Αν μη τι άλλο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, αλλά πέραν αυτού υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το χυμό πορτοκαλιού. Παρακάτω ακολουθεί όλη η αλήθεια για το πόση ζάχαρη περιέχει, εάν παχαίνει, για το εάν επιτρέπεται ή όχι στους διαβητικούς, εάν χάνεται αμέσως η βιταμίνη C καθώς και εάν επιτρέπεται ή όχι να καταναλώνεται μαζί με το γάλα.
Είναι αλήθεια ότι περιέχει περισσότερη ζάχαρη από όση έχουν τα πορτοκάλια από μόνα τους;
Ο χυμός ενός πορτοκαλιού περιέχει ακριβώς την ίδια ποσότητα ζάχαρης με το φρούτο, αρκεί να μην προσθέσουμε έξτρα ζάχαρη. Έτσι, στην περίπτωση ενός φρεσκοστυμμένου χυμού δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Επομένως, ένας φρεσκοστυμμένος και φυσικός χυμός περιέχει όση ζάχαρη περιέχει το ίδιο το φρούτο. Όσο για τους συσκευασμένους χυμούς που διατίθενται στην αγορά, μερικοί ίσως φέρουν πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία υπερβαίνουν αναλογικά αυτή που περιέχει το κάθε πορτοκάλι από μόνο του ενώ μπορεί να έχουν ψευδή σήμανση, τεχνητά αρώματα, ανθυγιεινά πρόσθετα και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Παχαίνει ο χυμός πορτοκαλιού;
Για να παχύνει κανείς από τους χυμούς που στύβει στο σπίτι του, θα πρέπει να πιει πάρα πολλά λίτρα. Η ποσότητα ζάχαρης που συνιστά ο ΠΟΥ να καταναλώνεται κάθε μέρα είναι μικρότερη από 25 γραμμάρια. Έτσι, αν ένα φρούτο ζυγίζει μεταξύ 150 και 200 γραμμαρίων και περιέχει μόνο 8 γραμμάρια ζάχαρη, δεν έχουμε παρά να το ρίξουμε στα μαθηματικά, ώστε να δούμε ποιο είναι το όριο που μπορούμε να πιούμε.
Βοηθά στην εμφάνιση τερηδόνας;
Η τερηδόνα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα μεταξύ των παιδιών, το οποίο προκύπτει από την κατανάλωση πολλής ζάχαρης. Ο χυμός πορτοκαλιών όμως έχει λίγη ζάχαρη. Συνεπώς, θα μπορούσε να προκαλέσει τερηδόνα μόνο σε όποιον δε φροντίζει και δε βουρτσίζει καθόλου τα δόντια του για αρκετούς μήνες. Το ίδιο ισχύει, βέβαια και για όλα τα φρούτα, καθώς περιέχουν σάκχαρα και οξέα.
Χάνεται η βιταμίνη C;
Όλα τα τρόφιμα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά με την πάροδο του χρόνου για τον οποίο μας ενημερώνει η ημερομηνία λήξης ή η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» που βρίσκουμε στα προϊόντα.
Όταν στύβουμε ένα πορτοκάλι, η βιταμίνη C δεν θα εξασθενήσει αμέσως, αλλά σίγουρα αυτό θα γίνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Διάφορες μελέτες συμφωνούν στο ότι ο φυσικός χυμός κρατάει τις βιταμίνες του έως και 12 ώρες, αρκεί να διατηρείται στο ψυγείο.
Βέβαια, καλό είναι να πίνουμε τον χυμό επί τόπου ή έστω σχετικά σύντομα γιατί αλλιώς πικρίζει και πιθανόν να αποτελέσει πόλο έλξης για βακτήρια που βλάπτουν την υγεία μας. Επίσης, δεν πρέπει να τον βράσουμε γιατί χάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά ειδικά μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου.
Στην περίπτωση των χυμών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί έλεγχοι για την αποφυγή απώλειας των θρεπτικών συστατικών, ώστε οι χυμοί να πληρούν υψηλά κριτήρια σε όλη την αλυσίδα διανομής.
Μπορούν οι διαβητικοί να πίνουν χυμό πορτοκαλιού;
Οι φυτικές ίνες ή η βιταμίνη C δεν συνιστούν πρόβλημα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη. Όμως καλύτερα είναι να καταναλώνετε ολόκληρα πορτοκάλια για μέγιστο όφελος. Η κατανάλωση του χυμού του μπορεί να σας κοστίσει μερικές υγιεινές ίνες και να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, αλλά η κατανάλωση του χυμού φρούτων μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Σύμφωνα με τους διαβητολόγους όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη κάτω από 55. Το επίπεδο του γλυκαιμικού δείκτη GI του φρέσκου χυμού πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη κυμαίνεται ανάλογα με την ποικιλία, μεταξύ 50 και 70, σε σύγκριση με τη βαθμολογία GI ολόκληρου πορτοκαλιού που είναι περίπου 40.
Το γάλα σε συνδυασμό με το πορτοκάλι δημιουργεί προβλήματα;
Καθόλου. Ο λόγος για αυτόν τον μύθο βρίσκεται στη χημεία και στο ότι η ανάμειξη των δύο μπορεί να «κόψει» το γάλα. Αυτό προκύπτει εξαιτίας του διαφορετικού τους pH. Έτσι, η οξύτητα ενός πορτοκαλιού θα ήταν αρκετή για να κόψει το γάλα. Ωστόσο, όταν τα πίνουμε ταυτόχρονα, το γάλα δεν «κόβει» μέχρι να φτάσει στο στομάχι, κάτι που προκαλείται από το υδροχλωρικό οξύ που δημιουργείται από το στομάχι για τη διάσπαση της τροφής.
Γενικότερα, όμως, δεν πρέπει να πίνουμε κομμένο γάλα, ανεξαρτήτως αιτίας γιατί προκαλεί διάρροια, ενώ η ξινή γεύση του γάλακτος δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ωστόσο, να αναφερθεί ότι σε ορισμένες χώρες, όπως η Μογγολία, το ξινόγαλα πίνεται χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα.
Πάντως εάν πρέπει να επιλέξετε μεταξύ ολόκληρου πορτοκαλιού και του χυμού του, η καλύτερη επιλογή είναι το ολόκληρο φρούτο, γιατί με την επεξεργασία χάνει κάποια από τα θρεπτικά σου συστατικά.
Πηγές:
https://naranjasamparo.net/blog/en/is-it-true-what-you-say-about-orange-juice-myths-truths-and-more/
https://www.ndtv.com/food/diabetes-is-it-safe-for-diabetics-to-have-oranges-heres-the-answer-1942722
Το άρθρο παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ειδική ιατρική γνωμάτευση. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό ή τον δικό σας γιατρό για περισσότερες πληροφορίες.
Δεν θα συμφωνούσα με το άρθρο. Κατ’ αρχήν οι τυποποιημένοι χυμοί 100% που υπάρχουν στην αγορά οφείλουν να περιέχουν ακριβώς τα ίδια ζάχαρα με τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού (γύρω στα 12 Brix). Προφανώς και υπάρχουν άλλα σκευάσματα στην αγορά (φρουτοποτά κλπ) που περιέχουν μικρότερη ποσότητα χυμού και ζάχαρη, αλλά αυτά πρέπει να μάθει να τα αναγνωρίζει ο καταναλωτής.
Ούτε για το θέμα των διαβητικών θα συμφωνήσω. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει υψηλό γλυκεμικό δείκτη (GI) ανάμεσα στο 50 και 76 (GL αντίστοιχα γύρο στο 12) και κατα συνέπεια ανοίκει στα τρόφιμα που πρέπει να αποφέυγονται από διαβητικούς: https://www.diabetes.co.uk/food/juice-and-diabetes.html
Πολύ καλύτερη επιλογή από τον χυμό είναι τα ολόκληρα πορτοκάλια που έχουν GI γύρω στο 40 και GL 5. Αυτό άλλωστε είναι και η σύσταση στους διαβητικούς. Να καταναλώνουν ολόκληρα πορτοκάλια αντί να πίνουν χυμό. https://www.ndtv.com/food/diabetes-is-it-safe-for-diabetics-to-have-oranges-heres-the-answer-1942722
Αρχικά ναι ζάχαρη ο χυμός έχει ίδια με το φρούτο ξέχασε όμως να αναφέρεις ότι ανά φας το φρούτο θα φας ένα το πολύ 2 πορτοκάλια ενώ στον χυμό θα βάλεις τρία με τέσσερα. Και δεύτερο οι ίνες στο πορτοκάλι θα καθυστερήσουν την απορρόφηση της ζάχαρης οπότε θα ανέβει ποιο αργά το ζάχαρο στο αίμα