Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων
spot_img

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Ανακοινώθηκαν  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Νοέμβριο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Τον Νοέμβριο έγιναν έλεγχοι σε 367 δείγματα φρούτων και λαχανικών τα 45 από συνοριακούς σταθμούς και τα 322 από την εσωτερική αγορά (σουπερμάρκετ, μανάβικα, Λαϊκές αγορές, λαχαναγορά καταστήματα χονδικής και αποθήκες). Τα προϊόντα με απαγορευμένες ουσίες ήταν 4, τα δείγματα με υπερβάσεις σε φυτοφάρμακα που υποδηλώνουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές ήταν επίσης 4 και 14 ήταν τα δείγματα με περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα που ξεπέρασαν το μέγιστο νομικά επιτρεπτό όριο.

Τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην Ελλάδα και στα οποία ανιχνεύθηκαν μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες το μήνα Νοέμβριο 2024 ήταν αχλάδια, επιτραπέζιες ελιές, πορτοκάλια και σταφύλια. Στα αχλάδια (δείγμα από τα λαχαναγορά) εντοπίστηκαν τα φυτοφάρμακα Imidacloprid & Thiamethoxam, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2020 και το 2019 αντίστοιχα. Στις επιτραπέζιες ελιές (από Λαϊκή αγορά) ανιχνεύτηκε το φυτοφάρμακο Phosmet, που είναι απαγορευμένο στην ΕΕ από το 2022. Στα πορτοκάλια (από σουπερμάρκετ) βρέθηκε επίσης η δραστική ουσία Phosmet και τέλος στα επιτραπέζια σταφύλια (από μανάβικο) που αναλύθηκαν, βρέθηκε πως περιέχουν το φυτοφάρμακο  Imidacloprid, η ίΔια δηλαδή ουσία που βρέθηκε και σε αχλάδια της λαχαναγοράς.

Σημειώνεται ότι τρόφιμα από τρίτες χώρες που περιέχουν δραστικές ουσίες των οποίων η έγκριση έχει ανακληθεί στην ΕΕ ή οι ουσίες αυτές δεν έχουν λάβει ποτέ έγκριση στην ΕΕ, μπορούν να εισάγονται νόμιμα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη, αρκεί η συγκέντρωσή τους στα τρόφιμα να μην υπερβαίνει τα αντίστοιχα MRLs.

Οι έλεγχοι του Νοεμβρίου αποκάλυψαν επίσης και 8 φρούτα και λαχανικά που ήταν «τίγκα» σε φυτοφάρμακα. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων το μήνα Νοέμβριο 2024 ήταν αχλάδια, βερίκοκα, κυδώνια, πορτοκάλια, ρύζι, φασόλια σόγιας, επιτραπέζια σταφύλια και ντομάτες.

Μάλιστα στα 20 δείγματα ντομάτας που αναλύθηκαν και όλα από τη λαχαναγορά, στα 7 διαπιστώθηκε υπέρβαση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (ποσοστό 35%) και τα 2 (ποσοστό 10%) κατηγοριοποιήθηκαν ως προϊόντα με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Σχετικά με τα δείγματα με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, ισχύουν τα εξής:

Ø Τα δύο δείγματα τομάτας με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές ήταν από την Τουρκία και λήφθηκαν από λαχαναγορές. Το ένα δείγμα είχε σε υπέρβαση τη δραστική ουσία indoxacarb, ενώ το άλλο τη δραστική ουσία chlorpyrifos-methyl. Για την τελευταία ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες.

Ø Το δείγμα πορτοκαλιών εντοπίστηκε σε supermarket, ήταν ελληνικής προέλευσης και είχε σε υπέρβαση τη μη εγκεκριμένη δραστική ουσία phosmet.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ελληνικές αρχές κατέστρεψαν 200 τόνου ντομάτες προέλευσης Τουρκίας επειδή περιείχαν φυτοφάρμακα πάνω από τα όρια της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εκτός από την καταστροφή 200 τόνων ντομάτας, είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι οι έλεγχοι που έγιναν Σεπτέμβρη και Οκτώβρη σε εισαγόμενες από την Τουρκία ντομάτες, που πωλούνται σε ελληνικές λαϊκές αγορές, έδειξαν πως το 75% των δειγμάτων είχαν υπερβάσεις παρουσίας φυτοφαρμάκων.

Όπως είχε ενημερώσει το cibum, η χώρα μας το Νοέμβριο 2024 προχώρησε σε μία κοινοποίηση στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ντομάτες προέλευσης Τουρκίας που έφτασαν στη χώρα μας μέσω Βουλγαρίας και στις οποίες εντοπίστηκε σε υψηλή ποσότητα πολύ πάνω από το όριο, τοφυτοφαρμάκο Indoxacarb.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φίδια σε ελαιόδεντρα σε γλάστρες

Έντομα, μύκητες, ερπετά, αράχνες και διάφορα γεωργικά παράσιτα μεταφέρονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο με καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια. 

Ποιο παιδί αγαπούν περισσότερο οι γονείς – Ευρήματα μελέτης

Η ευνοιοκρατία των γονέων δεν είναι μύθος, αλλά μία πραγματικότητα με επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία των "αδικημένων" παιδιών.

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο