Tο συστατικό δεν παρουσιάζει ανησυχία για την ασφάλεια στα προβλεπόμενα επίπεδα χρήσης.
Η επιτροπή ΓΤΟ της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση σχετικά με την ασφάλεια του συστατικού πρωτεΐνης αίμης της Impossible Foods (λεγεμοσφαιρίνη σόγιας), φέρνοντας τα εμβληματικά προϊόντα της εταιρείας πιο κοντά στην εμπορική διάθεση στην ΕΕ.
Ενώ η Impossible Foods θα μπορούσε να λανσάρει προϊόντα στην ΕΕ (όπως έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022) χωρίς την πρωτεΐνη αίμης, η κόκκινη από το αίμα ουσία (την οποία η Impossible Foods παράγει από ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος ζύμης) αποτελεί βασικό συστατικό στα εμβληματικά προϊόντα της με βάση το βόειο κρέας φυτικής προέλευσης και έχει περάσει από μια μακρά διαδικασία έγκρισης ως πρόσθετο τροφίμων.
Αυτό απαιτεί “πράσινο φως” τόσο από την επιτροπή της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες (την οποία εξασφάλισε νωρίτερα φέτος) όσο και από την επιτροπή της για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συστατικό δεν παρουσιάζει ανησυχία για την ασφάλεια στα προβλεπόμενα επίπεδα χρήσης).
Πλέον θα υπάρξει περίοδος σχολιασμού 30 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν ερωτήματα επιστημονικής φύσης από την EFSA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα συντάξει σχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εισαγωγή των προϊόντων Impossible στην Ευρώπη
Εκπρόσωπος της Impossible Foods δήλωσε ότι η γνωμοδότηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τη διάθεση των εμβληματικών προϊόντων της στην ΕΕ, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής των προϊόντων Impossible στην Ευρώπη. Η ολοκληρωμένη, επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας της λεγεμοσφαιρίνης σόγιας (αίμης) από τον οργανισμό σε δύο εφαρμογές ενισχύει τη συνολική ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων μας, απηχώντας παρόμοιες εγκρίσεις από ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία».
Η εταιρεία Impossible Foods με έδρα την Καλιφόρνια έκανε το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 με την κυκλοφορία φυτικών κοτομπουκιών και λουκανικοπιτάκια, που παρασκευάζονται χωρίς λεγεμοσφαιρίνη σόγιας.
Το συστατικό -το οποίο προσδίδει μια κρεατώδη γεύση και χρώμα στο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας της Impossible Foods- δεν χρησιμοποιείται στο κοτόπουλο, αλλά αποτελεί μέρος της αμερικανικής συνταγής για τα λουκανικοπιτάκια, τα οποία αναδιαμορφώθηκαν για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η εταιρεία περίμενε να ακούσει νέα από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η Impossible Foods έλαβε επιστολή GRAS «no questions» από τον FDA το 2018 για τη λεγεμοσφαιρίνη σόγιας και έγκριση για τη χρήση του συστατικού ως έγκριση χρωστικού πρόσθετου το 2019.