Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας υπόσχεται υγιεινή διατροφή για όλους

ΑρχικήΝέαFAO: Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας υπόσχεται υγιεινή διατροφή για όλους
spot_img

Το ενδιαφέρον του κοινού και η επιθυμία για υγιεινή διατροφή ολοένα αυξάνονται, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας σε μια πρόκληση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τονίζοντας  ότι η FAO θα εντείνει τις προσπάθειές του για την προώθηση της καλύτερης διατροφής για όλους.

«Οι προσπάθειες να επισημανθεί η σημασία της υγιεινής διατροφής και των συστημάτων αγροδιατροφής για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη έχουν αποτέλεσμα», είπε, επικαλούμενος την ενδιάμεση ανασκόπηση της Δεκαετίας Δράσης του ΟΗΕ για τη διατροφή.

Ο Γενικός Διευθυντής Qu συμμετείχε στην εναρκτήρια ομιλία της Συνόδου Κορυφής «Nutrition for Growth» (N4G) που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida.  Άλλοι συμμετέχοντες ήταν ο Πρόεδρος Felix Tshisekedi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο Πρωθυπουργός Sheikh Hasina του Μπαγκλαντές, ο Πρόεδρος Andry Rajoelina της Μαδαγασκάρης, ο Πρωθυπουργός Taur Matan Ruak του Ανατολικού Τιμόρ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus και η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore.

Ο Qu επεσήμανε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων του ΟΗΕ, τις συνεδριάσεις της G20 του περασμένου έτους και τις διεθνείς συνόδους κορυφής για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα που φανερώνουν ότι «η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στην ανάγκη για μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής και των βιώσιμων δομών, ώστε να μπορούν να παράγουν ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα».

Απαιτείται δέσμευση δράσης, καθώς περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση «State of Food Security and Nutrition in the World 2021» της FAO. «Η πανδημία του COVID-19 έχει κάνει την κατάσταση ακόμη πιο τρομακτική», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι η Καλύτερη Διατροφή είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις φιλοδοξίες – οι 4 Καλύτερες – που ορίζονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο 2022-31 της FAO. Τα άλλα τρία είναι Καλύτερη Παραγωγή, Καλύτερο Περιβάλλον και Καλύτερη Ζωή.

«Πιο αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής είναι ζωτικής σημασίας για την υγιεινή διατροφή και τη βελτιωμένη διατροφή», πρόσθεσε ο Qu.

Δεσμεύσεις της FAO

Ο Γενικός Διευθυντής περιέγραψε τις σχετικές δεσμεύσεις της FAO:

  • Τουλάχιστον το 90% των νέων σχεδίων δράσης της που σχετίζονται με τα συστήματα αγροδιατροφής κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή ως προτεραιότητα
  • Αύξηση του μεριδίου των projects και προγραμμάτων που αφορούν τη διατροφή κατά 50% έως το 2025, διατηρώντας ή αυξάνοντας αυτό το μερίδιο μέχρι το 2030
  • Υποστήριξη των Μελών, κατόπιν αιτήματός τους, στην εφαρμογή του Εθελοντικού Κώδικα Δεοντολογίας για την Απώλεια Τροφίμων και τη Μείωση των Απορριμμάτων
  • Βεβαίωση ότι τουλάχιστον το 90% των γραφείων της FAO παγκοσμίως  θα παρέχουν, έως το 2025, ενεργή υποστήριξη στις προσπάθειες των μελών να επιτύχουν το όραμα της FAO για έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή προερχόμενη από συστήματα αγροδιατροφής

Η πρόκληση στην Αφρική

Η FAO δεσμεύεται να υποστηρίξει την πρόοδο της διατροφής στην Αφρική, όπου σχεδόν το 60% του πληθυσμού επλήγη από μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2020 και ακόμη περισσότεροι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα υγιεινά τρόφιμα.

Σε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με θέμα «Ανθρώπινη ασφάλεια και διατροφή», ο Γενικός Διευθυντής Qu σημείωσε ότι ένα μεγάλο μερίδιο των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου ζει σε αγροτικές περιοχές και ότι η αυξημένη αστικοποίηση στην ήπειρο αποτελεί «ευκαιρία για την αξιοποίηση της αστικής ζήτησης για τρόφιμα για τη βελτίωση των δεσμών αγροτικής πόλης και εδαφικής περιοχής.

Ο Γενικός Διευθυντής εξήρε τη συνεργασία με τον Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (JICA) και προέτρεψε την ανάπτυξη περαιτέρω καινοτόμων προοπτικών.

Ο Πρόεδρος του JICA, Kitaoka Shinichi, προέτρεψε για μια πληθώρα στρατηγικών που θα στοχεύουν στην προώθηση της διατροφής με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος και οργανισμό να αξιοποιεί τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το ζωτικό θεμέλιο τέτοιων συνεργασιών, είπε.

Στο μέρος των ερωτήσεων και απαντήσεων, ο Γενικός Διευθυντής Qu χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Αυτόνομης Περιφέρειας Ningxia Hui, μιας από τις φτωχότερες περιοχές της Κίνας, όπου διετέλεσε αντικυβερνήτης, για να τονίσει ότι η προώθηση της διατροφής μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη για την τοπική ανάπτυξη.

Τέλος, έκανε έκκληση για περισσότερους πόρους από τα κράτη – δωρητές και προέτρεψε να δοθεί έμφαση σε έργα «συγκεκριμένα, απτά και παραδοτέα» των οποίων ο αντίκτυπος θα πρέπει να κριθεί με πραγματικά παραδείγματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο