Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες - Ανάλυση 250 δειγμάτων
spot_img

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα επίπεδα για τις μυκοτοξίνες T-2 toxin και HT-2 toxin που έχουν αναγνωριστεί ως σημαντική απειλή για την υγεία.

Οι περιπτώσεις ανάκλησης προϊόντων και ειδοποιήσεων από το ευρωπαϊκό RASFF για παρουσία μυκοτοξινών σε τρόφιμα είναι πολύ συχνές. Οι μυκοτοξίνες είναι ένας γενικός όρος για διάφορες ουσίες που σχηματίζονται από μούχλες και μπορούν να έχουν τοξική επίδραση στον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Εισέρχονται στα τρόφιμα ως ανεπιθύμητες προσμίξεις όταν οι μούχλες είτε προσβάλλουν τα φυτά καθώς αναπτύσσονται στον αγρό είτε προσβάλλουν τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και της αποθήκευσης και στη συνέχεια σχηματίζουν μυκοτοξίνες υπό κατάλληλες συνθήκες.

- Advertisement -

Πολλές εκατοντάδες μυκοτοξίνες είναι γνωστές, αλλά μόνο μερικές επί του παρόντος, παρακολουθούνται στα τρόφιμα. Η ΕΕ ρυθμίζει τα μέγιστα επίπεδα για ορισμένες μυκοτοξίνες σε ορισμένα τρόφιμα στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/915. Από την 1η Ιουλίου 2024, ισχύουν για πρώτη φορά, ανώτατα επίπεδα σε όλη την ΕΕ για το άθροισμα των τοξινών T-2 και HT-2 (παράγονται από διάφορα είδη Fusarium) σε διάφορα δημητριακά και προϊόντα σιτηρών. Και οι δύο ουσίες είναι δομικά παρόμοιες, βρίσκονται συχνά μαζί σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών και  έχουν πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όπως, επιβλαβής επίδραση στο αιμοποιητικό σύστημα ή στο ανοσοποιητικό σύστημα ή αναστολή της βιοσύνθεσης πρωτεϊνών. Σε υψηλότερες δόσεις, παρατηρούνται επίσης οξείες επιδράσεις όπως απώλεια βάρους, άρνηση τροφής, έμετος, διάρροια και ιστική βλάβη.

Αυτές οι μυκοτοξίνες έχουν συσχετιστεί με αρκετές δηλητηριάσεις, η πιο σημαντική είναι η διατροφική τοξική αλευκία που προκάλεσε το θάνατο του 60% όσων μολύνθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ από το 1932 έως το 1947. Επιπλέον, αν και η αιτιολογία δεν έχει επιβεβαιωθεί , πιστεύεται ότι το T-2 μπορεί να παίζει αιτιολογικό ρόλο στη νόσο Kashin-Beck (KBD). Επιπλέον, έχει υπονοηθεί ότι η τοξίνη Τ-2 έχει χρησιμοποιηθεί σε βιολογικούς πολέμους, αν και αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν αμφισβητηθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξήγαγε μια ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) 20 ng/kg σωματικού βάρους. Η τιμή TDI είναι μια εκτίμηση της ποσότητας που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της ζωής χωρίς αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην υγεία.

Το εργαστήριο μυκοτοξινών της Βάδης-Βυρτεμβέργης – Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) στο Sigmaringen, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αναλύσεων από 3.900 δείγματα τροφίμων για την τοξίνη T-2 και την τοξίνη HT-2, που έγιναν από το 2016 έως τα μέσα του 2024 μόνο σε προϊόντα δημητριακών, αλλά και τρόφιμα όπως χυμοί φρούτων ή έλαια για τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί μέγιστα επίπεδα. 

Αποτελέσματα αναλύσεων σε δημητριακά

Από τα περίπου 2.400 δείγματα δημητριακών και προϊόντων δημητριακών, όπως σπόροι δημητριακών (529 δείγματα), αλεσμένα προϊόντα δημητριακών και νιφάδες δημητριακών (1288 δείγματα), ζυμαρικά (284 δείγματα), ψωμί, αρτοσκευάσματα και σνακ δημητριακών καθώς και βρεφικές τροφές με βάση τα δημητριακά μόνο 5 δείγματα (0,2%) υπερέβησαν τα τρέχοντα μέγιστα επίπεδα.

Και στα 64 δείγματα βρεφικής τροφής, τα επίπεδα της τοξίνης Τ-2 και της τοξίνης HT-2 ήταν κάτω από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού της μεθόδου. Δείγματα από τις κατηγορίες ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και ζυμαρικών σπάνια περιείχαν επίσης ανιχνεύσιμα επίπεδα και των δύο μυκοτοξινών.

Οι τοξίνες T-2 και HT-2 ήταν σημαντικά πιο κοινές σε ορισμένους κόκκους δημητριακών και αλεσμένα προϊόντα δημητριακών και νιφάδες δημητριακών. Όπως περιγράφεται στη βιβλιογραφία, ιδιαίτερα τα προϊόντα βρώμης περιέχουν συχνά τοξίνη Τ-2 και τοξίνη HT-2. Το CVUA Sigmaringen ανίχνευσε επίσης και τις δύο τοξίνες πιο συχνά σε κόκκους κριθαριού και πίτουρο σιταριού. Αντίθετα, το αλεύρι καλαμποκιού και το σιμιγδάλι καλαμποκιού ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν με τις δύο τοξίνες, αλλά μεμονωμένα δείγματα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν συνολικά, με μέγιστα επίπεδα στην περιοχή των 60 μg/kg. Από την άλλη πλευρά, το σιτάρι, το σκληρό σιτάρι, η σίκαλη ή η όστρακα σε λίγες περιπτώσεις μόνο, περιείχαν μυκοτοξίνες.

Αποτελέσματα δοκιμής ελαίων και χυμών

Στα περίπου 250 δείγματα λαδιού που εξετάστηκαν, η μόλυνση με τοξίνες T-2 και HT-2 εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του λαδιού. Για παράδειγμα, ενώ το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο ή το λινέλαιο δεν ήταν αξιοσημείωτη η ποσότητα των δυο μυκοτοξινών, το κραμβέλαιο ή το ηλιέλαιο περιείχαν χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα πιο κοινά και μολυσμένα ήταν το λάδι κάνναβης και το αραβοσιτέλαιο. Το CVUA Sigmaringen προσδιόρισε επίπεδα άνω των 2 μg/kg για το άθροισμα των τοξινών T-2 και HT-2 περίπου στα μισά από τα έλαια κάνναβης και ακόμη και στα τρία τέταρτα των δειγμάτων καλαμποκέλαιου. Η μέγιστη περιεκτικότητα ήταν 62 μg/kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συγκέντρωση της τοξίνης Τ-2 ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη της τοξίνης HT-2.

 Από τα 168 δείγματα χυμού μήλου που εξετάστηκαν μέχρι στιγμής, σε 35 δείγματα η μέγιστη περιεκτικότητα ήταν 69 μg/kg. Τα δείγματα περιείχαν τόσο την τοξίνη Τ-2 όσο και την τοξίνη HT-2, εκτός από χαμηλά επίπεδα κοντά στο όριο ποσοτικού προσδιορισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιεκτικότητα της τοξίνης HT-2 ήταν υψηλότερη, αλλά ο λόγος της τοξίνης Τ-2 προς την τοξίνη HT-2 κυμαινόταν μεταξύ 0,3 και 1,5. (21%) περιείχαν επίπεδα τοξίνης T-2 και HT-2 πάνω από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού της μεθόδου (2 μg/kg). Από τους 24 χυμούς αχλαδιών που εξετάστηκαν, μόνο 2 δείγματα (8%) ήταν μολυσμένα με τοξίνες Τ-2 και ΗΤ-2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και τα μέγιστα επίπεδα για το άθροισμα των μυκοτοξινών T-2 toxin και HT-2 toxin σε δημητριακά και προϊόντα σιτηρών έχουν πλέον οριστεί σε ολόκληρη την ΕΕ για πρώτη φορά, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα και απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία. Για παράδειγμα, η εμφάνιση τοξινών T-2 και HT-2 σε χυμούς, θα πρέπει να αναλυθεί προκειμένου να συμπεριληφθούν πρόσθετα τρόφιμα που δεν έχουν  ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της ανθρώπινης έκθεσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο