Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Η Τροποποίηση του ανώτατου ορίου για το μυκητοκτόνο ametoctradin, από την EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελισσοκομία: Η Τροποποίηση του ανώτατου ορίου για το μυκητοκτόνο ametoctradin, από την EFSA
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η αιτιολογημένη γνώμη της EFSA σχετικά με την τροποποίηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (ΑΟΚ) για την ουσία ametoctradin στο μέλι.

Η ουσία αυτή είναι ένα μυκητοκτόνο, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο σημαντικών παθογόνων των φυτών από την κατηγορία των μυκήτων, κυρίως σε φυλλώδη λαχανικά του γένους brassica, βολβώδη λαχανικά, καρποφόρα λαχανικά, σταφύλια, λυκίσκο, πατάτα κ.λπ.

H αιτούσα εταιρεία BASF, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.396/2005, υπέβαλε το αίτημά της στην αρμόδια αρχή της Ολλανδίας, σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος, κρίθηκαν επαρκή για την κατάρτιση της πρότασης ΑΟΚ για το μέλι. Διατίθενται κατάλληλες αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων του ametoctradin στο υπό εξέταση προϊόν, κατά το επικυρωμένο όριο ανίχνευσης της ανάλυσης (SDL) 0,0025 mg/kg.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης επικινδυνότητας, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαιτητική πρόσληψη καταλοίπων σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένου του μελιού) που προκύπτει από τη χρήση της ουσίας – σύμφωνα με τις υφιστάμενες γεωργικές πρακτικές – είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η EFSA επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αυτή παρουσιάζει ορισμένες μικρές, μη τυποποιημένες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη μεταφορά ορισμένων καταλοίπων από καλλιέργειες αμειψισποράς στο μέλι και σχετικά με την αποτελεσματικότητα εκχύλισης των αναλυτικών μεθόδων, μαζί με τα κενά δεδομένων που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ΑΟΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γνώμη της EFSA, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6943

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα