Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

BPA: Ανατροπή από την EFSA – προτείνει τη μείωση της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης

ΑρχικήΝέαBPA: Ανατροπή από την EFSA - προτείνει τη μείωση της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επαναξιολόγησε τους κινδύνους της δισφαινόλης Α (BPA) στα τρόφιμα και προτείνει να μειωθεί σημαντικά η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγησή της το 2015.

Τα συμπεράσματα της EFSA σχετικά με την BPA εξηγούνται σε σχέδιο επιστημονικής γνώμης που είναι ανοικτό για δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Φεβρουαρίου 2022, στην οποία όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενθαρρύνονται να συμβάλουν.

Η TDI είναι μια εκτίμηση της ποσότητας μιας ουσίας (εκφρασμένη σε κιλά βάρους σώματος) που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής χωρίς αξιόλογο κίνδυνο. Στην εκτίμηση επικινδυνότητας της BPA το 2015, η EFSA όρισε προσωρινή TDI 4 μικρογραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Στο σχέδιο επαναξιολόγησης της BPA, που δημοσιεύθηκε εχθές, 15 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της EFSA για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας τροφίμων (CEP) έχει θεσπίσει TDI 0,04 νανογραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους την ημέρα.

Η μείωση της TDI προκύπτει από την αξιολόγηση των μελετών που έχουν προκύψει στη βιβλιογραφία από το 2013 έως το 2018, ιδίως εκείνων που υποδεικνύουν ανεπιθύμητες ενέργειες της BPA στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μελέτες σε ζώα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κυττάρων “T-helper”, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στους κυτταρικούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και τα οποία όταν αυξάνονται μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αλλεργικής φλεγμονής των πνευμόνων.

Συγκρίνοντας τη νέα TDI με τις εκτιμήσεις της έκθεσης των καταναλωτών στην BPA στη διατροφή, η EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκείνοι με μέση και υψηλή έκθεση σε BPA σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερβαίνουν τη νέα TDI, υποδεικνύοντας ανησυχίες για την υγεία.

Ο Δρ Claude Lambré, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του CEP, δήλωσε: «Αυτό το επικαιροποιημένο σχέδιο είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς αξιολόγησης για αρκετά χρόνια. Χρησιμοποιήσαμε μια συστηματική προσέγγιση για την επιλογή και την εκτίμηση των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Οι νέες επιστημονικές μελέτες που έχουν προκύψει στη βιβλιογραφία μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την τοξικότητα της BPA .

Η EFSA αξιολόγησε προηγουμένως – το 2006 και το 2015 – την ασφάλεια της BPA για χρήση σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Κατά τον χρόνο της τελευταίας αξιολόγησης της EFSA, οι εμπειρογνώμονες ήταν σε θέση να ορίσουν προσωρινή TDI μόνο λόγω αβεβαιοτήτων και τόνισαν την ανάγκη κάλυψης των κενών δεδομένων.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA διεξήγαγαν εκτεταμένες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη νέα αυτή αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης και της δοκιμής του πρωτοκόλλου εκτίμησης επικινδυνότητας το 2017 και το 2019.

Η Αρχή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν σχόλια σχετικά με το σχέδιο γνώμης της μέσω της ειδικής σελίδας διαβούλευσης. (Η προθεσμία για τις παρατηρήσεις είναι η 8η Φεβρουαρίου).

Τεχνική συνάντηση

Εμπειρογνώμονες της επιτροπής CEP της EFSA και της ομάδας εργασίας για την επαναξιολόγηση της BPA, θα παρουσιάσουν την επιστήμη πίσω από το σχέδιο γνωμοδότησης της BPA σε τεχνική συνεδρίαση για τα ενδιαφερόμενα μέρη στις 24 Ιανουαρίου 2022.

* Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολυανθρακικού πλαστικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ορισμένων υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως περιέκτες νερού ή αντικείμενα για την παραγωγή τροφίμων. Το BPA χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή εποξειδικών ρητινών για τη δημιουργία προστατευτικών επικαλύψεων και επενδύσεων  για δοχεία τροφίμων και ποτών. Μικρές ποσότητες BPA μπορούν να μεταναστεύσουν από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, στα περιεχόμενα τρόφιμα και ποτά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την BPA διατίθενται στον δικτυακό τόπο της EFSA.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο