πρέπει να επιλέγουν ένα προϊόν που είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και σημείωσε ότι τα σφηνάκια πράσινου τσαγιού, μαύρου τσαγιού και μια ποικιλία μούρων είναι επίσης ισχυρά σε φλαβανόλες.
Οι πρόσφατα δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν να στοχεύετε σε μια ημερήσια πρόσληψη φλαβανόλης 400 έως 600 mg, η οποία είναι εφικτή απολαμβάνοντας ροφήματα όπως δύο φλιτζάνια μαύρο ή πράσινο τσάι ή γευματίζοντας ένα μείγμα από μούρα, μήλα και κακάο υψηλής ποιότητας.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Jet Veldhuijzen van Zanten παρατήρησε: «Η σύγχρονη ζωή είναι αγχωτική και οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας και την οικονομία έχουν τεκμηριωθεί καλά, οπότε κάθε αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από ορισμένα από τα συμπτώματα του στρες είναι θετική».
Η ίδια ανέφερε επίσης: «Η πολιτική που ακολουθείται από το πρόγραμμα είναι θετική για όλους: «Για όσους έχουν την τάση να πιάνουν μια λιχουδιά όταν είναι αγχωμένοι ή εξαρτώνται από τα βολικά τρόφιμα επειδή εργάζονται σε δουλειές υψηλής πίεσης ή δεν έχουν χρόνο, η ενσωμάτωση ορισμένων από αυτές τις μικρές αλλαγές θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά».