Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χοιρινό: Η πιθανότητα σαλμονέλας αυξάνεται όσο αυξάνεται η απόσταση από τα αγρόκτημα στο σφαγείο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧοιρινό: Η πιθανότητα σαλμονέλας αυξάνεται όσο αυξάνεται η απόσταση από τα αγρόκτημα στο σφαγείο!
spot_img

Εκτίμηση κινδύνου για Salmonella spp. σε σφάγια χοίρων από την EFSAΤο χοιρινό κρέας θεωρείται ένα από τα τέσσερα πιο συχνά αναφερόμενα τρόφιμα σε περιπτώσεις σαλμονέλωσης.

Η σαλμονέλωση είναι μία από τις σημαντικότερες τροφογενείς εστίες που εκδηλώνονται στην ΕΕ. Από τα πρώτα στάδια παραγωγής κατά τη σφαγή, το κρέας είναι επιρρεπές σε αλλοίωση και μπορεί να αποτελέσει υπόστρωμα για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Μεταξύ των παθογόνων, η παρουσία σαλμονέλας οφείλεται κυρίως σε κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια του σταδίου εκσπλαχνισμού.

Για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα κράτη μέλη, στο 17,9 % των τροφιμογενών επιδημιών, επιβεβαιώθηκε η παρουσία σαλμονέλας. Το χοιρινό κρέας θεωρείται ένα από τα τέσσερα πιο συχνά αναφερόμενα τρόφιμα σε περιπτώσεις σαλμονέλωσης. Για τους σκοπούς της κατάρτισης αυτού του έργου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), πραγματοποιήθηκε απομόνωση και ταυτοποίηση σαλμονέλας μαζί με RA για τη μόλυνση του σφαγίου. Τα σφάγια χοίρων υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία με τη χρήση της μη καταστρεπτικής τεχνικής. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε μετά το δέσιμο και πριν από το στάδιο της ψύξης. Για την ανίχνευση της σαλμονέλας πραγματοποιήθηκε διαδικασία τριών φάσεων (προ-εμπλουτισμός, εμπλουτισμός, απομόνωση).

Συνολικά συλλέχθηκαν 757 δείγματα, 19 από τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά για τη σαλμονέλα. Η πιο συχνή ήταν η Salmonella Derby, η οποία αναγνωρίστηκε οκτώ φορές. Κύριος στόχος του έργου ήταν ο προσδιορισμός του επιπολασμού της Salmonella spp. στα σφάγια χοίρων. Επιπλέον, ορισμένες παράμετροι αξιολογήθηκαν όσον αφορά την επίδρασή τους στον επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης μιας νόσου και η εξάπλωσή της σ’ ένα ορισμένο διάστημα) της σαλμονέλας.

Ο επιπολασμός εκτιμήθηκε σε 2,6 %. Για τους χοίρους που αποτέλεσαν αντικείμενο δειγματοληψίας, η μέση τιμή της απόστασης από το αγρόκτημα στο σφαγείο ήταν 200,92 km. Επιπλέον, το μέσο βάρος των σφαγίων ήταν 127,97 κιλά.

Ο επιπολασμός της σαλμονέλας μεταξύ των δειγμάτων που προέρχονταν από εκμεταλλεύσεις με απόσταση πάνω από τον μέσο όρο ήταν υψηλότερος κατά 1,7 μονάδες, ενώ ο επιπολασμός για τα δείγματα με βάρος άνω του μέσου όρου ήταν υψηλότερος κατά 0,2 μονάδες.

Διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός είναι υψηλότερος με μεγαλύτερη απόσταση και υπάρχει πιθανότητα 8,1 % ο επιπολασμός να υπερβεί τα κριτήρια υγιεινής της νομοθεσίας. Επιπλέον, ο επιπολασμός της σαλμονέλας φάνηκε να αυξάνεται και στην περίπτωση δειγμάτων από βαρύτερα ζώα, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο