Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατρός προειδοποιεί: «Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που βλάπτουν τη γονιμότητα»

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατρός προειδοποιεί: «Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που βλάπτουν τη γονιμότητα»
spot_img

Αυτές οι κοινές τροφές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα – τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες

Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, τόσο φυσικά όσο και με θεραπείες γονιμότητας.

- Advertisement -

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αποκάλυψαν ότι τα UPF αποτελούν το 57 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Επιπλέον, μελέτες σε UPFs έχουν αποκαλύψει ότι μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Συνήθη παραδείγματα UPF είναι το παγωτό, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα πατατάκια, το ψωμί μαζικής παραγωγής, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα και πολλά άλλα, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Ο Justin Chu, Ιατρικός Διευθυντής στο TFP Oxford Fertility, εξηγεί : «Τα UPF περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα ζάχαρης και πρόσθετα για τη διατήρηση των τροφίμων. Αυτό πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και επίσης υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον κυτταρικό ιστό στους όρχεις, τις ωοθήκες και τη μήτρα. Αυτά τα UPF πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν ανισορροπίες στα ορμονικά (ενδοκρινικά) συστήματα μέσα στο σώμα, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες εγκυμοσύνης».

Για τις γυναίκες, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει την ποιότητα των ωαρίων, καθιστώντας δυσκολότερη τη σύλληψη. Για τους άνδρες, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος, οδηγώντας σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων ή κινητικότητα. Μια μελέτη έχει συνδέσει ακόμη και τα UPF με την κακή ποιότητα του σπέρματος, λέει ο Δρ Chu.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που τρώνε τη λιγότερη ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων έχουν 82 τοις εκατό πιθανότητα εγκυμοσύνης με τη σύντροφό τους, σε σύγκριση με 54 τοις εκατό πιθανότητα σε εκείνους που τρώνε περισσότερο, σύμφωνα με τον Δρ Τσου.

Ο Δρ Chu πρόσθεσε: “Θα συνιστούσαμε να εστιάζετε στα λαχανικά, τα φρούτα και τις άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι. Η αγορά και η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή παρασκευή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.”

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα