Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Clean label ή αλλιώς καθαρή ετικέτα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Clean label ή αλλιώς καθαρή ετικέτα
spot_img

του Νίκου Γδοντέλη*

Οι καταναλωτές στις βιομηχανικές χώρες ενδιαφέρονται σήμερα πολύ περισσότερο για πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής και τα συστατικά των προϊόντων διατροφής που τρώνε. Ορισμένες μέθοδοι παραγωγής θεωρούνται λιγότερο «φυσικές», ενώ ορισμένα συστατικά τροφίμων θεωρούνται «ανθυγιεινά» ή και «άγνωστα». Αυτό το φαινόμενο, που πλέον αναφέρεται ως η τάση της «καθαρής ετικέτας», έχει οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων να επικοινωνεί στους καταναλωτές εάν ένα συγκεκριμένο συστατικό ή πρόσθετο δεν υπάρχει. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινός και αντικειμενικός ορισμός της καθαρής ετικέτας.

Νομική βάση

Η υποχρέωση των υπεύθυνων επιχειρήσεων τροφίμων για την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές προβλέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011). Ειδικά για τα πρόσθετα τροφίμων η παροχή πληροφοριών ρυθμίζεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008. Στο άρθρο 1 του εν λόγω κανονισμού καθίσταται σαφές ότι ο κανονισμός σκοπεύει να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και να τονώσει τις θεμιτές πρακτικές για τις εταιρείες. Ο ορισμός του πρόσθετου τροφίμων περιγράφεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2α του κανονισμού. Εκεί αναφέρεται ότι «πρόσθετο τροφίμων», θεωρείται κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για έναν τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων.

Οι εταιρείες τροφίμων στα προϊόντα που προορίζονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή πρέπει να φέρουν στην επισήμανση την ονομασία και τον αριθμό Ε, ενώ για προϊόντα που δεν προορίζονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή πρέπει να φέρουν  την ονομασία ή/και τον αριθμό Ε για κάθε πρόσθετο τροφίμου (άρθρο 22 παράγραφος 1α και άρθρο 23 παράγραφος 1α Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων).

Ο αριθμός E υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει ελεγχθεί επιστημονικά και έχει αποδειχθεί ασφαλής από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων). Προκειμένου να αποφασίσει εάν ένα πρόσθετο είναι ασφαλές για κατανάλωση, η EFSA καθορίζει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) κάθε ουσίας (EFSA, Πρόσθετα τροφίμων). Η ADI είναι η ποσότητα της ουσίας που ένας καταναλωτής θα μπορούσε να καταναλώνει με ασφάλεια σε καθημερινή βάση χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (ADI).

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το ADI για να προσδιορίσει εάν ένα πρόσθετο είναι ασφαλές, η EFSA θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει ένα περιθώριο ασφαλείας και όταν έχει ήδη υποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, δεν χρειάζεται καθόλου ADI. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να ισχύει για συστατικά που υπάρχουν ήδη στο τρόφιμο ή εάν πρόκειται για συστατικό που καταναλώνεται τακτικά στην τρέχουσα δίαιτα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η ένδειξη ότι ένα πρόσθετο είναι ασφαλές θα μπορούσε επίσης να γίνει με μελέτες σε ζώα που έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (EFSA, πρόσθετα τροφίμων).

Λόγω της αρνητικής στάσης των καταναλωτών απέναντι στον αριθμό E, εμφανίζεται μια νέα τάση καθαρής σήμανσης (Haen, 2014· Arbindra et al., 2001· Shim et al., 2011).

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημος νομικός ορισμός για τις καθαρές ετικέτες. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή ο ορισμός των καθαρών ετικετών είναι υποκειμενικός και εξαρτάται από τη γνώση του καταναλωτή για τα συστατικά, τις μεθόδους παραγωγής και τα συμπεράσματα που εξάγουν οι καταναλωτές από αυτό (Asioli et al., 2017).

Η αρνητική στάση των καταναλωτών για τα Ε

Οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τους αριθμούς E και τους βλέπουν ως χημικές ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν στο φαγητό (Haen, 2014). Μια έρευνα στην Ολλανδία το 2010 επισημαίνει ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν ανησυχούν περιστασιακά ή συχνά για την ασφάλεια των προσθέτων τροφίμων (Consumentenbond, 2010). Ταυτόχρονα σύμφωνα με έρευνες οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για τα πρόσθετα τροφίμων παρά για τους μικροοργανισμούς (Shim et al., 2011), παρόλο που οι μικροοργανισμοί προκαλούν αλλοίωση και ασθένειες και τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μόλυνσης μικροοργανισμών, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό (Rawat, 2015).

Μια άλλη εξήγηση για αυτήν την αρνητική στάση είναι ότι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τη σημασία, τις λειτουργίες και τα πλεονεκτήματα των προσθέτων τροφίμων (Shim et al., 2011). Μερικοί καταναλωτές πιστεύουν ότι τα πρόσθετα τροφίμων είναι ορισμένα συστατικά όπως το αλάτι ή η ζάχαρη. Σε μια μελέτη των Varela & Fiszman αυτό εξηγείται από την ιδέα των καταναλωτών ότι τα πρόσθετα τροφίμων είναι προστιθέμενες ουσίες τις οποίες συσχετίζουν με ισχυρισμούς ή συστατικά που θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός του προϊόντος (Varela & Fiszman, 2013).

Το σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές ζητούν πιο ‘’αγνά’’ τρόφιμα και ετικέτες με περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια στην επισήμανση των τροφίμων.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων προσπαθούν να αναπτύξουν προϊόντα που να καλύπτουν αυτή την ανάγκη και με σκοπό να κάνουν τα προϊόντα τους να ‘’ακούγονται’’ πιο φυσικά, πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα και πιο κοντά στην σύνθεση των τροφίμων που ετοιμάζονται στο σπίτι. Αυτή η τάση, έχει βρει και όνομα, καλείται ‘’clean label’’. Η Καθαρή ετικέτα λοιπόν, είναι ακόμη σε θεωρητική βάση, δεν ορίζεται ούτε ρυθμίζεται από τη ευρωπαϊκή νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα. Σταδιακά τα ‘’clean label’’  τρόφιμα αρχίζουν να ορίζονται σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ. Σε γενικές γραμμές, ένα ‘’clean label’’  τρόφιμο περιέχει λίγα συστατικά και είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα τροφίμων, τεχνητά ή συνθετικά συστατικά.

Έτσι, ακόμη και αν δεν ορίζεται ιδιώνυμα, η τάση «clean label», είναι εντός του σκεπτικού της ευρωπαικής νομοθεσίας και οι ψευδής δηλώσεις μπορούν να τιμωρηθούν, βάσει του Κανονισμού 1169/2011. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω,  προσπαθώντας να δημιουργήσουν νομικό πλαίσιο για αυτήν την τάση. Το Βέλγιο για παράδειγμα, προετοιμάζει μια εγκύκλιο που ορίζει μια «καθαρή ετικέτα» ως «… μια ετικέτα που δεν περιλαμβάνει πρόσθετα συστατικά με αριθμό E ή με την πλήρη ονομασία τους».

Οι εταιρείες τροφίμων που θέλουν να χρησιμοποιούν καθαρές ετικέτες ξεκινούν με συνταγές που οδηγούν στην επισήμανση χωρίς συντηρητικά. Για να χρησιμοποιηθεί βέβαια αυτό ο ισχυρισμός πρέπει να είναι αληθινός και πρέπει να είναι δυνατή από το νόμο η χρήση συντηρητικών στα προϊόντα για τα οποία ισχυρίζονται πως είναι χωρίς συντηρητικά. Έτσι δεν μπορεί να επισημανθεί ένα τυρί ως προιόν χωρίς συντηρητικά.

Υπάρχει συνήθως ένα μειονέκτημα για την υπόθεση clean label. Για να καταστεί δυνατή η καθαρή επισήμανση, τα συστατικά του προϊόντος πρέπει να αλλάξουν και επομένως πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες παραγωγής, η υφή, η γεύση και συχνότατα ο χρόνος ζωής.

Οι Αριθμοί E

Το ευρωπαϊκό σύστημα αρίθμησης για την αναγνώριση των πρόσθετων με το γράμμα Ε που ακολουθείται από έναν 3- ή 4ψήφιο αριθμό καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα τη δεκαετία του 1960. Αυτό το σύστημα δημιουργήθηκε για τον εντοπισμό των πρόσθετων τροφίμων, την αποφυγή παρανόησης των χημικών ονομασιών, την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και την προστασία του καταναλωτή. Όταν εισήχθη το σύστημα αρίθμησης, οι καταναλωτές δεν ήταν ενημερωμένοι, για το λόγο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσπιστία, σύγχυση και παρανόηση μεταξύ τους.

Πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τους αριθμούς Ε

Μελέτη στην οποία το 36% των συμμετεχόντων απάντησε ότι είχε πολύ καλή γνώση των αριθμών Ε. έδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι οι αριθμοί E βλάπτουν την υγεία.

Ενώ σε άλλη έρευνα στην οποία συνέκριναν μια ετικέτα μαρμελάδας με τους αριθμούς E ή μια ετικέτα στην οποία οι αριθμοί E αντικαταστάθηκαν από τα χημικά της ονόματα, διαπιστώθηκε ότι πολλοί ερωτηθέντες προτίμησαν τις ετικέτες με τις χημικές ονομασίες (39%). Το 23% των ερωτηθέντων προτίμησε την ετικέτα με τους αριθμούς E και το 27% δήλωσε ότι δεν είχε διαφορά στην αγοραστική τους συμπεριφορά. Μεταξύ των ερωτηθέντων, οι ερωτηθέντες με υψηλότερη εκπαίδευση και οι ερωτηθέντες που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα πρόσθετα επιλέγουν πιο συχνά για την ετικέτα με τις χημικές ονομασίες (Wandel, 1997).

Μια μελέτη που διερεύνησε εάν οι καταναλωτές προτιμούν πραγματικά φυσικά συστατικά διαπίστωσε ότι μια σύντομη λίστα συστατικών θεωρείται πιο φυσική και πιο υγιεινή σε σύγκριση με μια μεγάλη λίστα συστατικών. Αυτή η μελέτη έδωσε στους συμμετέχοντες μια σούπα με τη λίστα αφύσικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών E και μια σούπα με τη λίστα φυσικών συστατικών που χρησιμοποιούσε λίγα λόγια για να περιγράψει τα συστατικά. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το προϊόν. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν συμπεριέλαβαν τη λίστα συστατικών στο κίνητρό τους για την αξιολόγηση της σούπας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είδαν τη διαφορά στη λίστα φυσικών και αφύσικών συστατικών (Cheung et al., 2016). Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τη λίστα συστατικών μόνο όταν τους ρωτούν για τη φυσικότητα του προϊόντος. Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι λίστες συστατικών με τους αριθμούς E δεν φθάνουν στην πλειοψηφία των καταναλωτών, θα μπορούσατε επίσης να συμπεράνετε ότι οι καθαρές ετικέτες δεν κάνουν μεγάλη διαφορά για την αγορά ενός προϊόντος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι καταναλωτές ερμηνεύουν ένα προϊόν ως καθαρή ετικέτα όταν η ετικέτα αναφέρει ότι είναι «φυσικό, βιολογικό, απαλλαγμένο από τεχνητά συστατικά, απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα, χωρίς ΓΤΟ, ελάχιστα επεξεργασμένο, απλές/σύντομες λίστες συστατικών και διαφανής συσκευασία». ‘. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν επίσης να ερμηνεύσουν ένα προϊόν ως καθαρή ετικέτα μελετώντας τη λίστα συστατικών ή τον πίνακα διατροφής (Asioli et al., 2017).

Συνέπεια της έλλειψης γνώσης του καταναλωτή σχετικά με την έννοια των πρόσθετων τροφίμων είναι ότι τα πρόσθετα τροφίμων με δύσκολα προφερόμενα ονόματα γίνονται αντιληπτά ως πιο επιβλαβή και πρωτότυπα σε σύγκριση με τα εύκολα στην προφορά συστατικά.

Λόγω αυτής της αρνητικής στάσης απέναντι στους αριθμούς E, οι παραγωγοί αποφεύγουν τους αριθμούς E στις ετικέτες τους και το αντικαθιστούν για προϊόντα με καθαρές ετικέτες.

Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι γενικά οι καταναλωτές έχουν αρνητική στάση απέναντι στους αριθμούς E. Εκτός αυτού, οι καθαρές ετικέτες θα μπορούσαν να έχουν μικρότερες λίστες συστατικών, λόγω της ελάχιστης χρήσης των προσθέτων τροφίμων σε αυτά τα προϊόντα, που προτιμάται από τον καταναλωτή. Για καθαρές ετικέτες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα προτιμούσαν αυτές έναντι των κανονικών ετικετών με αριθμό E.

Συμπέρασμα

Το clean label μέχρι να θεσμοθετηθεί είναι υποκειμενικό, είναι ένα μεγάλο θέλω των καταναλωτών των δυτικών κοινωνιών αλλά ακόμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επισήμανση ή ισχυρισμός.

*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο