Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούμε να παίρνουμε παυσίπονο πριν το φαγητό;

ΑρχικήΝέαΥγείαΜπορούμε να παίρνουμε παυσίπονο πριν το φαγητό;
spot_img

Ποια φάρμακα συνιστάται να λαμβάνονται μετά ή μαζί με το φαγητό.

Ο χρόνος λήψης των φαρμάκων είναι μια κρίσιμη πτυχή της αποτελεσματικής και ασφαλούς χρήσης των φαρμάκων. Μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με το ίδιο το φάρμακο, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του και τις πιθανές παρενέργειές του.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο cibum, είχαμε αναλύσει τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις τροφίμων-φαρμάκων και το συμπέρασμα είναι πως ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο φαρμάκου και τις μοναδικές φαρμακολογικές επιδράσεις του, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνιστούν τη λήψη του είτε πριν είτε μετά το φαγητό.

Γιατί όμως ορισμένα φάρμακα συνιστάται να λαμβάνονται μετά το φαγητό; Ένας λόγος για αυτό είναι η αυξημένη ανοχή. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου ή γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο ή στομαχικές διαταραχές. Η λήψη αυτών των φαρμάκων μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απομόνωση του βλεννογόνου του στομάχου και να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών.

Για παράδειγμα, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και φαρμάκων όπως η αλλοπουρινόλη (που χρησιμοποιείται για την πρόληψη κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας), μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ναυτίας ή εμέτου, που αποτελεί συχνή παρενέργεια αυτών των φαρμάκων. Ομοίως, η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γαστρεντερικής δυσανεξίας (γαστρεντερικός ερεθισμός) όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι, γι’ αυτό και συνιστάται η λήψη της μετά το γεύμα.

Ένας άλλος λόγος είναι η ενισχυμένη απορρόφηση. Για ορισμένα φάρμακα, η λήψη τους μαζί με το φαγητό μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την απορρόφησή τους. Το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κίνησης του φαρμάκου μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη απορρόφηση και κατανομή του φαρμάκου στο σώμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένα λιποδιαλυτά φάρμακα που απαιτούν την παρουσία διαιτητικών λιπών για τη βέλτιστη απορρόφηση. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα φάρμακα κατά της ελονοσίας και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα παίρνετε μαζί με φαγητό ή ένα ποτήρι γάλα. Αντιθέτως, η παρακεταμόλη δεν ερεθίζει τον βλεννογόνο του στομάχου, οπότε δεν θα έχει σημασία αν δεν έχετε φάει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο