Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορείτε να ξαναπαγώσετε το ωμό κοτόπουλο;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΜπορείτε να ξαναπαγώσετε το ωμό κοτόπουλο;
spot_img

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων Αυστραλών που ερωτήθηκαν, πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλές να επανακαταψύχουν το ωμό κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει στο ψυγείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το Συμβούλιο Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSIC) δημοσίευσε την έρευνα κατά τη διάρκεια της Αυστραλιανής Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, για να αντιμετωπίσει την ιδέα που επικρατεί, ότι δεν είναι ασφαλές να επανακαταψύχεται το κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο, διαδικτυακά, από την εταιρεία ερευνών Omnipoll τον Σεπτέμβριο του 2021, σε δείγμα 1.232 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 83% των ερωτηθέντων είπε ορθά ότι δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί το κοτόπουλο που είχε ξεπαγώσει έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό δεν είναι ασφαλές, καθώς τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές τις συνθήκες. Συνολικά, το 93% αυτών των ατόμων άνω των 65 ετών το απάντησε σωστά, αν και το 67% των παιδιών ηλικίας 18 έως 24 ετών θεώρησαν ότι θα είναι μια καλή πρακτική να το ξαναβάλουν στην κατάψυξη, παρά τις ώρες που πέρασε στον πάγκο της κουζίνας.

Η Cathy Moir, πρόεδρος του FSIC στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η ομάδα ήθελε να καταρρίψει μύθους για την ασφάλεια των τροφίμων.

“Ήταν ένας τόσο κοινός μύθος όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν μπορείτε να ξαναπαγώσετε το ωμό κοτόπουλο ή άλλα ωμά κρέατα που έχουν ξεπαγώσει με ασφάλεια στο ψυγείο. Η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας σημαντικός στόχος για ολόκληρη την κοινότητά μας, οπότε είναι σημαντικό για εμάς να αποσαφηνίσουμε αυτό το γεγονός”, ανέφερε.

“Έχει τύχει σε όλους μας να έχουμε ξεπαγώσει περισσότερο κατεψυγμένο κοτόπουλο ή κρέας από ό, τι μπορεί να χρειαστούμε για το δείπνο, και στη συνέχεια τα σχέδια να αλλάζουν.“

Σύμφωνα με την κ. Moir και τις οδηγίες του FSIC στην Αυστραλία – σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα -, εφόσον το ωμό κοτόπουλο, ή οποιοδήποτε άλλο κατεψυγμένο φαγητό, έχει ξεπαγώσει με ασφάλεια σε ψυγείο που λειτουργεί στους 5 βαθμούς C ή χαμηλότερα, είναι απολύτως ασφαλές  να το τοποθετήσει ο καταναλωτής εκ νέου στην κατάψυξη, για να το χρησιμοποιήσει κάποια άλλη στιγμή.  Το μόνο αρνητικό που βρίσκει σε όλο αυτό η κ. Moir, είναι μια μικρή απώλεια στη διατροφική αξία του κοτόπουλου.

Το FSIC υπενθύμισε επίσης στους καταναλωτές να μην πλένουν ωμό κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα, καθώς αυτό θα διασπείρει τα βακτήρια σε όλη την κουζίνα.

Η Δρ Vivien Kite, εκτελεστική διευθύντρια της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Κρέατος Κοτόπουλου, δήλωσε ότι η ερώτηση “Μπορείτε να επανακαταψύξετε το κοτόπουλο;” είναι ένας από τους πιο περιζήτητους όρους που φέρνει το περισσότερο κόσμο στην ιστοσελίδα της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα