Η απόφαση αμφισβητήθηκε από τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες τη θεώρησαν «αυθαίρετη και δυσανάλογη».
Με απόφαση που εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε τον κανονισμό 468/2021, ο οποίος απαγόρευε την εμπορία της αλόης και των παρασκευασμάτων της που περιέχουν παράγωγα υδροξυανθρακένιου (HAD) στα τρόφιμα, καθώς και την επιβολή περιορισμών στην πώληση φυτών όπως η σέννα, το ραβέντι, το ιπποφαές και η κασκαρά.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός της ΕΕ, ο οποίος τροποποιεί το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού ΕΚ 1925/2006, είχε συμπεριλάβει τα παρασκευάσματα με βάση τα φύλλα των ειδών αλόης που περιέχουν HAD μεταξύ των ουσιών που απαγορεύονται στα τρόφιμα, βάσει γνωμοδότησης της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) του 2017.
Τα εκχυλίσματα αλόης έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι γονοτοξικά in vitro και η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται πιθανότατα στα HAD που υπάρχουν στο εκχύλισμα. Ωστόσο, η επιτροπή σημείωσε περαιτέρω ότι τα εκχυλίσματα αλόης που έχουν απομειωθεί από υδροξυανθρακένια, περιέχουν ένα ή περισσότερα πρόσθετα γονοτοξικά συστατικά.
Επιπλέον, η αλόη-εμοδίνη αποδείχθηκε ότι είναι γενοτοξική σε ποντίκια, το εκχύλισμα ολόκληρων φύλλων αλόης ήταν καρκινογόνο σε αρουραίους και υπήρχαν ενδείξεις καρκινογένεσης του δομικού αναλόγου ντανθρονίου και στα δύο είδη τρωκτικών.
Δεδομένου ότι η αλόη-εμοδίνη και η εμοδίνη ενδέχεται να είναι παρούσες στα εκχυλίσματα, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα HAD θα πρέπει να θεωρούνται γενοτοξικά και καρκινογόνα, εκτός εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το αντίθετο, όπως για τη ραινίνη, και ότι υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια των εκχυλισμάτων που περιέχουν HAD, αν και η αβεβαιότητα παραμένει.
Σύμφωνα με την EFSA, τα HAD είχαν θεωρηθεί δυνητικά γονοτοξικές και καρκινογόνες, χωρίς να είναι δυνατόν να καθοριστεί μια ασφαλής ημερήσια δόση για κατανάλωση.
Ωστόσο, οι εταιρείες του κλάδου είχαν εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις, τονίζοντας ότι η απαγόρευση αφορούσε αδιακρίτως προϊόντα που προέρχονται από το εσωτερικό τζελ του φύλλου της αλόης, τα οποία δεν περιέχουν σημαντικά επίπεδα HAD. Επιπλέον, αμφισβητήθηκε η έλλειψη πειστικών αποδείξεων για τους κινδύνους αυτών των παρασκευασμάτων.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ελήφθη μετά από ακρόαση τον Ιούνιο του 2023, με την οποία έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί των αιτούντων εταιρειών. Το Δικαστήριο υπογράμμισε πώς η γενική απαγόρευση στερούνταν στέρεης επιστημονικής βάσης και ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τους πραγματικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.