Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Η Τροποποίηση του ανώτατου ορίου για το μυκητοκτόνο ametoctradin, από την EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελισσοκομία: Η Τροποποίηση του ανώτατου ορίου για το μυκητοκτόνο ametoctradin, από την EFSA
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η αιτιολογημένη γνώμη της EFSA σχετικά με την τροποποίηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (ΑΟΚ) για την ουσία ametoctradin στο μέλι.

Η ουσία αυτή είναι ένα μυκητοκτόνο, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο σημαντικών παθογόνων των φυτών από την κατηγορία των μυκήτων, κυρίως σε φυλλώδη λαχανικά του γένους brassica, βολβώδη λαχανικά, καρποφόρα λαχανικά, σταφύλια, λυκίσκο, πατάτα κ.λπ.

H αιτούσα εταιρεία BASF, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.396/2005, υπέβαλε το αίτημά της στην αρμόδια αρχή της Ολλανδίας, σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος, κρίθηκαν επαρκή για την κατάρτιση της πρότασης ΑΟΚ για το μέλι. Διατίθενται κατάλληλες αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων του ametoctradin στο υπό εξέταση προϊόν, κατά το επικυρωμένο όριο ανίχνευσης της ανάλυσης (SDL) 0,0025 mg/kg.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης επικινδυνότητας, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαιτητική πρόσληψη καταλοίπων σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένου του μελιού) που προκύπτει από τη χρήση της ουσίας – σύμφωνα με τις υφιστάμενες γεωργικές πρακτικές – είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η EFSA επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αυτή παρουσιάζει ορισμένες μικρές, μη τυποποιημένες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη μεταφορά ορισμένων καταλοίπων από καλλιέργειες αμειψισποράς στο μέλι και σχετικά με την αποτελεσματικότητα εκχύλισης των αναλυτικών μεθόδων, μαζί με τα κενά δεδομένων που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ΑΟΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γνώμη της EFSA, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6943

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα