Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσα κιλά μας… χάρισε η πανδημία;

ΑρχικήΝέαΠόσα κιλά μας... χάρισε η πανδημία;
spot_img

Η… επιδημία της παχυσαρκίας και η πανδημία της COVID. Ποια η σχέση τους; Δυστυχώς, από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, φαίνεται ότι πάνε πακέτο!

Έρευνα διαπίστωσε ότι το βάρος σε μικρά παιδιά που διαμένουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7% τους πρώτους έξι μήνες της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19. Η αύξηση του σωματικού βάρους ήταν υψηλότερη μεταξύ όσων θεωρούνταν ήδη σοβαρά παχύσαρκοι πριν από την έναρξη της πανδημίας, με μέση αύξηση βάρους έξι κιλών.

Ο Ihuoma Eneli, καθηγητής παιδιατρικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, τονίζει στο Nutrition Insight πως η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την παιδική ηλικία είναι δύσκολο να αντιστραφεί και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως διαβήτη τύπου 2. Αναφέρει δε, πως η παχυσαρκία είναι απόρροια και της φτώχειας, εκτός των άλλων, καθώς η πρόσβαση στην περίθαλψη της παχυσαρκίας είναι δυσανάλογα χαμηλότερη σε πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη παράσχει στοιχεία που υποδεικνύουν πως το πρώτο lockdown άλλαξε την διατροφή των υπέρβαρων και εξαιρετικά μορφωμένων ανθρώπων προς μια αρνητική κατεύθυνση.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής επηρεάζει πολλούς παράγοντες

Η έλλειψη άσκησης και οι διαταραχές ύπνου, ήταν λίγες μόνο από τις δυσάρεστες αλλαγές που έφερε το lockdown στη ζωή των ανθρώπων. Έχει επίσης αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, τον χρόνο που περνάμε στην οθόνη και την κατανάλωση σνακ.

Η νέα μελέτη διεξήχθη με βάση 4.500 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 2 και 17 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν μια αύξηση από 38% σε 45% των νέων που είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή σοβαρά παχύσαρκοι.

Ένας στους πέντε συμμετέχοντες πήρε τουλάχιστον 5 κιλά και ο γενικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά τουλάχιστον δύο μονάδες. Η ομάδα που ήταν σοβαρά παχύσαρκη και πριν από την πανδημία, έδειξε να είναι αυτή που κέρδισε το μεγαλύτερο βάρος, με αποτέλεσμα ένα μέσο όρο 6 κιλών επιπλέον βάρους.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και επτά ετών, τα κορίτσια και τα άτομα από εθνοτική μειονότητα αποδείχθηκε ότι κερδίζουν περισσότερο βάρος και μετακινούνται σε χειρότερη κατηγορία βάρους.

Από εκείνους που ήταν λιποβαρείς πριν από την πανδημία, το 45% πήρε κατά μέσο όρο δύο κιλά, γεγονός που συνέβαλε στην είσοδό τους στην ομάδα υγιούς βάρους.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, πως η αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης βάρους θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις οικογένειες, τους κυβερνώντες ή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια απειλή

Η παχυσαρκία είναι μια απειλή που έχει οριστεί ως επιδημία, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αυστηρότερη επισήμανση και τους κανονισμούς, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ. Όμως το πρόβλημα αυτό, δεν είναι ούτε μόνο πρόβλημα των νέων, ούτε μόνο πρόβλημα των ΗΠΑ, όπως τονίζει και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Μελέτες έχουν δείξει τριπλάσια αύξηση της παχυσαρκίας στη Δανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών. Επιπλέον, η παχυσαρκία για τις γυναίκες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος των οστών κατά 7% για κάθε 5 cm αύξηση στη μέτρηση της περιφέρειας της μέσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει την ανάγκη για καλύτερη επισήμανση όσον αφορά τη διατροφή και πιο αυστηρούς κανονισμούς, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παχύσαρκοι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο