Οι επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ, «σκόνταψαν» πάνω σε πέντε άγνωστους συγγενείς αυτών των βακτηρίων , εξετάζοντας τον επιπολασμό της Listeria στο γεωργικό έδαφος της χώρας.
Η ανακάλυψη, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, θα βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να εντοπίσει πιθανές εστίες ανάπτυξης, που μέχρι τώρα μπορεί να αγνοούνταν, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια των τροφίμων.
«Αυτή η έρευνα αυξάνει το σύνολο των ειδών Listeria που παρακολουθούνται σε περιβάλλοντα παραγωγής τροφίμων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Catharine R. Carlin στο ScienceDaily. “Η επέκταση της γνώσης για την κατανόηση της ποικιλομορφίας της Listeria, θα σώσει τον κόσμο των τροφίμων από την σύγχυση και τα σφάλματα, καθώς επίσης και θα αποτρέψει τη μόλυνση, θα εξηγήσει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και θα αποτρέψει τις τροφιμογενείς εστίες”.
Ένα από τα νέα είδη, το L. immobilis, δεν είχε κινητικότητα ή την ικανότητα να κινείται. Η Listeria κινείται πολύ. Μεταξύ των επιστημόνων, η κινητικότητα θεωρούταν ανέκαθεν κοινή στην Listeria, και στενά συνδεδεμένη με τη L. monocytogenes, ένα γνωστό τροφιμογενές παθογόνο. Χρησιμοποιούταν δε, ως μια βασική δοκιμή στις μεθόδους ανίχνευσης του βακτηρίου. Η ανακάλυψη αυτή απαιτεί ουσιαστικά την επανεγγραφή των τυποποιημένων πρωτοκόλλων αναγνώρισης που εκδίδονται από τις ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε η Carlin.
Καθώς τα είδη Listeria συχνά βρίσκονται να συνυπάρχουν σε περιβάλλοντα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της L. monocytogenes, οι εγκαταστάσεις τροφίμων θα παρακολουθούν όλα τα είδη του βακτηρίου αυτού, για να επαληθεύσουν τις πρακτικές υγιεινής τους.
Η L.monocytogenes μπορεί να έχει βαθιά παθογόνο επίδραση στις μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και αυτές οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές.
Η λιστερίωση έχει ποσοστό θνησιμότητας από 20% έως 30% – ακόμη και σε ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι 1.600 άνθρωποι στις ΗΠΑ παθαίνουν λιστερίωση ετησίως, και σχεδόν 260 πεθαίνουν.
“Αυτή η εργασία περιγράφει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά των ειδών Listeria που σχετίζονται στενά με τη L.monocytogenes, και θα είναι σημαντική από εξελικτική αλλά και από πρακτική άποψη για τη βιομηχανία τροφίμων”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Martin Wiedmann, καθηγητής στην ασφάλεια των τροφίμων. “Πιθανότατα, κάποιες αναλύσεις θα πρέπει να επανεκτιμηθούν”.
Η κατανόηση των διαφόρων ειδών Listeria είναι το κλειδί για την κατανόηση των ομοιοτήτων τους. “Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ταυτοποίηση της L.monocytogenes, και να μην την αναγνωρίσουμε λανθασμένα ως κάτι άλλο”, δήλωσε ο Wiedmann.
Από το 2010, η ερευνητική ομάδα του Wiedmann ανακάλυψε 13 από τα 26 είδη που ταξινομούνται στο γένος Listeria.
“Όταν επιθεωρείτε τα περιβάλλοντα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων ή των εστιατορίων, πρέπει να γνωρίζετε πώς να ξεχωρίζετε τα παθογόνα είδη της Listeria από τα μη παθογόνα”, δήλωσε ο Wiedmann. “Πρέπει να ξεχωρίσεις τους καλούς από τους κακούς.”
Πηγή: science daily