Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βαμμένα κόκκινα αυγά: πόσο ασφαλή είναι;

ΑρχικήΟικιακάΒαμμένα κόκκινα αυγά: πόσο ασφαλή είναι;
spot_img

cibum team


Έχουμε μεγαλώσει βάφοντας αυγά με τα γνωστά μας φακελάκια που έχουν την μπογιά σε σκόνη. Για πολλά χρόνια μόνο κόκκινο, όπως θέλει η παράδοση και η σημειολογία του εθίμου. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούμε και άλλα χρώματα δίνοντας μια πολύχρωμη πινελιά στο Πασχαλινό τραπέζι.

Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από την καταλληλότητα και την τοξικότητα της μπογιάς που χρησιμοποιούμε είναι μεγάλη. Πέρα από την ατάκα «μια ζωή έτσι τα βάφαμε και δεν πάθαμε τίποτα», μπορούμε να προσθέσουμε πως οι ‘’μπογιές’’ που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν χρωστικές κατάλληλες για  τρόφιμα. Πρόκειται για χρωστικές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων της ευρωπαϊκής ένωσης και για αυτό έχουν λάβει αριθμό Ε, είναι συνθετικές χρωστικές κατάλληλες για τρόφιμα. Οι χρωστικές αυτές χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζαχαρώδη. Η ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί από τα πασχαλινά αυγά είναι ελάχιστη και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αν καταναλώνετε ήδη αυτές τις χρωστικές σε άλλα προϊόντα.

βαμμένα κόκκινα αυγά


Είναι παράδοξο να δίνουμε στο παιδί μας ζελεδάκια, καραμέλες, γρανίτες, γλειφιτζούρια, cup cakes με χρωματιστές επικαλύψεις,κλπ και να ανησυχούμε για την τυχόν αρνητική επίδραση της χρωστικής που χρησιμοποιούμε για την βαφή των πασχαλινών των αυγών.

Για το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται η Αζορουμπίνη (Ε122), για το μπλε η Ινδικοτίνη (Ε132) ή το Λαμπρό Κυανούν (Ε133), για το κίτρινο Ταρταζίνη (Ε102), για το πορτοκαλί Βαθύ Κίτρινο (110) και για το πράσινο συνδυασμός Ταρταζίνης (Ε102) και Ινδικοτίνης (Ε132)

Επιπλέον χρησιμοποιείται συνήθως έκδοχο λακτόζης ως φορέας της χρωστικής για να γίνει κόκκος (σκόνη) και ένας αντισυσσωματικός (Ε551) παράγοντας, για να μην σβολιάσει η σκόνη στο φακελάκι. Το πρώτο προέρχεται από το γάλα και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και στα φάρμακα ως αδρανές συστατικό και το δεύτερο χρησιμοποιείται ακόμη και στο επιτραπέζιο αλάτι. 

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες ενόψει Πάσχα πως είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται τα κλασσικά φακελάκια, αλλά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αν τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα ευρείας κυκλοφορίας και δεν είναι φυτικά, τότε περιέχουν τις ίδιες ακριβώς συνθετικές χρωστικές όπως τα φακελάκια με την ’’μπογιά’’ αυγών.  

Η πραγματική εναλλακτική, είναι να γίνει χρώση των αυγών με φυσικές χρωστικές από τρόφιμα, που θα τις φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι. Το μειονέκτημα είναι πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο έντονο.

βαμμένα κόκκινα αυγά


Φτιάξτε μόνοι σας, βαφή αυγών

Για σπιτική βαφή χρησιμοποιήστε υλικά όπως:

Κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο (για μπλε αλλά και πράσινο σε συνδυασμό με κουρκουμά)

Παντζάρια, ψιλοκομμένα (για ροζ)

Κουρκουμάς (για κίτρινα)

Καφές (για καφέ)

Φλούδες από κόκκινο κρεμμύδι (για κόκκινο καφετί)

Φλούδες από κρεμμύδια (για πορτοκαλί)

Η λύση αυτή χρειάζεται πειραματισμό σχετικά με την δημιουργία της βαφής και τον χρόνο εφαρμογής στα αυγά. Το αποτέλεσμα εξαρτάται αν βάφουμε άσπρα ή μπεζ αυγά. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτιμήστε λευκά αυγά. Τρία μέτριου μεγέθους παντζάρια, μισό μέτριου μεγέθους κόκκινο λάχανο και οι φλούδες από 8 κρεμμύδια αποδίδουν 4 φλιτζάνια βαφής.

Ψιλοκόβουμε τα υλικά, τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό ίσα ίσα. Τα φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Για βαφή από κουρκουμά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμα για κάθε 250ml νερού που θα χρησιμοποιείστε. Φέρνουμε το διάλυμα σε βρασμό και μετά το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Και στις δύο παραπάνω εκδοχές βαφής αυγών, σουρώνουμε κρατάμε το «βαμμένο» νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ανά 300ml βαφής.

Στην συνέχεια βράζουμε τα αυγά και τα εμβαπτίζουμε ζεστά στη μπογιά. Μετά από 1 ώρα μεταφέρουμε την κατσαρόλα με τα αυγά (χωρίς να αφαιρέσουμε το νερό) στο ψυγείο. Σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής καλό είναι να μείνουν τα αυγά για τουλάχιστον 3-4 ώρες στην βαφή. Με παραμονή βέβαια 10 ωρών επιτυγχάνουμε καλύτερο αποτέλεσμα και πιο ζωντανό χρώμα.

Δείτε σχετικό video

https://www.youtube.com/watch?v=JkpwcTaqJHY

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο