Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καθορισμός ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης για βιταμίνες και μέταλλα από την EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαθορισμός ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης για βιταμίνες και μέταλλα από την EFSA
spot_img

Οι βιταμίνες και τα απαραίτητα μέταλλα είναι μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Η έννοια του ανεκτού ανώτερου επιπέδου πρόσληψης (UL) είναι μια επιστημονική τιμή αναφοράς, η οποία εισήχθη για να υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους σχετικούς παράγοντες στη διαχείριση των κινδύνων της υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. 

Οι αρχές της EFSA για τη θέσπιση UL για βιταμίνες και μέταλλα αναπτύχθηκαν αρχικά από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων το 2000. Έκτοτε, έχει αποκτηθεί εμπειρία και αναπτύχθηκε το επιστημονικό πεδίο. Αυτή η καθοδήγηση από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων παρέχει ένα ενημερωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη των αξιολογήσεων UL της EFSA. Καλύπτει πτυχές που σχετίζονται με το σχεδιασμό της αξιολόγησης κινδύνου (διατύπωση προβλήματος και ορισμός μεθόδων) και την εφαρμογή της (ανάκτηση αποδεικτικών στοιχείων, αξιολόγηση, σύνθεση, ενοποίηση, ανάλυση αβεβαιότητας). 

Όπως και στο προηγούμενο πλαίσιο, εφαρμόζονται οι γενικές αρχές που αναπτύχθηκαν για την εκτίμηση κινδύνου των χημικών ουσιών στα τρόφιμα (προσδιορισμός κινδύνου, χαρακτηρισμός κινδύνου, εκτίμηση πρόσληψης, χαρακτηρισμός κινδύνου). Ιδιαίτεροι στα θρεπτικά συστατικά είναι οι βιοχημικοί και φυσιολογικοί ρόλοι τους και οι ειδικοί και επιλεκτικοί μηχανισμοί που διατηρούν τη συστηματική ομοιόσταση και το σωματικό φορτίο του θρεπτικού συστατικού. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διεξαγωγή αξιολόγησης κινδύνου για τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το έγγραφο αποτελεί ένα σχέδιο καθοδήγησης που θα εφαρμοστεί στις αξιολογήσεις της EFSA κατά τη διάρκεια μιας πιλοτικής φάσης 1 έτους και θα αναθεωρηθεί και θα συμπληρωθεί όπως απαιτείται.

Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα