Σταθερά πρώτη η Marks and Spencer ως προς τα υψηλότερα επίπεδα Campylobacter στα αποτελέσματα αναλύσεων σε κοτόπουλο, όπως δείχνουν τα ενημερωμένα τριμηνιαία στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Campylobacter είναι η πιο κοινή αιτία βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δόση που απαιτείται για να αρρωστήσουν οι άνθρωποι μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο μερικές εκατοντάδες κύτταρα. Η Marks and Spencer είναι ο μόνος λιανοπωλητής που δημοσιεύει στοιχεία που δείχνουν το ποσοστό των κοτόπουλων που έχουν μολυνθεί από 100 έως 1.000 CFU/g και κάτω από 100 CFU/g.
Τα στοιχεία μόλυνσης που δημοσίευσε η εταιρεία είχαν μια τάση μείωσης καθώς προχωρούσε το τρίμηνο. Τα τελευταία στοιχεία καλύπτουν το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 για εννέα λιανοπωλητές, και αφορούν το Campylobacter σε φρέσκα κοτόπουλα που αγοράζονται από το κατάστημα και παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μέγιστο επίπεδο του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA) είναι το 7% των πτηνών με πληθυσμούς Campylobacter μεγαλύτερους από 1.000CFU/g. Τα αποτελέσματα της Marks and Spencer ήταν επίσης πάνω από αυτό το όριο τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021.
Αυξήσεις για ορισμένα καταστήματα
Για την M&S, το 13% των κοτόπουλων ήταν στη μέγιστη κατηγορία τον Ιούλιο, το 9% τον Αύγουστο και το 5% τον Σεπτέμβριο, με βάση τα 376 πτηνά που συμμετείχαν στη δειγματοληψία. Αυτό συγκρίνεται με 5% που βρέθηκε να έχει πάνω από 1.000 CFU / g τον Απρίλιο, 9% τον Μάιο και 9% τον Ιούνιο με βάση τον ίδιο αριθμό δειγμάτων από τα ράφια των καταστημάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αύξηση και για την Tesco, που κατέγραψε το 4% των 300 δειγμάτων πάνω από 1.000 CFU/g το τρίτο τρίμηνο του 2021 (3Q) σε σύγκριση με το 3% το 2ο τρίμηνο.
Η Aldi ανέφερε ότι το 6,9% των κοτόπουλων που έλαβαν δείγμα ήταν στην παραπάνω κατηγορία > 1.000 CFU/ g σε σύγκριση με το 4,2% το τελευταίο τρίμηνο.
Η Asda κατέγραψε 2,1% θετικό ως το υψηλότερο επίπεδο μόλυνσης το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με 1,5% τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Η Morrisons είχε το 1,8% των κοτόπουλων στο κορυφαίο επίπεδο μόλυνσης από 112 πτηνά που εξετάστηκαν σε σύγκριση με 0,8 από τα 120 δείγματα το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Μείωση για ορισμένα καταστήματα
Τα αποτελέσματα της Co-op για το τρίτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ότι το 0,9% των κοτόπουλων από τα δείγματα που ελήφθησαν, μολύνθηκαν σε επίπεδα μεγαλύτερα από 1.000 CFU/g. Αυτό είναι κάτω από 2,7% το τελευταίο τρίμηνο.
Το Sainsbury’s είχε περίπου το 1% των κοτόπουλων που λάμβαναν δείγμα πάνω από 1.000 CFU/g σε σύγκριση με το 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Η Lidl κατέγραψε περίπου το 0,5% των πτηνών στην υψηλότερη κατηγορία, η οποία μειώθηκε από 2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Waitrose and Partners δεν είχε κοτόπουλα θετικά για Campylobacter σε επίπεδα άνω των 1.000 CFU/g σε σύγκριση με to 1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα επίπεδα που αναφέρθηκαν από τους εννέα αυτούς λιανοπωλητές είναι χαμηλότερα από αυτά που βρέθηκαν στο πλαίσιο έρευνας στο Ηνωμένου Βασιλείου σε μικρότερους λιανοπωλητές, στην οποία αναλύθηκαν περισσότερα από 1.000 κοτόπουλα από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2020. Όπως αναφέρει το Food Safety News, αυτή η εργασία διαπίστωσε ότι το 12,8% των δειγμάτων ήταν πάνω από 1.000 CFU / g δέρματος κοτόπουλου.