Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

125 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως από νοροϊό στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέα125 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως από νοροϊό στα τρόφιμα
spot_img

Πως κατατάσσονται οι τροφιμογενείς ιοί – Έκθεση FAO.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του FAO και του ΠΟΥ, διενήργησε επανεξέταση των ιών που σχετίζονται με ανθρώπινες τροφιμογενείς ασθένειες. Η συχνότητα της νόσου και η κλινική βαρύτητα των ασθενειών, καθώς και τα ζεύγη προϊόντων ιού-τροφίμου, κατατάχθηκαν στο πλαίσιο της τροφιμογενούς ασθένειας.

Ο ανθρώπινος νοροϊός αναγνωρίστηκε ως η κύρια αιτία ιογενών τροφιμογενών ασθενειών και ακολουθούν οι ιοί της ηπατίτιδας Α και Ε. Ιός ηπατίτιδας Α και ιός ηπατίτιδας Ε κατατάχθηκαν εξίσου αλλά υψηλότερα σε σύγκριση με τον νοροϊό ως προς την κλινική βαρύτητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα, η κατάταξη για αυτούς τους ιούς έπεσε
σε τρεις ομάδες ως εξής:

  • νοροϊός
  • Ο ιός της ηπατίτιδας Α και ο ιός της ηπατίτιδας Ε κατατάσσονται με τη σειρά
  • ροταϊός, σαποϊός, εντεροϊός, αστροϊός και εντερικός αδενοϊός
    κατά σειρά

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξέτασε τα εμπορεύματα από παγκόσμια προοπτική και
εντόπισε τα ζεύγη ιού-τροφίμου με την υψηλότερη παγκόσμια επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία
που σχετίζονται με συγκεκριμένους ιούς.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναγνώρισε την έλλειψη επαρκών δεδομένων για τη διενέργεια μιας κατάταξης των τροφίμων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από αστροϊό, σαπροϊό, εντεροϊό, τον εντερικό αδενοϊό και τον ροταϊό. Για την αντιμετώπιση της συλλογικής ανάγκης για περισσότερα δεδομένα, οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τη διερεύνηση των τροφιμογενών ασθενειών και/ή των σχετικών τροφίμων για αυτούς τους ιούς τονίζει ο FAO.

Η κατάταξη των ζευγών προϊόντων ιών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί πρόκληση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις περιφερειακές διαφορές στα τρόφιμα που αποδίδονται σε τροφιμογενείς ανθρώπινες ασθένειες. Οι διαφορές αυτές συνδέονται εν μέρει με την κυκλοφορία των ιών μεταξύ των ατόμων, στις περιφερειακές διαφορές στην κατανάλωση τροφίμων και στα πρότυπα προετοιμασίας και σε ανοσία και τη διατροφική κατάσταση.

Οι ιογενείς τροφιμογενείς νόσοι έχουν σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά τη νοσηρότητα και την
θνησιμότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έλλειψη δεδομένων επιτήρησης, η πιθανότητα ασυμπτωματικών
και η αραιή αναφορά των τροφιμογενών κρουσμάτων αποτελούν σημαντική πρόκληση για την
στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου.

Νοροϊός

Κάθε χρόνο, ο νοροϊός εκτιμάται ότι προκαλεί 125 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών
και 35.000 θανάτους παγκοσμίως.
Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μολυσματικός και οι επιδημίες συνδέονται με τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να συμβεί σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Σοβαρά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου επηρεάζουν κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους.

Ηπατίτιδα Α

Ο ιός της ηπατίτιδας Α εκτιμάται ότι προκαλεί 14 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών και
28 000 θανάτους παγκοσμίως
κάθε χρόνο και αποτελεί δηλωτέα ασθένεια σε ορισμένες χώρες. Υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στο ποσοστό των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδονται στα τρόφιμα λόγω της ενδημικής επικράτησης και της χρήσης εμβολίων. Το διεθνές εμπόριο τροφίμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σε ευπαθείς πληθυσμούς. Η ευρύτερη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, π.χ. τα ορθές γεωργικές και πρακτικές υγιεινής, είναι πιθανό να μειώσει την παγκόσμια μετάδοση.

Ηπατίτιδα Ε

Ο ιός της ηπατίτιδας Ε είναι μοναδικός μεταξύ των τροφιμογενών ιών, καθώς είναι ζωονοσογόνο παθογόνο με πολλές ασυμπτωματικές δεξαμενές ζώων, ιδίως χοίρων. Ενώ δεν υπάρχει παγκόσμια εκτίμηση των κρουσμάτων που αποδίδονται στα τρόφιμα, οι χώρες που έχουν ερευνήσει έχουν διαπιστώσει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους είναι πολύ χαμηλές κατά μία τάξη μεγέθους ή και περισσότερο. Οι γονότυποι 3 και 4 που προέρχονται από μολυσμένα ζώα είναι κύριοι παράγοντες των τροφιμογενών κρουσμάτων ηπατίτιδας Ε, μια τάση που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες χώρες. Αυτοί οι γονότυποι προκαλούν οξεία ηπατίτιδα η οποία μπορεί να είναι σοβαρή σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Προκαλούν χρόνια ηπατίτιδα που οδηγεί σε κίρρωση και ηπατική βλάβη σε άτομα με ανοσοκατεσταλμένες καταστάσεις και συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών συνεπειών. Χοιρινό που δεν έχει ψηθεί καλά και προϊόντα, όπως συκώτι ή ωμά λουκάνικα που περιέχουν συκώτι ή αίμα, καθώς και συκώτι πατέ, είναι τα κύρια τρόφιμα που μολύνονται από τον ιό της ηπατίτιδας Ε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό

Έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα και συνήθως δεν το αναγράφουν στη συσκευασία!

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο