Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι οι φυτοχημικές ενώσεις και πως μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η βιομηχανία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤι είναι οι φυτοχημικές ενώσεις και πως μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η βιομηχανία τροφίμων
spot_img

Πριν από περισσότερες από δύο χιλιετίες, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, Ιπποκράτης, συσχετίζει τη χρήση κατάλληλων τροφίμων για θεραπευτικά οφέλη. Υπό αυτή την έννοια, η προέλευση του όρου «nutraceutical», που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Stephen DeFelice το 1989, προέρχεται από το συνδυασμό θρεπτικών ουσιών και φαρμακευτικών προϊόντων, επειδή οι ενώσεις αυτές έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν ιατρικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών.

Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κανονιστικός ορισμός. Ως συνώνυμα αυτής της ορολογίας, η EFSA έχει ορίσει μια «βιοδραστική ένωση» ως ένα είδος χημικής ουσίας που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε φυτά και ορισμένα τρόφιμα (όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, έλαια και δημητριακά ολικής αλέσεως) και τα οποία έχουν δράσεις στο σώμα που μπορούν να προωθήσουν την καλή υγεία.

Με την έννοια αυτή, ο όρος «φυτοχημικό» αναφέρεται επίσης σε θρεπτικές ή μη θρεπτικές, βιολογικά δραστικές ενώσεις που υπάρχουν σε βρώσιμα φυσικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των σιτηρών, των ξηρών καρπών, των σπόρων προς σπορά και του τσαγιού, οι οποίες επίσης προλαμβάνουν ή καθυστερούν χρόνιες ασθένειες στον άνθρωπο και τα ζώα. Ωστόσο, μια θετική γνώμη της EFSA ή του USDA σχετικά με μια βιοδραστική ένωση συνεπάγεται την ανάγκη επιβεβαίωσης μιας σαφούς σχέσης που βασίζεται σε κλινικές μελέτες σε υγιείς καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, η χρήση και η ανάπτυξη αυτών των ουσιών και η ενσωμάτωσή τους σε τρόφιμα και ποτά εξαρτάται από την ασφάλεια, τις δυσμενείς επιπτώσεις και τις μελέτες τοξικότητας. Υγιεινές συνήθειες όπως η διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής συνδέονται με την ανθρώπινη ευημερία. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν ανησυχήσει για την υγεία και τις διατροφικές τους συνήθειες, ειδικά μετά την πανδημία COVID-19.

Οι nutraceutical ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα έχουν κερδίσει την αυξανόμενη προσοχή επειδή μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία με αμελητέες παρενέργειες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές φαρμακολογικές θεραπείες. Συνεπώς, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις τους ως δυνητικά χρήσιμα κατά της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, οι καταναλωτές επικεντρώνονται στη σωστή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ροφήματα φρούτων και λαχανικών είναι εξαιρετικά και βολικά ποτά για την προώθηση της κατανάλωσης βιοδραστικών ενώσεων. Οι κοινοί τύποι ποτών φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνουν κυρίως χυμούς και smoothies.

Ενώ ένας χυμός περιέχει συνήθως το υγρό που εξάγεται όταν τα φρούτα και τα λαχανικά πιέζονται και ο πολτός απορρίπτεται, τα smoothies αποτελούνται από ολόκληρα προϊόντα σε ένα μπλέντερ, που συνήθως περιέχουν μερικά μη αποχυμωμένα συστατικά. Επιστήμονες έχουν ορίσει τα smoothies ως μη αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται από νωπά ή κατεψυγμένα φρούτα ή λαχανικά, τα οποία αναμειγνύονται και συνήθως αναμειγνύονται με θρυμματισμένο πάγο και καταναλώνεται αμέσως.

Η κύρια διαφορά είναι οι φυτικές ίνες, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις, οι οποίες περιέχονται στα smoothies, ενώ μεγάλο μέρος των χυμών συνήθως έχουν πολύ μικρές ποσότητες. Ενώ τα υποπροϊόντα απορρίπτονται σε χυμούς, τα smoothies περιέχουν συνήθως ολόκληρο το βρώσιμο προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές βιοδραστικές ενώσεις. Ως εκ τούτου, μπορούν να επιτευχθούν υψηλά οφέλη για την υγεία από την ανάμειξη φρούτων και λαχανικών λόγω των συνεργιστικών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων βιοδραστικών ενώσεων τους.

Δεδομένου ότι η μετατροπή των οπωροκηπευτικών σε μεταποιημένα προϊόντα ενισχύει επίσης την οικονομική αξία των φρούτων, η βιομηχανία οπωροκηπευτικών αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως. Το κύριο ζήτημα στην επεξεργασία smoothie / χυμών είναι η περιορισμένη διάρκεια ζωής τους. είναι επιρρεπείς σε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας. Επιπλέον, η υποβάθμιση της ποιότητας λόγω ενδογενούς ενζυμικής δραστηριότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Για το λόγο αυτό, οι θερμικές επεξεργασίες εκτελούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και αποφεύγοντας τη μικροβιακή αλλοίωση. Ωστόσο, η εφαρμογή των θερμικών θεραπειών για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει αρνητικά τη διατροφική και οργανοληπτική ποιότητα των smoothies και των χυμών.

Δεδομένων των υψηλών οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των τεχνολογιών, αναπτύχθηκαν πρόσφατα εναλλακτικές τεχνολογίες για τη μείωση του κόστους, διατηρώντας παράλληλα υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις που προάγουν την υγεία. Στον τομέα αυτό, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναπτυχθούν νέες αναδυόμενες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Η φυτοκομική βιομηχανία παράγει μεγάλο αριθμό υποπροϊόντων που αποτελούν εξαιρετική πηγή πολύτιμων βιοδραστικών ενώσεων που αξίζουν να αναπροσαρμοστούν. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές πράσινης εκχύλισης και έχουν αναπτυχθεί καινοτόμα πρόσθετα συστήματα φυτοχημικής εκχύλισης στα ροφήματα φρούτων και λαχανικών. Oι εργασίες αυτές επανεπενδύουν στη nutraceutical οχύρωση των ροφημάτων φρούτων και λαχανικών χρησιμοποιώντας πράσινες αναδυόμενες τεχνολογίες για τη βελτίωση της βιοδραστικής περιεκτικότητας και τη διατήρηση της αισθητηριακής ποιότητας και της μικροβιακής ασφάλειας, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και τους ενεργειακούς πόρους.

Η οχύρωση των ροφημάτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση πράσινων μη θερμικών τεχνολογιών. Ενώ ο υπέρηχος είναι ήδη μια γνωστή τεχνολογία που χρησιμοποιείται, οι επεξεργασίες UV και υψηλής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες αυξήσεις σε φυτοχημικά ποτά όπως φαινολικές ενώσεις, ανθοκυανίνες, βιταμίνη C κ.λπ., εξασφαλίζοντας υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα παλμικά ηλεκτρικά πεδία και το κρύο πλάσμα είναι επίσης πράσινες μη θερμικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την παράταση της διάρκειας ζωής των ποτών φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, είναι επίσης ικανά να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της φυτοχημικής περιεκτικότητας αυτών των τροφίμων.

Πρόκειται για εξαιρετικές στρατηγικές για την ενίσχυση του σύνθετου περιεχομένου των φυτικών προϊόντων που προάγουν την υγεία και περιέχονται σε αυτά τα ποτά. Επιπλέον, ο βελτιστοποιημένος συνδυασμός των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μπορεί να ενισχύσει ιδιαίτερα τα ποσοστά οχύρωσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης βιβλιογραφίας σχετίζεται με το συνδυασμό τέτοιων νέων τεχνικών με υπερήχους.

Για να διαβάσετε ολόκληρη αυτή τη νέα πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα