Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Κλιματική μαγειρική”: Η πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ για πιο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης της τροφής

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / Βιωσιμότητα"Κλιματική μαγειρική": Η πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ για πιο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης της τροφής
spot_img

Ένα οικολογικό μενού, με προϊόντα από το βιολογικό τους αγρόκτημα, χωρίς τη χρήση πολλών συσκευασιών και πλαστικού και με τη βοήθεια δύο σεφ- αποφοίτων της Θεραπευτικής Κοινότητας, μαγείρεψαν μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα «Πάμε ΜαΓΗρεύοντας».

   Μαγειρίτσα μανιταριών, πικάντικη σαλάτα, κριθαρώτο παντζάρι και κέικ κολοκύθας μαγείρεψε, χθες, η Ομάδα Κουζίνας, με την καθοδήγηση δύο παλιών απόφοιτων της κοινότητας, του Ηλία Μπαμπατζιάνη και του Στέλιου Κουτσαλή, προωθώντας βιώσιμους τρόπους διαχείρισης της τροφής, με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα προς το περιβάλλον.

   Όπως εξήγησε η υπεύθυνη της κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗΣ Δώρα Σιζοπούλου, την πρωτοβουλία είχε η «Κοινότητα Δραστικού Ενδιαφέροντος για την κλιματική κρίση- OUR COMMON NOW», που τους κάλεσε να στηρίξουν τη δράση τους για συνήθειες πιο φιλικές στο περιβάλλον για το ξεπέρασμα της κλιματικής κρίσης.

   «Η κοινότητα στηρίζει κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία και την αλλαγή. Επιπλέον, είμαστε κοντά στη φύση κι έχουμε οικολογική συνείδηση», τόνισε η κ. Σιζόπουλου, η οποία, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται βιώσιμα την τροφή τους, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα για την ΙΘΑΚΗ να γίνει κάτι ως πυροτέχνημα.

   «Πάντα όταν ξεκινάμε μια δράση, στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να συνεχίσουμε και να γίνει καθημερινότητά μας. Πέρα από το συγκεκριμένο γεύμα, έχω ήδη ζητήσει από τους σεφ να μας δώσουν κι άλλες ιδέες, κι άλλες συνταγές, ώστε να έχουμε εναλλαγές σ’ αυτό το κλιματικό μενού στη διάρκεια των ημερών», διευκρίνισε.

   Μενού με λαχανικά και ζυμαρικά από το βιολογικό αγρόκτημα της ΙΘΑΚΗΣ

   Το κλιματικό φαγητό που μαγείρεψαν τα μέλη της κοινότητας βασίζονταν σε συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα, με λιγότερες συσκευασίες και πλαστικό και με πρώτες ύλες από το παρακείμενο αγρόκτημα της ΙΘΑΚΗΣ.

   «Έτσι κι αλλιώς στην Κοινότητα δουλεύουμε με την αξία του σεβασμού προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και πιστεύουμε πάρα πολύ στην αλλαγή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα ως άτομα και ως ομάδες για την κλιματική κρίση, αλλά εμείς πιστεύουμε στην αλλαγή, πιστεύουμε στον άνθρωπο που μπορεί να κάνει πολλά. Έτσι, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο για την ανάγκη να τρώμε διαφορετικά, να σεβόμαστε το περιβάλλον και να είμαστε μέρος της λύσης», σημείωσε, από την πλευρά της, η υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗΣ Ολγα Κατσιώκαλη, προσθέτοντας ότι θα υιοθετηθεί ως στάση ζωής και στη συνέχεια ο τρόπος μαγειρέματος, με τη βοήθεια των αποφοίτων μαγείρων.

   Μάγειρας θέλει να γίνει μετά την αποφοίτησή του από την Κοινότητα και ο 28χρονος Στέλιος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προετοιμασία του χθεσινού γεύματος, μέσα στην κουζίνα της ΙΘΑΚΗΣ. «Είμαι στην Ομάδα κουζίνας της κοινότητας και θα ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα βγαίνοντας από εδώ», είπε ο Στέλιος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τρόπους οικολογικού μαγειρέματος.

   Οικολογικά πιάτα σε εστιατόρια της πόλης

   Στη δράση «Πάμε μαΓΗρεύοντας: Μέρες Κλιματικής Μαγειρικής», που διοργανώνουν το «OUR COMMON NOW» με το Πρόγραμμα Κλιματικής Μαγειρικής του Ειδικού Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης, την Ομάδα Κουζίνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και την Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ, συμμετέχουν και διάφορα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης με την παρασκευή χορτοφαγικών πιάτων, με ντόπια προϊόντα και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

   Εξηγώντας σε ανακοίνωσή τους γιατί επιλέγουν την κλιματική μαγειρική, οι διοργανωτές τονίζουν ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων συμβάλλει από 18% έως 50% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απειλούν τον πλανήτη με τεράστιες καταστροφές, ενώ έχει και μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Επίσης, η κατανάλωση μη ντόπιων προϊόντων έχει κι αυτή έντονο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, γιατί συχνά απαιτείται πολλή ενέργεια για τη μεταφορά των προϊόντων στην άλλη άκρη του πλανήτη και διαμορφώνει συχνά αρνητικά τις τοπικές οικονομίες που μπορεί να παράγουν για ξένους, ενώ οι ντόπιοι υποσιτίζονται.

   Όπως σημειώνουν, η κλιματική διατροφή περιλαμβάνει φαγητό που έχει δραστικά περιορισμένη την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, φτιάχνεται από ντόπια προϊόντα και δεν έχει υπερβολική συσκευασία.

   Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, το βράδυ, το εστιατόριο «Τοίχο-Τοίχο» συμμετέχει στη δράση, σερβίροντας οικολογικά πιάτα, ενώ καθημερινά προστίθενται περισσότεροι άνθρωποι και εστιατόρια σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο