Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Β. Κορκίδης: “Αναγκαίο κακό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα”

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒ. Κορκίδης: "Αναγκαίο κακό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα"
spot_img

Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στην παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα καύσιμα και άλλα προϊόντα, το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέφερε τα εξής: Το πλαφόν είναι ένα πολιτικό εργαλείο οικονομικής παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα πρόσβασης τους σε κοινωνικά αγαθά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πλαφόν κέρδους διαφέρει από το πλαφόν τιμών και την διατίμηση ανεξαρτήτως κόστους, ενώ όσο πιο πολύ πλησιάζει στην πηγή παραγωγής, εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή στην περίπτωση του πετρελαίου, στα διυλιστήρια και στη περίπτωση των σιτηρών στις αλευροβιομηχανίες, παρά σε βενζινοπώλες και αρτοποιούς αντίστοιχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη λόγω μεταφοράς και γι’ αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων-εξόδων. Διευκρίνησε πως δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε πως γενικά όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ προαναγγέλθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στη διατροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων. Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στη παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο