Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένη κατά 25% η ελληνική οινοπαραγωγή

ΑρχικήΝέαΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένη κατά 25% η ελληνική οινοπαραγωγή
spot_img
spot_img

cibum team

Πτώση που ξεπέρασε το 25% παρατηρήθηκε στην ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Κομισιόν, τα οποία παρουσιάζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Συγκεκριμένα, η παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι μειωμένη κατά 25,09% με την παραγωγή σε ποσότητα να φτάνει τα 1.710.453 χιλιόλιτρα, έναντι των 2.283.200 χιλιόλιτρα την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, «η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επέδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής, γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο». «Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η α’ εκτίμηση οινοπαραγωγής», προσθέτει η Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των οίνων που υπέστησαν μεγαλύτερη μείωση, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι οίνοι χωρίς ΓΕ με την ποσοστιαία μεταβολή να φτάνει το -35,51%, ακολουθούν οι ποικιλιακοί οίνοι με -17,63% και οι οίνοι ΠΟΠ με -13,01%. Αντίθετα, η παραγωγή οίνων με ΠΓΕ παρουσίασαν αύξηση κατά 3,29%.

Παράλληλα, μειωμένος κατά 28,88% εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

«Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09% επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά τη μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα