Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούν να τρώνε σόγια και προϊόντα της, γυναίκες μετά τα 50; Ευρήματα μελέτης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορούν να τρώνε σόγια και προϊόντα της, γυναίκες μετά τα 50; Ευρήματα μελέτης
spot_img

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο καταρρίπτουν τον μύθο για τη σόγια και τον καρκίνο.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο παρέχει καθησυχαστικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση τροφών σόγιας σε γυναίκες που είναι μετεμμηνοπαυσιακές. Η ανάλυση 40 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι οιστρογόνες ενώσεις στη σόγια δεν είχαν καμία επίδραση στους βασικούς δείκτες καρκίνων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, υποστηρίζοντας την ασφάλειά τους, τόσο ως τροφή όσο και ως πιθανή θεραπεία.

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι μεγάλες δόσεις ισοφλαβονών που υπάρχουν στη σόγια διεγείρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού σε τρυβλία Petri και σε αρουραίους, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει παρατηρηθεί στους ανθρώπους, οι οποίοι μεταβολίζουν τις ισοφλαβόνες διαφορετικά.

Αρκετές ομάδες υπεράσπισης της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Canadian Cardiovascular Society, συνιστούν ήδη τρόφιμα σόγιας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αποτελούν υψηλής ποιότητας και πλήρη πηγή πρωτεΐνης και αναγνωρίζονται από αρκετούς εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς υγείας – συμπεριλαμβανομένου του Health Canada και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ – ως αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι τροφές σόγιας έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τις εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, οι οποίες επηρεάζουν πολλές γυναίκες και αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

«Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται σημαντικά καθώς οι γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση, επομένως η σόγια μπορεί να προσφέρει διπλά οφέλη κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης φάσης της ζωής», λέει  η Laura Chiavaroli , ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια  διατροφικών επιστημών  στο U of T’s  Temerty Faculty of Φάρμακο . 

Ωστόσο, σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι διστάζουν να καταναλώσουν τροφές σόγιας επειδή περιέχουν ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα που ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες βρίσκονται φυσικά στα φυτά και έχουν παρόμοια δομή με την ορμόνη οιστρογόνο. Σε μελέτες σε ζώα, μεγάλες δόσεις ισοφλαβονών έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

«Κάτι που ακούμε πολύ συχνά είναι ότι οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για την κατανάλωση σόγιας επειδή υπάρχουν τόσα πολλά αντικρουόμενα μηνύματα εκεί έξω», λέει  η Gabrielle Viscardi, στο τμήμα διατροφικών επιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

Στη συστηματική τους ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο  Advances in Nutrition , οι ερευνητές συγκέντρωσαν αποτελέσματα από δοκιμές που συνέκριναν τις επιδράσεις των ισοφλαβονών σόγιας σε τέσσερα διαφορετικά βιολογικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου και άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τις γυναίκες. Αυτά τα αποτελέσματα περιελάμβαναν το πάχος της επένδυσης της μήτρας, τον δείκτη κολπικής ωρίμανσης – ένα μέτρο της κατάστασης των οιστρογόνων στο κολπικό περιβάλλον – και τα επίπεδα κυκλοφορούντος οιστρογόνου και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης. 

Οι δοκιμές ακολούθησαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από όλο τον κόσμο που είχαν καταναλώσει είτε ισοφλαβόνες σόγιας είτε ένα μάρτυρα χωρίς ισοφλαβόνη για τουλάχιστον τρεις μήνες. 

Μετά την αξιολόγηση του κινδύνου μεροληψίας και της ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ισοφλαβονών σόγιας δεν επηρέασε αυτούς τους τέσσερις δείκτες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα. Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα ανθρώπινα οιστρογόνα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρκίνους που εξαρτώνται από την ανάπτυξη των οιστρογόνων.

«Έχουμε υποδοχείς οιστρογόνων σε όλο το σώμα μας, αλλά, σε αντίθεση με την ορμόνη οιστρογόνο, οι ισοφλαβόνες από τη σόγια δεν δεσμεύονται εξίσου σε όλους τους υποδοχείς οιστρογόνων», λέει ο Viscardi, ο οποίος είναι επίσης εγγεγραμμένος διαιτολόγος. «Γι’ αυτό βλέπουμε μια ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και καμία επίδραση στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα».

Αυτή η διαφορά στη βιολογική δραστηριότητα εξηγεί γιατί οι ισοφλαβόνες σόγιας έχουν θεωρηθεί ως πιθανή εναλλακτική της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αντικαθιστώντας τα οιστρογόνα που το σώμα σταματά να παράγει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Ο Chiavaroli, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης επιστήμονας στο Li Ka Shing Knowledge Institute of St. Michael’s Hospital, Unity Health Toronto, σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να λάβουν HRT και αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Επιπλέον, οι HRT μπορεί επίσης να μην είναι καλή επιλογή για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων ευαίσθητων στα οιστρογόνα όπως ο καρκίνος του μαστού, καθώς και για άτομα με ιστορικό καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Για αυτά τα άτομα, η κατανάλωση τροφών σόγιας ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Ο Chiavaroli λέει ότι τα ευρήματα της μελέτης ευθυγραμμίζονται επίσης με τις διατροφικές οδηγίες του Health Canada που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επιλέγουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης πιο συχνά, μια κίνηση που θα αποφέρει επίσης οφέλη για το περιβάλλον. «Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα να συμπεριλαμβάνουν τρόφιμα σόγιας στη διατροφή τους χωρίς να ανησυχούν ότι θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου που εξαρτάται από τα οιστρογόνα», λέει ο Chiavaroli.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο