Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τρέχει η μύτη μας με το πικάντικο φαγητό;

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί τρέχει η μύτη μας με το πικάντικο φαγητό;
spot_img

Ο ρόλος της καψαϊκίνης.

Η ρινική καταρροή μετά το φαγητό συνδέεται συνήθως με την κατανάλωση πικάντικων γευμάτων, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η μύτη σας μπορεί να τρέχει ενώ τρώτε.

Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με το είδος του φαγητού, αλλά αντίθετα αποτελούν συμπτώματα άλλων καταστάσεων. Ο ιατρικός όρος για τη ρινική καταρροή είναι ρινόρροια. Η μύτη ενός ατόμου μπορεί να τρέχει μετά το φαγητό επειδή έχει τροφικές αλλεργίες, κάτι που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα.

Εάν η μύτη ενός ατόμου τρέχει χωρίς να έχει τροφική αλλεργία, αυτό ονομάζεται γευστική ρινίτιδα, η οποία είναι ένας τύπος μη αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα φυτά Capsicum παράγουν καψαϊκίνη στους καρπούς τους, που είναι οι πιπεριές τσίλι, για να αποκρούσουν τα πεινασμένα θηλαστικά. Οι ερεθιστικές του ιδιότητες είναι τόσο έντονες που τα σπρέι πιπεριού που παρασκευάζονται από αυτό είναι πιο εξουθενωτικά από τα δακρυγόνα, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση των επιστημονικών και τεχνολογικών επιλογών.

Ωστόσο, η καψαϊκίνη είναι μόνο το πιο γνωστό από τα ερεθιστικά των πικάντικων τροφίμων. Ένα άλλο είναι η ισοθειοκυανική αλλυλίνη, μια ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα σταυρανθή λαχανικά και δίνει μια ελαφριά γεύση στη μουστάρδα, το χρένο και το γουασάμπι.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη ρινική καταρροή σας; Η καψαϊκίνη και το ισοθειοκυανικό αλλύλιο ερεθίζουν τους βλεννογόνους τις επενδύσεις που προστατεύουν τους πνεύμονές σας και διάφορα ανοίγματα και κοιλότητες του σώματος από μολυσματικούς παράγοντες όπως μύκητες, βακτήρια και ιούς.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν είστε σε δύσκολη θέση και ψάχνετε τον καλύτερο τρόπο για να νικήσετε το κάψιμο στο στόμα, παραλείψτε το νερό και τη μπύρα και προτιμήστε το γάλα. Η καψαϊκίνη έχει μια λιπαρή ιδιότητα που την εμποδίζει να διαλυθεί στο νερό, οπότε ακόμα και το να πίνετε κατευθείαν από τη βρύση δεν θα σας κάνει καλό, ενώ η μπύρα περιέχει πολύ λίγο αλκοόλ για να έχει μεγαλύτερη επίδραση από το νερό.

Το γάλα, από την άλλη πλευρά, σβήνει τη φωτιά της καψαϊκίνης αρκετά αποτελεσματικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior. Περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη, η οποία είναι ένα λιπόφιλο μόριο που αγκαλιάζει τα μόρια της καψαϊκίνης και τα ξεπλένει, όπως τα απορρυπαντικά ξεπλένουν το λίπος.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μια χημική αντίδραση με τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη ) μπορεί επίσης να πνίξει το τσίμπημα της καψαϊκίνης, οπότε αν δεν υπάρχει πρόχειρο γάλα, δοκιμάστε ένα 10% διάλυμα ζάχαρης σε ένα κρύο ποτήρι νερό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο