Με τη ζήτηση για προϊόντα φυτικής προέλευσης να εκτοξεύεται και ενώ ταυτόχρονα, αυξάνεται η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις πλούσιες σε πρωτεΐνες, ο καθηγητής Chris Elliott από το New food magazine, αναρωτιέται εάν η ιστορία θα επαναληφθεί, καθώς προειδοποιεί για ένα ακόμη σκάνδαλο μελαμίνης.
Το σκάνδαλο της μελαμίνης ξεκίνησε το 2008 όταν αποκαλύφθηκε ότι αδίστακτοι εγκληματίες σε περισσότερες από 20 εταιρείες σε ολόκληρη την Κίνα είχαν βρει έναν τρόπο να εξαπατήσουν στη γαλακτοβιομηχανία.Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συνέβη αυτή η απάτη μαζικής κλίμακας για να κατανοήσουμε γιατί σήμερα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ένα παρόμοιο περιστατικό.
Η τιμή του γάλακτος στην αγορά βασίζεται σε διάφορους παράγοντες με έναν από τους πιο σημαντικούς να είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.
Η μελαμίνη είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης γκάμας πλαστικών προϊόντων και είναι ουσιαστικά, μια μπάλα αζώτου. Ως εκ τούτου, η προσθήκη της στο γάλα δίνει μια ψευδή ένδειξη σχετικά με την ποσότητα πρωτεΐνης που υπάρχει. Η απάτη είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με τους εγκληματίες να μην συνειδητοποιούν ή να μην τους νοιάζει ότι η μελαμίνη είναι εξαιρετικά τοξική.
Αυτό φάνηκε στην πράξη με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όταν εκατοντάδες χιλιάδες μωρά στην Κίνα νοσηλεύτηκαν λόγω προβλημάτων στα νεφρά. Δυστυχώς, ορισμένα από αυτά τα βρέφη πέθαναν. Το σκάνδαλο της μελαμίνης προκάλεσε κύμα κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ άφησε μια κληρονομιά δυσπιστίας για το κινεζικό σύστημα τροφίμων που ακόμα, μία δεκαετία μετά προσπαθεί να βελτιωθεί.
Η βιομηχανία εναλλακτικών κρεάτων αξίζει επί του παρόντος περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
«Η νοοτροπία αυτών των ανθρώπων, πάντα αναζητά ευκαιρίες για απάτη σε οποιαδήποτε αναδυόμενη αγορά και βλέπω τεράστιες δυνατότητες για τους εγκληματίες να την εκμεταλλευτούν», γράφει ο Chris Eliott.
Πρώτον, οι τιμές πολλών πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης εκτινάσσονται στα ύψη, με τις τιμές της σόγιας, του σιταριού και των οσπρίων να εκτοξεύονται. Ειδικά η πρωτεΐνη μπιζελιού, η οποία έχει τεράστια ζήτηση, η οποία συνεχώς αυξάνεται από τις αστοχίες των καλλιεργειών που έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στην προσφορά.
Δεύτερον, πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες πωλούνται ως προϊόντα εξωθημένα με θερμότητα, τα οποία συχνά στη συνέχεια μετατρέπονται σε σκόνες πρωτεΐνης για να μειώσουν τον όγκο τους και κατ’ επέκταση και το κόστος μεταφοράς. Όταν κοιτάζω φωτογραφίες από αυτές τις λευκές σκόνες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία από αυτές. Λοιπόν, ρωτάω: «Τι μπορεί να σταματήσει την ανάμειξη αυτών των υλών μεταξύ τους ή με άλλες μορφές διογκωτικών υλικών;» Βλέπω πολλαπλούς κινδύνους από αυτήν την πιθανή αθέμιτη πρακτική, επισημαίνει ο Chris Elioott
Το τρίτο ενδεχόμενο απάτης που μπορώ να οραματιστώ είναι μακράν το πιο ανησυχητικό. Έχοντας έρθει σε αρκετές επαφές του κλάδου που αγοράζουν αυτές τις λευκές σκόνες ποια είναι τα κριτήριά τους για τις αποφάσεις αγοράς, το πιο σημαντικό αναφέρθηκε ως περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επομένως, η προσθήκη μελαμίνης σε εναλλακτικές πρωτεΐνες πρέπει να θεωρείται πραγματική απειλή.
Η μελαμίνη μπορεί να ελεχθεί και μετά το σκάνδαλο στην Κίνα έχουν εισαχθεί πολλές δοκιμές, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα δώσει οριστική απάντηση. Μετά το σκάνδαλο της μελαμίνης, μια ομάδα εξαιρετικών Κινέζων ερευνητών με τους οποίους συνεργάζομαι προσπάθησαν να εντοπίσουν άλλες πιθανές μπάλες αζώτου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί για μελαμίνη. Η λίστα τους έχει φτάσει τις 60 και πρόκειται για ευρέως διαθέσιμα προϊόντα χαμηλού κόστους. Έτσι, η δοκιμή για προσθήκες αζώτου σε εναλλακτικές πρωτεΐνες είναι μια πολύ νέα πρόκληση.
Το τελευταίο σημείο που επισημαίνει ο Chris Elliott είναι το ακόλουθο: στην αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών φαίνεται να υπάρχει πολύ αδιαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Ίσως μερικά από τα μεγάλα ονόματα θα έχουν κάποιο έλεγχο σε αυτό, αλλά αμφιβάλλω ότι είναι στα απαιτούμενα επίπεδα. Όσο για τις μικρότερες εταιρείες που εμπορεύονται στην αγορά της «άγριας δύσης», μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι μπορεί να καταλήξουν να βάζουν στο φαγητό μας.
Πηγή: https://www.newfoodmagazine.com/article/158941/alternative-meat-at-risk-of-melamine-scandal/