Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες συστάσεις από την EFSA: Βελτίωση της αξιολόγησης κινδύνου για μικροοργανισμούς-παρασιτοκτόνα

ΑρχικήΝέαΝέες συστάσεις από την EFSA: Βελτίωση της αξιολόγησης κινδύνου για μικροοργανισμούς-παρασιτοκτόνα
spot_img

Εναρμόνιση και επιστημονική καθοδήγηση για την περιβαλλοντική ασφάλεια των μικροβιακών δραστικών ουσιών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τα κράτη μέλη εντόπισαν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικοτοξικολογία και την περιβαλλοντική συμπεριφορά των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται ως δραστικές ουσίες παρασιτοκτόνων. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων δεδομένων που προβλέπονται από τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 2022/1439 και (ΕΚ) αριθ. 2022/1440, οι οποίοι αφορούν τις μικροβιακές δραστικές ουσίες και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αντίστοιχα.

- Advertisement -

Η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων αυτών οδήγησε στη διοργάνωση γενικής συνάντησης οικοτοξικολογίας και περιβαλλοντικής τύχης και συμπεριφοράς (συνάντηση 28), η οποία έλαβε χώρα από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2023. Στη συνάντηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τις εθνικές αρχές, με στόχο τη βελτίωση της εναρμόνισης των αξιολογήσεων κινδύνου που σχετίζονται με τις μικροβιακές δραστικές ουσίες.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε γενικά και ειδικά ζητήματα αξιολόγησης περιβαλλοντικού κινδύνου, τα οποία έχουν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αξιολόγησης από ομοτίμους. Κατόπιν των συζητήσεων, καταρτίστηκαν συστάσεις με στόχο την εναρμόνιση και την παροχή επιστημονικής καθοδήγησης τόσο στους αιτούντες όσο και στα κράτη μέλη εισηγητές. Οι συστάσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν τη συνοχή κατά την αξιολόγηση των μικροβιακών δραστικών ουσιών και να διευκολύνουν την προετοιμασία των σχετικών φακέλων και εκθέσεων αξιολόγησης.

Επιπλέον, οι συστάσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπόνηση μελλοντικών οδηγιών σχετικά με την περιβαλλοντική εκτίμηση κινδύνου των μικροοργανισμών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας έγκρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα