Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δανία: Κυριότερη εστία μολύνσεων από σαλμονέλα, το δανέζικο χοιρινό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔανία: Κυριότερη εστία μολύνσεων από σαλμονέλα, το δανέζικο χοιρινό
spot_img

Το δανέζικο χοιρινό αντικατέστησε τα ταξίδια στο εξωτερικό ως η κύρια πηγή μολύνσεων από σαλμονέλα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας.

Οι Δανοί ταξίδεψαν πολύ λιγότερο τον περασμένο χρόνο λόγω των περιορισμών του COVID-19, επομένως η μετάβαση στο εξωτερικό συνδέθηκε με λιγότερο από το 20% των 614 κρουσμάτων σαλμονέλας. 

Το δανέζικο χοιρινό εκτιμήθηκε ότι προκάλεσε το 22% των ασθενειών, ακολουθούμενο από το εισαγόμενο χοιρινό και το κρέας πάπιας με 9 και 6% των περιπτώσεων αντίστοιχα.

Συνολικά, 3.742 περιπτώσεις Campylobacter καταγράφηκαν το 2020, που ήταν 31% λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μειώθηκαν κατά 45% σε 614, ακολουθούμενες από 448 λοιμώξεις από E. coli (STEC) που παράγουν τοξίνες Shiga και 413 λοιμώξεις από Yersinia enterocolitica. Ένας λόγος για την πτώση ήταν ότι οι ασθενείς δεν πήγαιναν στο γιατρό εάν τα συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά, κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η αύξηση του χοιρινού κρέατος επηρεάζεται από άλλους παράγοντες
Μια άμεση σύγκριση των αριθμών δείχνει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σαλμονέλας που προκαλούνται από το δανέζικο χοιρινό κρέας από 8% το 2019 σε 22% το 2020.

Συνολικά, 140 από τα 562 κρούσματα αποδίδονταν σε τρόφιμα παραγωγής Δανίας, 94 σε εισαγόμενα τρόφιμα και 127 σε άγνωστες πηγές.

Το μεγαλύτερο εθνικό ξέσπασμα ήταν λόγω της Salmonella Strathcona με 25 κρούσματα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Η αιτία θεωρήθηκε ότι ήταν εισαγόμενες ντομάτες. Ένα ξέσπασμα Salmonella Kottbus σημειώθηκε σε εστιατόριο στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο. Από τους 36 ασθενείς, οι 14 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Ο πουρές μπιζελιού ήταν η πιθανή πηγή λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης και ανεπαρκούς ελέγχου της θερμοκρασίας.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα