Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kουτιά πίτσας: Τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την αναπαρωγή και προκαλούν καρκίνο καταλήγουν στην πίτσα

ΑρχικήΝέαΥγείαKουτιά πίτσας: Τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την αναπαρωγή και προκαλούν καρκίνο καταλήγουν στην πίτσα
spot_img

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα της δοκιμή του Oko Test και οι ανακλήσεις

Μόλυβδος, φθαλικές ενώσεις, δυσφαινόλες και ένα σωρό άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν ανιχνευτεί κατά καιρούς στα κουτιά ενός εκ των δημοφιλέστερων τροφίμων παγκοσμίως, της πίτσας!

- Advertisement -

Με μία νέα ανακοίνωση μέσω του ιστότοπος για ειδοποιήσεις επικίνδυνων προϊόντων rappel conso η Γαλλία ειδοποιεί σήμερα ότι ανακαλούνται τα κουτιά πίτσας της εταιρείας CUBOXAL με αριθμό μοντέλου 200028, που πωλήθηκαν σε εστιατόρια από 24/09/2024 έως 24/01/2025 σε ολόκληρη τη χώρα καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι έχουν υπερβολική περιεκτικότητα σε μόλυβδο σε σχέση με τους κανονισμούς.

Το προϊόν κρίνεται επικίνδυνο καθώς ο μόλυβδος μπορεί έχει την ικανότητα να μεταναστεύσει στην πίστα συνιστώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί πολλές ειδοποιήσεις στο RASFF από την Γαλλία για κουτιά πίτσας που περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της δοκιμής του του Oko Test για τα χημικά στα κουτιά πίτσας

Το περιοδικό Oko Test έβαλε στο μικροσκόπιο δέκα κουτιά πίτσας και τα εξέτασε επισταμένα για την παρουσία δύο κρίσιμων χημικών ενώσεων, της δισφαινόλης Α και της δισφαινόλης S.

  • Η δισφαινόλη Α είναι μια βιομηχανική χημική ουσία της οποίας οι κίνδυνοι γίνονται όλο και πιο εμφανείς μετά από 30 χρόνια έρευνας. Η ένωση έχει ορμονική επίδραση στον άνθρωπο και το περιβάλλον, ταξινομείται ως τοξική για την αναπαραγωγή και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, παχυσαρκίας και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

    Σύμφωνα με αξιολόγηση του 2023 από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η BPA μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.
  • Η δισφαινόλη S είναι λιγότερο καλά ερευνημένη από τη δισφαινόλη Α, αλλά τώρα ταξινομείται επίσης ως τοξική για την αναπαραγωγή. Ο κανονισμός της ΕΕ για τα χημικά REACH ταξινομεί και τις δύο ενώσεις ως «ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία» (SVHC).

Και οι δύο ενώσεις από τις 20 Ιανουαρίου 2025, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε υλικά συσκευασίας που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα Αυτός ο νέος κανονισμός της ΕΕ δεν ισχύει μόνο για το απλό χαρτί – αλλά και για το ανακυκλωμένο χαρτί .

Για τις ανάγκες της δοκιμής οι ερευνητές αγόρασαν πέντε κουτιά από γνωστές υπηρεσίες παράδοσης πίτσας ή αλυσίδες πιτσαριών, όπως η Domino’s, αλλά και από χονδρεμπόρους.

Σχεδόν όλα τα κουτιά πίτσας βρέθηκαν μολυσμένα με BPA και BPS

Σχεδόν όλα κουτιά βρέθηκαν μολυσμένα με BPA και BPS. Πολύ συχνά μάλιστα οι χημικές αυτές ουσίες μετανάστευαν στην πίτσα. 

Οι δισφαινόλες μεταναστεύουν στην πίτσα 

Είναι γνωστό ότι τα ξηρά τρόφιμα δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα να απορροφήσουν χημικές ουσίες κινδύνου από τις χάρτινες συσκευασίες – αλλά μια ζουμερή, λιπαρή πίτσα παρουσιάζει μια διαφορετική πρόκληση για τη  συσκευασία .

Η ανάλυση ειδικά σχεδιασμένη για την προσομοίωση της επαφής μιας πίτσας με το κουτί της, ανίχνευσε μεταφορά της χημικής ουσίας στην πίτσα σε τέσσερις περιπτώσεις . Η μεταφορά του BPS στην πίτσα έλαβε χώρα στο εργαστήριο σε όλες τις περιπτώσεις.

Η μεγαλύτερη ποσότητα BPA που απελευθερώθηκε στην προσομοιωμένη πίτσα στο τεστ υπερβαίνει την ημερήσια πρόσληψη BPA (TDI) που εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με την EFSA κατά περίπου 45.000 τοις εκατό – αν ένα άτομο 60 κιλών καταναλώσει ολόκληρη την πίτσα από το κουτί.

Η EFSA είχε μειώσει δραστικά το μέγιστο ανεκτό ημερήσιο όριο για την BPA, το λεγόμενο TDI, το 2023, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες μελέτες για τις ανοσολογικές επιδράσεις της χημικής ουσίας.  Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο TDI για τη δισφαινόλη S , επειδή η έρευνα για αυτό είναι ακόμα πολύ πιο πρόσφατη και υπάρχουν αντίστοιχα λιγότερα διαθέσιμα δεδομένα. Ωστόσο, δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν παρόμοιους μηχανισμούς δράσης, το BfR συνιστά να εφαρμόζεται η μέγιστη ημερήσια δόση BPA και στο BPS. 

Πώς μπαίνουν οι δισφαινόλες στο κουτί της πίτσας; 

Οι δισφαινόλες δεν χρησιμοποιούνται σκόπιμα σε κουτιά πίτσας όπως χρησιμοποιούνται σε άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα – όπως κονσέρβες – αλλά εισέρχονται ακούσια μέσω της ροής απορριμμάτων χαρτιού. Οι δισφαινόλες καταλήγουν επίσης στα άχρηστα χαρτιά κατά λάθος, για παράδειγμα μέσω αποδείξεων με θερμικό χαρτί, στο οποίο οι δισφαινόλες χρησιμοποιούνται ως χρωματικός παράγοντας.

Από το 2020, υπάρχει απαγόρευση του BPA για το θερμικό χαρτί και έκτοτε τα επίπεδα της ουσίας στον κύκλο απορριμμάτων χαρτιού μειώνονται σταθερά. Αλλά τώρα ορισμένοι κατασκευαστές αντικαθιστούν το BPA στο θερμικό χαρτί τους με BPS , όπως δείχνει μια μελέτη του TU Dresden, γιατί το BPS εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Αυτό εξηγεί γιατί τα συνολικά επίπεδα BPS που βρήκαμε στα κουτιά πίτσας ήταν σημαντικά υψηλότερα και εν μέρει επίσης γιατί το BPS βρέθηκε πιο συχνά στην προσομοιωμένη πίτσα.

 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες

Οι πρώτες αντιδράσεις Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl - Η σιωπή της ΜΑΣΟΥΤΗΣ - Τα άρθρα στα βρετανικά μέσα

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα