Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων απειλεί την Ασφάλεια Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων απειλεί την Ασφάλεια Τροφίμων
spot_img

Η αντοχή στα αντιβιοτικά ή “μικροβιακή αντοχή” είναι μια από τις κύριες ανησυχίες στην ασφάλεια τροφίμων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC, κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από βακτήρια ή μύκητες ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια εμφανίζονται συχνά σε στελέχη παθογόνων παραγόντων όπως το E. Coli, η Salmonella και η Listeria monocytogenes.

Ορισμένοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες μάλιστα, προβλέπουν ότι παγκοσμίως έως το 2050 ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε να φτάσει τα 10 εκατομμύρια και να κοστίσει τρισεκατομμύρια ευρώ — εκτός εάν αναληφθεί συλλογική δράση σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα αντιβιοτικά, που συχνά αναφέρονται ως “θαυματουργά φάρμακα”, είναι φάρμακα που σκοτώνουν ή σταματούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Αλλά στην περίπτωση των ζώων και των πουλερικών, ειδικά σε μεγάλης κλίμακας εργασίες όπως οι βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, τα αντιβιοτικά συχνά χρησιμοποιούνται υπερβολικά με τρόπους που προάγουν την αντοχή στα φάρμακα σε αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν προστίθενται συνήθως χαμηλές δόσεις στις ζωοτροφές και το νερό για την προώθηση της ανάπτυξης και την πρόληψη προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το συνωστισμό και τις ανθυγιεινές συνθήκες. Αυτό όμως, είναι κάτι διαφορετικό από τη χρήση τους για τη θεραπεία ενός συγκεκριμένου ιατρικού προβλήματος.

Σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ βακτηρίων και αντιβιοτικών, η αντίσταση συμβαίνει όταν τα βακτήρια αναπτύσσουν την ικανότητα να αποφεύγουν τα αντιβιοτικά που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ξεγελιούνται άλλα φάρμακα — οδηγώντας ενδεχομένως σε λοιμώξεις που είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν. Έτσι το όνομα “σούπερ σφάλματα”.

Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, ορισμένα επικίνδυνα στελέχη τροφιμογενών βακτηρίων που βρίσκονται σε ζώα και πουλερικά, όπως το E. coli, η Salmonella και ο S. aureus, είναι πλέον ανθεκτικά σε πολλαπλά αντιβιοτικά. Εάν ένα άτομο μολυνθεί με ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά στέλεχος ενός τροφιμογενούς παθογόνου, αυτό που κάποτε, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν μια ασθένεια εύκολη στη θεραπεία, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια – μια ασθένεια που απαιτεί ακριβή ιατρική περίθαλψη και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, όταν τα ζώα σφάζονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για τρόφιμα, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, εάν υπάρχουν στο ζώο, μπορούν να μολύνουν το κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα. Μικροσκοπικές ποσότητες ζωικών αποβλήτων μπορούν επίσης να μεταφέρουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μολυνθεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων μέσω επαφής με το έδαφος ή το νερό που περιέχει απόβλητα από ζώα.

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τροφιμογενείς λοιμώξεις με διαφορετικούς τρόπους:

  • Από το χειρισμό ή την κατανάλωση κρέατος, θαλασσινών, γάλακτος ή αυγών που είναι ωμά ή υποψημένα και επιμολυσμένα με ανθεκτικά βακτήρια.
  • Από το χειρισμό ή την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιμολυσμένων με ανθεκτικά βακτήρια.
  • Από την επαφή με τα ζωικά απόβλητα.
  • Από το άγγιγμα ή τη φροντίδα των ζώων χωρίς κατάλληλο πλύσιμο των χεριών.
  • Από την αναπνοή σωματιδίων σκόνης πλησίον των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όπου αιωρούνται τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια.

Σύμφωνα με μια έκθεση του CDC του 2013, από τους 18 ανθεκτικούς στα φάρμακα οργανισμούς που επισημαίνονται ως “ανησυχητικοί”, τέσσερις είναι δυνητικά θανατηφόρα τροφιμογενή βακτήρια: Campylobacter, E. coli, Salmonella και Shigella.

Με την πάροδο του χρόνου, προειδοποιεί το Κέντρο Κτηνιατρικής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η χρήση αντιβιοτικών και άλλων αντιμικροβιακών φαρμάκων θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας να επιλέξουν το κατάλληλο αντιβιοτικό για θεραπεία.

Αν και το CDC επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων συμβαίνουν στα νοσοκομεία, λέει επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά από τα τρόφιμα.

Το 75% των επικίνδυνων νέων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών, διασπείρονται από τα ζώα προς στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Αυτές οι ζωικές απειλές περιλαμβάνουν ιούς καθώς και νέες μορφές γονιδίων αντοχής στα αντιβιοτικά και τα πολυανθεκτικά υπερβακτήρια που τα μεταφέρουν.

Για την αντιμετώπιση της λανθασμένης και υπερβολικής χρήσης των φαρμάκων, είναι σημαντική η διασφάλιση ότι οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στις εγκαταστάσεις τους.

Σε αντίθεση με τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία ή την Ολλανδία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις που ενσωματώνουν τις πλευρές που αφορούν τον άνθρωπο και τα ζώα ως μέρος του προβλήματος της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Το Κέντρο Κτηνιατρικής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε μια έκθεση που συνοψίζει τα αντιβιοτικά που πωλούνται ή διανέμονται για χρήση σε ζώα παραγωγής τροφίμων το 2020. Δείχνει ότι οι εγχώριες πωλήσεις και η διανομή ιατρικά σημαντικών αντιμικροβιακών φαρμάκων που εγκρίθηκαν για χρήση σε ζώα παραγωγής τροφίμων μειώθηκαν κατά 3% μεταξύ 2019 και 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 38% από το 2015, το οποίο ήταν το έτος αιχμής των πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, αν και τα στοιχεία πωλήσεων αντιμικροβιακών φαρμάκων που προορίζονται για ζώα παραγωγής τροφίμων δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων, ο όγκος των πωλήσεων που παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο δείκτη των τάσεων της αγοράς που σχετίζονται με τα εν λόγω προϊόντα. Επισημαίνει επίσης σύμφωνα με το Food Safety News,  ότι οι πληροφορίες για τις πωλήσεις και τη διανομή δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική χρήση των προϊόντων.

Συμβουλές του CDC προς τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς πουλερικών:

  • Να δίνουν αντιβιοτικά μόνο σε ζώα υπό κτηνιατρική επίβλεψη.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά για την προώθηση της ανάπτυξης ή για την πρόληψη ασθενειών σε υγιή ζώα.
  • Εμβολιάστε τα ζώα για να μειώσετε την ανάγκη για αντιβιοτικά.
  • Υποστήριξη της εφαρμογής αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη μείωση της εξάπλωσης της AMR μέσω του περιβάλλοντος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βγήκε με τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές κυβερνήσεις και την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.

Ακολουθούν οι νέες οδηγίες:

  • Μειώστε τη συνολική χρήση όλων των ιατρικά σημαντικών αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα διατροφής.
  • Πλήρης απαγόρευση της χρήσης όλων των ιατρικά σημαντικών αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα διατροφής για την προώθηση της ανάπτυξης.
  • Πλήρης απαγόρευση της χρήσης όλων των ιατρικά σημαντικών αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα που προορίζονται για παραγωγή τροφίμων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί κλινικά από κτηνίατρο.
  • Πρόληψη της χρήσης εξαιρετικά σημαντικών αντιβιοτικών στα ζώα διατροφής για τον έλεγχο των ασθενειών και χρήση αντιβιοτικών υψηλής προτεραιότητας κρίσιμης σημασίας σε ζώα που προορίζονται για παραγωγή τροφίμων για τη θεραπεία ασθενειών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο