Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε σοκολάτα: Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε σοκολάτα: Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή
spot_img

Τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότερα από 150 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης στην Ευρώπη, έχουν συνδεθεί με προϊόντα σοκολάτας Kinder. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εντόπισαν το ξέσπασμα του σε εργοστάσιο της Ferrero στο Βέλγιο  και πολλά προϊόντα έχουν ανακληθει και συνεχίζουν να ανακαλούνται (τελευταία χώρα που προχώρησε σε ανακλήσεις Kinder είναι η Βραζιλία.

Ως καταναλωτές, σκεφτόμαστε συχνά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από ωμό ή κακοψημένο κρέας, υπολείμματα τροφίμων ή ακόμα και από συσκευασμένες σαλάτες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη σοκολάτα. Όμως η ιστορική αναδρομή που ακολουθεί μας δείχνει πως ενώ δεν οι οι αναφορές για βακτήρια σαλμονέλας στη σοκολάτα δεν είναι πολύ συχνές οι επιδημίες σαλμονέλας έχουν μεγάλο αντίκτυπο και πολλά θύματα.

Κρούσματα σαλμονέλας από σοκολάτα τα τελευταία 30 χρόνια

Τα περισσότερα τεκμηριωμένα κρούσματα σαλμονέλωσης έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ίσως επειδή η κατανάλωση σοκολάτας είναι υψηλή και υπάρχει παρακολούθηση και επιτήρηση.

Τα κρούσματα περιλαμβάνουν:

  • 1970: σκόνη κακάο μολυσμένη με σαλμονέλα χρησιμοποιήθηκε σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια προκάλεσε σαλμονελωσης σε 110 ανθρώπους στη Σουηδία
  • 1973–74: 95 κρούσματα σαλμονέλωσης, που προκλήθηκαν από χριστουγεννιάτικες μπάλες σοκολάτας, αναφερθηκαν στον Καναδά και άλλα 30 στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • 1982–83: ένα ξέσπασμα σαλμονέλας με 245 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκε σε ραβδους σοκολάτας που παρήχθησαν στην Ιταλία
Τα κρούσματα σαλμονέλας συνδέονται με τη σοκολάτα. David Bean , 
  • 1985–86: 33 κρούσματα γαστρεντερίτιδας λόγω σαλμονέλας σε Καναδά και ΗΠΑ και τελικά εντοπίστηκαν σε σοκολάτα που εισήχθη από το Βέλγιο
  • 1987: 361 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλωσης στη Νορβηγία και τη Φινλανδία ήταν μέρος εστίας, που συνδέθηκε με σοκολάτα μολυσμένη με σαλμονέλα (υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός μολύνσεων ήταν 20.000-40.000)
  • 2001–02: ξέσπασμα σαλμονέλας εμφανίστηκε στη Γερμανία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 439 αναφορές τροφικής δηλητηρίασης, που εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη μάρκα σοκολάτας που διανέμεται αποκλειστικά μέσω μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ
  • 2006: ένα ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο από σοκολάτα, με αναφορά 56 κρουσμάτων.

Γιατί εμφανίζονται εστίες σαλμονέλας από σοκολάτα;

Η σοκολάτα ξεκινά τη ζωή της ως διάφορα αγροτικά προϊόντα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το κακάο. Μεγάλο μέρος του κακάο στον κόσμο προέρχεται από μικρές φάρμες στη Δυτική Αφρική.

Τα φασόλια από το κακαόδεντρο συλλέγονται, ζυμώνονται και ξηραίνονται σε αυτά τα αγροκτήματα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τα φασόλια να μολυνθούν με σαλμονέλα από τα ζώα και το περιβάλλον.

Όταν οι κόκκοι φτάνουν σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας, ψήνονται. Αυτό θα σκοτώσει κάθε σαλμονέλα στα φασόλια. Αλλά αν υπάρχει σαλμονέλα στα ωμά φασόλια, μπορεί ενδεχομένως να είναι πηγή μόλυνσης.

Είναι σημαντικό τα ωμά φασόλια να διαχωρίζονται καλά από τα ψητά φασόλια για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.

Εκτός από αυτόν τον διαχωρισμό, τα εργοστάσια σοκολάτας πρέπει να λειτουργούν σωστά και να διαθέτουν μηχανισμούς ελέγχου του κινδύνου. Το ξέσπασμα του 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συνδέθηκε τελικά με διαρροές νερού από σωλήνες, στη σοκολάτα.

Ακόμη και όταν η σοκολάτα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές ασφάλειας των τροφίμων, έχει εγγενείς ιδιότητες που την καθιστούν πολύ ικανή να διασπείρει βακτήρια.

Ενώ η σαλμονέλα δεν θα αναπτυχθεί στη σοκολάτα γιατί δεν υπάρχει αρκετό νερό, ωστόσο μπορεί να επιβιώσει. Η σοκολάτα μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τη σαλμονέλα κατά τη διέλευση της από το έντερο.

Μια φωτογραφία ενός ατόμου που ρίχνει λιωμένη σοκολάτα από μια κατσαρόλα σε ένα δίσκο.
Η σαλμονέλα δεν αναπτύσσεται στη σοκολάτα, αλλά μπορεί να επιβιώσει

Αυτό σημαίνει ότι μια παρτίδα προϊόντος σοκολάτας που έχει μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να παραμείνει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διανεμηθεί σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Αυτό εξηγεί γιατί τα ξεσπάσματα που σχετίζονται με τη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε πολλές χώρες.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ποιος καταναλώνει συχνά σοκολάτα: τα παιδιά. Τα παιδιά συχνά εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε αυτές τις εστίες και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε σοβαρές λοιμώξεις.

Τί μπορεί να γίνει?

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ζαχαροπλαστικής λειτουργούν σύμφωνα με αυστηρές οδηγίες για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων τους. Οι καλές διαδικασίες παραγωγής και οι κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν καθιερωθεί για να διασφαλίσουν ότι η σοκολάτα είναι ασφαλής.

Οι κατασκευαστές θα προτιμούσαν να εξαλείψουν παθογόνα (μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες) όπως η σαλμονέλα στη σοκολάτα, ή τουλάχιστον να την ανιχνεύσουν κατά την παραγωγή

Ωστόσο, η τρέχουσα ανάκληση του Kinder και άλλα παρόμοια είναι απόδειξη της λειτουργίας του συστήματος, αν και αργά στη διαδικασία. Όταν εκδίδεται ειδοποίηση ανάκλησης, οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη συμβουλή.

Πηγή: theconversation.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο