Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βούτυρο: Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου;

ΑρχικήΝέαΒούτυρο: Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου;
spot_img

Γιατί δεν το προτιμούν μούχλα και βακτήρια;

Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι το βούτυρο είναι καλύτερο για το άλειμμα και την παρασκευή του αγαπημένου σας κέικ όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά γνωρίζετε για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να αφήσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου;

- Advertisement -

«Το βούτυρο είναι ασφαλές να καταναλωθεί αφού βρεθεί σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη κι αν μείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες», εξηγεί στο Allrecipes ο Bri Bell, διαιτολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων.

«Ένας λόγος που δεν χαλάει τόσο γρήγορα όσο άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε θερμοκρασία δωματίου είναι επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, που είναι οι προτιμώμενες πηγές τροφής για τη μούχλα και τα βακτήρια», εξηγεί.

Ασφαλές όμως σημαίνει νόστιμο; Υπάρχει ανώτατο όριο για το πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε το βούτυρο στον πάγκο; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Ασφαλές για πολύ – αλλά νόστιμο για λίγες ώρες

Μέρος του έχει να κάνει με την αποθήκευση. Για παράδειγμα το βούτυρο τυρφώνων, ή βούτυρο του βάλτου, μια αρχαία κηρώδης ουσία που βρέθηκε θαμμένη σε τύρφη στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, διατηρήθηκε κυριολεκτικά για εκατοντάδες χρόνια χωρίς να αποτελεί απειλή για την υγεία.

Ακόμη και σήμερα αν διατηρήσετε το βούτυρό σας σε αεροστεγές σκεύος που δεν θα απορροφά τις μυρωδιές μπορείτε να το κρατήσετε ασφαλές για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκεί να μην το έχετε σε ζέστη.

Ωστόσο, το ζήτημα της ασφάλειας είναι διαφορετικό από το ζήτημα της γεύσης. Ενώ το βούτυρο μπορεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από μερικές ημέρες στον πάγκο σας, η γεύση του μπορεί να επηρεαστεί.

Η Tonja Engen, Ειδικός Μαγειρικού Περιεχομένου εξηγεί: «Μην αφήνετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 4 ώρες. Πάντα να επιστρέφετε τυχόν αχρησιμοποίητο βούτυρο στο ψυγείο και να γνωρίζετε ότι το βούτυρο που έχει μείνει εκτός ψυγείου μπορεί να γίνει πιο σκούρο στο χρώμα και να επηρεαστεί η γεύση του.»

Εάν χρειάζεται να μαλακώσετε το βούτυρο για ψήσιμο ή άλειμμα, κόψτε όσο χρειάζεστε και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά».

Με άλλα λόγια, ενώ το βούτυρο σας είναι ασφαλές στους πάγκους για αξιοσημείωτα μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρεμώδης γεύση του μπορεί να υποβαθμιστεί σε λίγες ώρες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και επικίνδυνο και αηδία! Viral οι αναρτήσεις αυτών που τρώνε ωμό κοτόπουλο…

Μπερδεύουν αρχαίες θρησκείες, την διατροφή πριν ανακαλυφθεί η φωτιά, την vegan διατροφή και την υγιεινή διατροφή σε ένα σοκαριστικό ντελίριο χωρίς προηγούμενο

Κατεψυγμένα μπιφτέκια: Αναλύσεις εντόπισαν ανθεκτικά βακτήρια και καρκινογόνες χημικές ουσίες

Έρευνα αποκάλυψε ανθεκτικά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.

10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και νέα αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε η εταιρεία που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τους 10 θανάτους από λιστέρια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο