Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγιασώτικο Καϊνάρι: Το θαυματοτουργό κόκκινο ρόφημα

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΑγιασώτικο Καϊνάρι: Το θαυματοτουργό κόκκινο ρόφημα
spot_img

Η Αγιάσος της Λέσβου, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και το καστανοδάσος, που χαρακτηρίζεται από τους καλόκαρδους ανθρώπους και τις λαϊκές παραδόσεις, έχει τα δικά της χρώματα αλλά και το δικό της λεξιλόγιο…. Στο Αγιασιώτικο λεξικό -μην απορείτε… υπάρχει- βρήκαμε τη λέξη καϊνάρι, παραδοσιακό ποτό της Αγιάσου, ένα ζεστό ρόφημα που το απολαμβάνουν καθημερινά οι ντόπιοι και το συστήνουν στους τουρίστες για να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν το χειμώνα και να απολαύσουν πιο καλά τα χρώματα του τόπου τους όπως λένε. Πίνοντας το καϊνάρι βυθίζεσαι σε μια εξωτική, έντονη γεύση από κανέλα, μπαχάρι, τζίντζερ, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, γαρίφαλο και φλούδες πορτοκαλιού.

Το φτιάχνουν όπως το χαμομήλι, βράζοντας νερό και ρίχνοντας μέσα μια κουταλιά από το μείγμα. Με μια κουταλιά μέλι η γεύση του απογειώνεται. Ουσιαστικά είναι τσάι με βαθυκόκκινο χρώμα, που φτιάχνεται με πολλά διαφορετικά μπαχαρικά, βότανα και υπόσχεται τόνωση, ευεξία και ανθεκτικότητα στα κρυολογήματα. Το Καϋνάρ όπως διαβάζουμε στο lesvoskitchen.gr είναι ένα ρόφημα αρκετά κοινό στην Νότια Τουρκία και στα Άδανα. Στα Τούρκικα kaynar σημαίνει «βραστός» ή «πράγμα που βράζει, που κοχλάζει».

Αν και κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές, όπου προστίθενται ή αφαιρούνται μπαχαρικά, για Αγιασιώτικο καϊνάρι ακολουθεί μία τυπική παραδοσιακή συνταγή

Συστατικά : πόσιμο νερό

ξυλάκια Kανέλλας

λίγο μπαχάρι

γαρίφαλο,

φλούδες πορτοκαλιού

τσάι του βουνού,

φασκόμηλο,

πιπερόριζα,

γκαλανγκάλ (μια ρίζα ίδια με το τζίντερ)..κ

ότι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει!!

Τα βράζουμε με νερό και  ζάχαρη (την προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού) αργά για αρκετή ώρα. (γύρω στα 15 λεπτά).Το Καινάρι θέλει να σταθεί λίγο πρίν σερβιριστεί με τριμμένο καρύδι.

Πηγή: lesvoskitchen.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα