Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως το οικιακό περιβάλλον διαμορφώνει τις διατροφικές επιλογές των εφήβων – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως το οικιακό περιβάλλον διαμορφώνει τις διατροφικές επιλογές των εφήβων - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Η διαθεσιμότητα τροφίμων στο σπίτι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιρροή πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior, υπογραμμίζει τη σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος διατροφής στο σπίτι στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων σε σύγκριση με τις επιλογές τροφίμων της γειτονιάς.

- Advertisement -

Αυτή η διατομεακή ερευνητική μελέτη διερευνά το ρόλο του οικιακού περιβάλλοντος τροφίμων και του περιβάλλοντος τροφίμων της γειτονιάς, όπως τα ταχυφαγεία και τα καταστήματα ψιλικών, στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των εφήβων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της εφηβικής παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων στο σπίτι, ιδίως φρούτων και λαχανικών, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιρροή πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τόσο με την προώθηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων όσο και με τη μείωση της πρόσληψης ενεργειακά πυκνών και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων.

Αντίθετα, παράγοντες της γειτονιάς, όπως η διαθεσιμότητα fast-food, επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα της διατροφικής πρόσληψης των εφήβων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην τροποποίηση του οικιακού περιβάλλοντος και όχι του περιβάλλοντος της γειτονιάς, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας των εφήβων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 204 εφήβους στη Νεμπράσκα που συλλέχθηκαν από ένα συνδυασμό επικυρωμένων ερωτηματολογίων, γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και διαιτητικών ανακλήσεων για να εξετάσουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων στο σπίτι, τον αριθμό των καταστημάτων γρήγορου φαγητού και ευκολιών στο περιβάλλον της γειτονιάς, καθώς και τη διατροφική ποιότητα και συμπεριφορά.

Η μελέτη χρησιμοποίησε προηγμένες αναλύσεις ιεραρχικής παλινδρόμησης για να προσδιορίσει τη μοναδική συμβολή του περιβάλλοντος τροφίμων στο σπίτι και στη γειτονιά στα διατροφικά αποτελέσματα των εφήβων. Η συλλογή δεδομένων περιελάμβανε τόσο εργαστηριακές αξιολογήσεις όσο και διατροφικές ανακλήσεις παρακολούθησης, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των διατροφικών προτύπων των εφήβων σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Τα βασικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών στο σπίτι προβλέπει θετικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων βαθμολογιών του δείκτη υγιεινής διατροφής, μεγαλύτερης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και μειωμένης πρόσληψης γρήγορου φαγητού.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα λιπαρών και γλυκών στο σπίτι συσχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και ιδιαίτερα επεξεργασμένων σνακ. Ειδικότερα, οι μετρήσεις των καταστημάτων ψιλικών της γειτονιάς έδειξαν μια εκπληκτική συσχέτιση με μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ενώ οι μετρήσεις των ταχυφαγείων συνδέθηκαν με υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών από τους εφήβους.

Οι συνέπειες της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας υγιεινών τροφίμων στο σπίτι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από εκείνες που αφορούν αποκλειστικά τις επιλογές τροφίμων στη γειτονιά. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα περιβάλλοντα μπορούν να τροποποιηθούν για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας των εφήβων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα