Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένες αγελάδες πίσω από 36 τροφικές δηλητηριάσεις από τυρί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένες αγελάδες πίσω από 36 τροφικές δηλητηριάσεις από τυρί
spot_img

Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι καταναλώνουν μη παστεριωμένο τυρί σύμφωνα με ευρήματα μελέτης

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι αρχές της Βρετανίας προχώρησαν σε μαζική ανάκληση τυριών της εταιρείας Mrs Kirkham’s Lancashire Chees μετά από 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα E. coli ενώ ένας άνθρωπος  ανέπτυξε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο ( HUS ) και στη συνέχεια πέθανε.  Τα αναφερθέντα συμπτώματα περιελάμβαναν διάρροια (81%), αιματηρή διάρροια (65%), έμετο (84%) και το 47% των περιπτώσεων εισήχθη σε νοσοκομείο.

- Advertisement -

Η ανάλυση των δεδομένων ερωτηματολογίου έδειξε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είχαν ταξιδέψει με τρένο την εβδομάδα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Περαιτέρω συνεντεύξεις και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το UKHSA και την PHS εντόπισαν ότι 16 από τις 17 περιπτώσεις, είχαν καταναλώσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο μενού, το οποίο περιείχε μη παστεριωμένο τυρί, ενώ επέβαιναν στην πρώτη θέση σε τρένα που εκμεταλλευόταν η ίδια εταιρεία τρένων.

Το θέμα αναλύθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of food protection. Οι μικροβιολογικές δοκιμές των τυροκομικών προϊόντων δεν ανίχνευσαν το στέλεχος εστίας, ωστόσο το STEC O145:H28 ανιχνεύθηκε σε δύο δείγματα κοπράνων βοοειδών που συλλέχθηκαν στο γαλακτοκομείο όπου παρήχθη το μη παστεριωμένο τυρί. Η ανάλυση των δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος επιβεβαίωσε ότι οι 36 ανθρώπινες απομονώσεις STEC O145 και οι δύο βόειες απομονώσεις STEC O145 εμπίπτουν στην ίδια ομάδα μονής σύνδεσης 5 SNP. Αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι τα βοοειδή ήταν η πιθανή πηγή των ανθρώπινων μολύνσεων, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου μη παστεριωμένου τυριού.  Για άλλη μία φορά οι ειδικοί προτρέπουν τις ευάλωτες ομάδες, όπως μικρά παιδιά ηλικιωμένους έγκυες και ανοσοκατεσταλμένους να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμού γάλακτος και τυριών.

Είναι ενδιαφέρον ένας άλλο εύρημα της έκθεσης. Κατά την αρχική φάση της επιδημίας που περιγράφεται εδώ, μόνο δύο περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση μη παστεριωμένου τυριού. Δεν είναι σαφές αν αυτό οφειλόταν στο ότι οι ασθενείς δεν μπορούσαν να θυμηθούν ή στο γεγονός ότι τα περιστατικά δεν γνώριζαν ότι είχαν καταναλώσει μη παστεριωμένο τυρί. Μια αναδρομική επισκόπηση του μενού πρώτης θέσης από τον σιδηροδρομικό φορέα Χ αποκάλυψε ότι δεν αναφερόταν σαφώς στην κύρια περιγραφή των ειδών που αποτελούσαν το πιάτο ότι το τυρί ήταν μη παστεριωμένο. Για να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν συνειδητή επιλογή, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να επισημαίνονται κατάλληλα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τον κίνδυνο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X25000225?

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα