Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Μπλόκο” στο Καμερούν για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑρχικήΝέα"Μπλόκο" στο Καμερούν για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img

Με την από 18 Απριλίου 2022 επιστολή του, ο Gabriel Mbaïrobe, υπουργός Γεωργίας του Καμερούν, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της χώρας του για την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει στο Καμερούν να εξάγει ορισμένα γεωργικά προϊόντα προς την Ένωση, λόγω της αμφισβητήσιμης ποιότητάς τους και των κενών στο σύστημα ελέγχου υγιεινής και φυτοϋγειονομικής (SPS) της χώρας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος δηλώνει στο Food Safety Africa, η διοίκησή του «εργάζεται γαλήνια για την προετοιμασία τεχνικών φακέλων σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές».

Σύμφωνα με την πλευρά της ΕΕ, ορισμένα φρούτα από το Καμερούν έφεραν “κάποια είδη και τύπους μυγών” και ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η κατάσταση είναι να εφαρμοστεί μια συστημική προσέγγιση ή επεξεργασία μετά τη συγκομιδή για να διασφαλιστεί ότι το εξαγόμενο προϊόν είναι απαλλαγμένο από τα παράσιτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς από το 2018 η ΕΕ είχε δηλώσει την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα φρούτα και τα λαχανικά από το Καμερούν για τους ίδιους λόγους, αφού και τότε το σύστημα δεν διέθετε πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται από τα διεθνή πρότυπα και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε αποκαλύψει και σχετικός έλεγχος του 2017.

Έχει επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τις πιστοποιήσεις συμμόρφωσης, μεγάλοι όγκοι επιβλαβών ουσιών τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον, όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μύγες φρούτων και μύκητες, ήταν παρόντα στα φρούτα και τα λαχανικά από το Καμερούν.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν επίσημα το 15% των εξαγωγών του Καμερούν στην περιοχή αυτή.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές και άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Μαδαγασκάρη, η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλες, έχουν αντιμετωπίσει την ίδια απαγόρευση από την ΕΕ.

Τεχνικοί εμπορικοί φραγμοί

Η χρήση τεχνικών φραγμών έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθούν τα πρότυπα αυτά, το 1995 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την εφαρμογή υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων.

Η συμφωνία σχεδιάστηκε για να παρέχει ενιαίους κανόνες για όλους τους νόμους, κανονισμούς και απαιτήσεις σχετικά με τον τρόπο παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης ή μεταφοράς ενός προϊόντος, ώστε να διασφαλίζεται ότι η εισαγωγή του δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, των ζώων ή των φυτών. Τα υγειονομικά μέτρα αποσκοπούν στη διαφύλαξη της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, ενώ τα φυτοϋγειονομικά έχουν ως στόχο την προστασία των φυτών.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία όξυνε τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις με πρόσθετα προστατευτικά μέτρα. Αυτοί οι νέοι κανονισμοί ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις φυτοϋγειονομικές αρχές των χωρών που προμηθεύουν τα είδη.

Η νεοσυσταθείσα Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA) θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες των Αφρικανών γεωργών να ανταγωνιστούν την ΕΕ. Η εμπορική συμφωνία, η οποία καταργεί τους δασμούς μεταξύ αφρικανικών χωρών κατά 90% και αντιμετωπίζει τις τελωνειακές καθυστερήσεις, θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδοαφρικανικό εμπόριο στη γεωργία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα