Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χταποδάκι στιφάδο της μαμάς (μου).

ΑρχικήΟικιακάΧταποδάκι στιφάδο της μαμάς (μου).
spot_img

Της Γεωργίας Βαμβακερού

Το θυμήθηκα ψάχνοντας να βρω μια νηστίσιμη αλλά νόστιμη και κάπως πιο «επίσημη» συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Το στιφάδο ποτέ δεν το έφαγα με κουνέλι διότι, λόγω παιδικού ψυχικού τραύματος, κουνέλι δεν έβαλα ποτέ στο στόμα μου. Η μαμά λοιπόν, κόρη ψαρά και με πάθος σε οτιδήποτε βγάζει η θάλασσα, συχνά πυκνά έφτιαχνε αυτό το υπέροχο φαγητό με χταποδάκι. Φρέσκο συνήθως κι αγορασμένο από γνωστό ψαρά, να είναι παραγουλιασμένο με το χέρι. Το έβαζε που λέτε, σε μια κατσαρόλα σκέτο, με λίγη δάφνη και μπαχάρι, να βράσει σε χαμηλή φωτιά και να βγάλει τα ζουμιά του.

Εν τω μεταξύ καθάριζε τα κρεμμυδάκια, όσο πιο μικρά τόσο πιο νόστιμα, αφού πρώτα τα είχε αφήσει δυο τρεις ώρες σε ζεστό νερό, για να μην μας πάρουν όλους τα κλάματα. Καθάριζε και δυο τρεις σκελίδες σκόρδο. Σε μια άλλη κατσαρόλα έριχνε λάδι, μια κουταλιά πελτέ και τα κρεμμυδάκια με τα σκόρδα να γυαλίσουν. Μετά το χταποδάκι κομμένο σε κομμάτια, μαζί με το μπαχάρι και τις δάφνες, και τα γύριζε δυο τρεις φορές όλα μαζί στο λάδι. Έσβηνε με γλυκό κόκκινο κρασί κι όταν εξατμιζόταν έριχνε ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, πιπεράκι και λίγη ζάχαρη.

Έτσι το άφηνε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει. Στο φαγάκι αυτό αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και πατατούλες. Μην ξεχαστείτε μόνο και αλατίσετε. Την πρώτη φορά που το μαγείρεψα το φάγαμε και λυσσάξαμε. Πολύ νόστιμο, μου είπε η μανούλα τότε, αλλά μην βάζεις  παιδάκι μου αλάτι. Το χταπόδι έχει το αλάτι του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα