Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
8.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φάρμακα που ΔΕΝ πρέπει να συνδυάζονται με γάλα

ΑρχικήυγείαΤα φάρμακα που ΔΕΝ πρέπει να συνδυάζονται με γάλα
spot_img

Μισό ποτήρι γάλα να πιει κανείς, μπορεί άθελά του να μειώσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων φαρμάκων έως 80%

Πολλά τρόφιμα που θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τη δράση ευρύτατα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων – άλλοτε αδρανοποιώντάς τα και άλλοτε αυξάνοντας τη δραστικότητά τους σε επικίνδυνα επίπεδα.

- Advertisement -

Αν και η συνήθης συμβουλή είναι «παίρνεις αντιβίωση; Φάε γιαούρτι», επειδή οι γαλακτοβάκιλοι που περιέχει προστατεύουν το μικροπεριβάλλον και τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να διαταραχθεί, ο κανόνας αυτός έχει δύο εξαιρέσεις: τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνη και μινοκυκλίνη. Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να ενωθεί με τα αντιβιοτικά αυτά, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ακμή και η κυστίτιδα, οδηγώντας στον σχηματισμό μιας αδιάλυτης μάζας στο έντερο, η οποία δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Έτσι, μισό ποτήρι γάλα να πιει κανείς, μπορεί άθελά του να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων στο έντερο άρα και την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων αντιβιοτικών έως 80%. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν θα λάβει την πλήρη δόση αντιβιοτικού – καθιστώντας του πιο δύσκολο να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Άλλα φάρμακα που επηρεάζονται από τα γαλακτοκομικά περιλαμβάνουν τη λεβοθυροξίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για ασθενείς με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς και την σιπροφλοξασίνη.  Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες με σίδηρο, αφού έχει αποδειχτεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφησή του.

Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τα γαλακτοκομικά ακόμα αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται απλώς να αφήσετε ένα κενό τουλάχιστον δύο ωρών είτε πριν είτε μετά τη λήψη του φαρμάκου πριν καταναλώσετε γαλακτοκομικά.

Η παράβλεψη του σημαντικού ρόλου που παίζει ο συνδυασμός τροφής και φαρμάκου, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία μιας θεραπείας ή ακόμα και σε διατροφικές ανεπάρκειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο