Οι μπάρες πρωτεΐνης έχουν γίνει μια δημοφιλής και πρακτική επιλογή για την αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης
Οι μπάρες πρωτεΐνης έχουν γίνει μια δημοφιλής επιλογή σνακ για όσους αναζητούν μια γρήγορη και εύκολη πηγή διατροφής, ειδικά για τους λάτρεις της άσκησης και της καλής φυσικής κατάστασης. Διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινή επιλογή, και υπόσχονται να προσφέρουν βασικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα στο σώμα όταν οι μπάρες πρωτεΐνης γίνονται καθημερινή συνήθεια;
Η Kanikka Malhotra, σύμβουλος διαιτολόγος και ειδικευμένη στο ζαχαρώδη διαβήτη, εξηγεί, «Για άτομα που έχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις ή ακατάστατο πρόγραμμα, μια μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να αποτελέσει μια απλή μέθοδο για την αύξηση της τακτικής πρόσληψης πρωτεΐνης . Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ωστόσο τόσο τα πιθανά πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματά τους σε σύγκριση με άλλες πηγές τροφίμων».
«Ακόμη και αν οι μπάρες πρωτεΐνης μπορούν να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα σε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα που έχουν μέτρια ποσότητα επιβλαβών λιπών, χαμηλά προστιθέμενα σάκχαρα και πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αν και μια μπάρα πρωτεΐνης την ημέρα μπορεί να είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση πρωτεΐνης, μπορεί να μην έχει απαραίτητα τα ίδια διατροφικά οφέλη με ολοκληρωμένα τρόφιμα».
- Δείτε επίσης: Ανάκληση αερόθερμου λόγω σοβαρού κινδύνου πυρκαγιάς
Οι φυσικές πηγές ζωτικών θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε σύγκριση με τις μπάρες πρωτεΐνης, αυτές οι τροφές έχουν πιο ολοκληρωμένο διατροφικό προφίλ και μπορούν να προσφέρουν μακροχρόνια ενέργεια και κορεσμό.
- Δείτε επίσης: Ανακαλούνται σχεδόν 11000 βιολογικά αυγά με σαλμονέλα – Μπήκαν κατά λάθος σε λιανική διανομή
Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωση μπάρες πρωτεΐνης
«Οι μπάρες πρωτεΐνης όταν καταναλώνονται κάθε μέρα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Ο διαβήτης τύπου 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αύξηση βάρους μπορούν όλα να αποδοθούν στην υψηλή κατανάλωση ζάχαρης. Τα τεχνητά γλυκαντικά και τα πρόσθετα μπορεί να είναι επιζήμια για τη γενική υγεία και την υγεία του εντέρου», συμπληρώνει η επιστήμονας.
Τι πρέπει να αναζητούν οι καταναλωτές στις διατροφικές ετικέτες
Όταν επιλέγουν μια ράβδο πρωτεΐνης, οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες λεπτομέρειες της διατροφικής ετικέτας:
-Αναζητήστε μπάρες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ιδανικά τουλάχιστον 10-15 γραμμάρια ανά μερίδα.
-Ελαχιστοποιήστε τα πρόσθετα σάκχαρα, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας. Στοχεύστε σε μπάρες με λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα.