Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε λήγει ο καφές;

ΑρχικήΝέαΠότε λήγει ο καφές;
spot_img

Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο που τον αποθηκεύουμε

Είχατε ξεχάσει ότι υπήρχαν στο ντουλάπι αρκετές συσκευασίες καφέ και αγοράσατε κι άλλες. Ε, εντάξει, δεν πειράζει τον πίνετε αργότερα… Ή μήπως λήγει; Μήπως αργότερα υστερεί σε φρεσκάδα, άρωμα και γεύση το φλιτζάνι μας;

Η ημερομηνία λήξης του καφέ αρχίζει να μετρά από τη στιγμή της συσκευασίας του, η οποία συνήθως είναι μερικές μέρες μετά από την ημερομηνία του καβουρδίσματος. Πολλές εταιρείες καφέ ορίζουν την ημερομηνία λήξης στο ένα έτος από την ημερομηνία συσκευασίας, ενώ άλλες στα δύο έτη. Σε κάθε περίπτωση, ο καφές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων συσκευάζεται κάτω από ειδικές συνθήκες, σε προστατευτικές συσκευασίες, που διατηρούν αναλλοίωτα τα αρώματα αλλά και τη γεύση του καφέ για πολύ καιρό. Η αντίστροφη μέτρηση για τον καφέ αρχίζει με το που ανοίξουμε τη συσκευασία. Η επαφή του καφέ με τον ατμοσφαιρικό αέρα και το οξυγόνο αρχίζει να επηρεάζει την φρεσκάδα, η οποία ουσιαστικά ήταν αναλλοίωτη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του καφέ, αφορά τον σφραγισμένο καφέ – από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τη συσκευασία μας, η ημερομηνία αυτή έρχεται σαφώς κοντύτερα σε μας.

Η αποθήκευση που κάνει τη διαφορά

Η διατήρηση της φρεσκάδας των κόκκων καφέ εξαρτάται από την αποθήκευση . Και η μέθοδος αποθήκευσης που πρέπει να επιλέξετε εξαρτάται από τη μορφή του καφέ—δηλαδή εάν οι κόκκοι είναι ολόκληροι ή αλεσμένοι.

  • Πώς να αποθηκεύσετε τους κόκκους καφέ: Ολόκληροι οι κόκκοι θα διαρκέσουν περισσότερο από τον προαλεσμένο καφέ, και ακόμη περισσότερο αν τους αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο. Αν θέλετε να το κρατήσετε στην αρχική του τσάντα, δεν πειράζει, αρκεί να συμπιέσετε όλο τον αέρα από τη σακούλα και να τη σφραγίσετε σφιχτά. Κρατήστε το επίσης μακριά από τη θερμότητα και το φως του ήλιου.
  • Πώς να αποθηκεύσετε τον αλεσμένο καφέ: Για πιο φρέσκια γεύση, θα πρέπει να αλέθετε ολόκληρους κόκκους κάθε φορά λίγο πριν την παρασκευή του καφέ σας. Η μέθοδος αποθήκευσης είναι ίδια με τα ολόκληρα φασόλια: αεροστεγές δοχείο, μακριά από θερμότητα και φως.

Ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποθηκεύετε τους κόκκους καφέ και τον αλεσμένο καφέ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να διατηρούνται νόστιμα για περισσότερο. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει καθώς οι κόκκοι καφέ είναι απορροφητικοί που σημαίνει ότι τυχόν έντονες μυρωδιές (κρεμμύδια, σκόρδο) θα περάσουν αμέσως στο άρωμά του. Για να μην αναφέρουμε ότι το ψυγείο θα ρουφήξει την υγρασία από τους κόκκους, με αποτέλεσμα να μπαγιατεύουν ακόμα πιο γρήγορα.

Με σωστές συνθήκες αποθήκευσης, ο καφές σε κόκκους μπορεί να παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτος για περίπου έξι μήνες, ο αλεσμένος καφές για περίπου ένα τρίμηνο ενώ ο στιγμιαίος καφές σημαντικά περισσότερο (αρκετοί αναφέρουν 2-3 χρόνια).

Μπαγιατεύει τελικά ο καφές;

Ο καφές που έρχεται από αεροστεγή συσκευασία και έχει αποθηκευτεί σωστά, πρακτικά δεν παρουσιάζει την παραμικρή αλλοίωση, ακόμα και κοντά στην ημερομηνία λήξης του, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο και με τον καφέ που έχει μείνει σε ανοικτή συσκευασία για πάρα πολύ καιρό. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό τα αρώματα και οι γεύσεις να είναι εξασθενημένα και ο καφές να μην είναι το ίδιο απολαυστικός.

Ωστόσο, αν ο καφές μας έχει περίεργη μυρωδιά που θυμίζει μούχλα ή κλεισούρα, έχει αλλοιώσεις στην επιφάνειά του ή υγρασία, αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει όντως να χαλάει και καλό θα είναι να τον πετάξουμε, χωρίς δισταγμό. Συνήθως, αυτό μπορεί να συμβεί από κακές συνθήκες αποθήκευσης ή από ελλαττωματική συσκευασία που έκαναν τον καφέ να χαλάσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε με καφέ που έχει «μπαγιατέψει»;

Σε περίπτωση που έχουμε στην κατοχή μας καφέ που έχει «παλιοκαιρίσει» αλλά δεν έχει αλλοιωθεί, δε χρειάζεται να τον πετάξουμε! Σίγουρα, μπορεί να είναι πιο αδύναμος γευστικά, αλλά παραμένει ασφαλής για κατανάλωση και μπορούμε να βρούμε τρόπους για να τον αξιοποιήσουμε χωρίς να τον πετάξουμε.

Ακόμα, οι κόκκοι από το σακούλι που έχει μείνει ανοιχτό για καιρό μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνταγές ζαχαροπλαστικής που απαιτούν καφέ. Καθώς η λεπτομερής αρωματική παλέτα και τα λεπτεπίλεπτα αρώματα δεν είναι το ζητούμενο όταν ετοιμάζουμε ένα τιραμισού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον παλιό μας καφέ σε αυτές τις παρασκευές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο