Ο FDA δε συνιστά τη χρήση του.
Το Deli bal, ή αλλιώς “τρελό μέλι”, μια δυνητικά επικίνδυνη λιχουδιά που πωλείται σε υψηλή τιμή, συλλέγεται σε δύο μόνο μέρη σε όλο τον κόσμο, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία και στην οροσειρά Hindu Kush Himalayan του Νεπάλ.
Χρησιμοποιείται ως φάρμακο καθώς μια κουταλιά από αυτό σε καθημερινή βάση μειώνει την αρτηριακή πίεση και χρησιμοποιείται επίσης ως σεξουαλικό διεγερτικό, ανέφερε το CNN. Deli σημαίνει «τρελός» ή «τρελή» και bal σημαίνει «μέλι». Το νέκταρ περιέχει γκριγιανοτοξίνη, μια φυσική τοξίνη. Η ποσότητα που μετατρέπεται σε μέλι εξαρτάται από εποχή σε εποχή και από τα λουλούδια με τα οποία γευματίζουν οι μέλισσες.
«Στα ανέγγιχτα δάση μας, το μωβ ροδόδενδρο ανθίζει την άνοιξη», δήλωσε ο Hasan Kutluata, μελισσοκόμος στην Τουρκία. Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από αυτά τα λουλούδια και έτσι παίρνουν το «τρελό μέλι», πρόσθεσε.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ο Kutluata αφαιρεί πρώτα προσεκτικά μια κηρήθρα από την κυψέλη — κολλώδες ελιξίριο, το οποίο πέφτει παχύρρευστο και γλυκό μαζεύεται σε έναν κουβά.
Όντας σκούρο κεχριμπαρένιο κόκκινο, το άρωμα του deli bal είναι έντονο. Κατά την κατανάλωσή του, γεύεται κανείς τη βοτανική πικράδα που κρύβεται πίσω από τη γλυκύτητα του μελιού, ενώ μια καυτή θερμότητα χτυπά το πίσω μέρος του λαιμού.
Εκτός από τα διάφορα οφέλη του, το deli bal έχει και τις αρνητικές του πλευρές. «Δεν πρέπει να τρώμε πάρα πολύ. Αν φάμε περισσότερο, μπορεί να μας επηρεάσει», δήλωσε ο Kutluata. Πρόσθεσε ότι αν και δεν υπάρχει «παραισθήσεις που εμπλέκονται», μπορεί να προκαλέσει ζάλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ελαφρύ πυρετό, ναυτία και δυσκολία στο περπάτημα.
Ο Kutluata προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας. «Η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε είναι επιβλαβής. Και το πολύ μέλι είναι επίσης επιβλαβές», σημείωσε.
Η πώληση του είναι νόμιμη στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, αλλά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αρνήθηκε να συστήσει την κατανάλωσή του.
Εκπρόσωπος του FDA δήλωσε στο CNN ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν την επισήμανση του μελιού για να βεβαιωθούν ότι δεν χαρακτηρίζεται ως «τρελό μέλι» ή ότι δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο με μεθυστικές ιδιότητες.
https://edition.cnn.com/travel/turkey-mad-honey-deli-bal/index.html
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.