Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA ενέκρινε ως νέο τρόφιμο το έλαιο που εξάγεται από τους ξηρούς καρπούς τίγρης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA ενέκρινε ως νέο τρόφιμο το έλαιο που εξάγεται από τους ξηρούς καρπούς τίγρης
spot_img

Γνωμοδότηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, για την ασφάλεια του λαδιού από ξηρούς καρπούς τίγρης (Cyperus esculentus ) ως νέα τροφή.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του λαδιού από ξηρούς καρπούς τίγρης (tiger nuts – Cyperus esculentu) ως νέα τροφή (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.

Οι ξηροί καρποί τίγρης είναι ένας βρώσιμος κόνδυλος με ιστορία κατανάλωσης ως τροφή. Το NF είναι το λάδι που λαμβάνεται από τους ξηρούς καρπούς με ψυχρή έκθλιψη του αλεύρου των σπόρων. Το ελαϊκό οξύ είναι το κύριο συστατικό, που αντιπροσωπεύει το 65%-69% των συνολικών λιπαρών οξέων του ελαίου. Ο αιτών πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το NF ως συστατικό σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων και ως μαγειρικό λάδι ή προσθήκη ως καρύκευμα. Το πάνελ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη σταθερότητα εάν το NF συμμορφώνεται με τα προτεινόμενα όρια προδιαγραφών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική. Η ομάδα θεωρεί ότι, με βάση τη διαδικασία παραγωγής, τη σύνθεση του NF, το ιστορικό χρήσης και τη σύνθεση της πηγής, δεν απαιτούνται τοξικολογικές μελέτες για το NF. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Κατηγορίες τροφίμων και μέγιστα επίπεδα χρήσης που προορίζονται από τον αιτούντα.

Κατηγορία τροφίμωνΜέγιστο επίπεδο χρήσης (mL NF/100 g)
Ως αντικατάσταση άλλων ελαίων (χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή προστίθεται ως καρύκευμα)100
Ζυμαρικά και παρόμοια προϊόντα30
Ψωμί και παρόμοια προϊόντα30
Σνακ εκτός από πατατάκια και παρόμοια (κράκερ)30
Ντρέσινγκ σαλάτας50
Μαργαρίνες και παρόμοια80
Διάφορα γλυκά30
Κρέμα και προϊόντα κρέμας60

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο